Gulsot er et almindelig forekommende fysiologisk tilstand hos nyfødte, der forekommer hos op mod halvdelen af alle nyfødte.
Gulsot betyder gulfarvning af huden og mange børn udvikler synlig gulsot på næse, kinder og pande. For nogle børn kan det blive nødvendigt med lysbehandling.
Årsag
Nyfødte børn har ved fødslen et relativt større antal blodlegemer end senere i livet. Efter fødslen skal antallet af røde blodlegemer nedbringes, og ved nedbrydningen af disse dannes galdefarvestof (bilirubin), der via leveren udskilles med galden i tarmen. Da leverens evne til at omsætte bilirubin er nedsat hos nyfødte, opstår der ofte gulsot.
Symptomerne på gulsot ses ofte i 3.-4. levedøgn og tiltager de næste 2-3 dage. Børn, der er født for tidligt, udvikler oftest gulsot tidligere og det kan vare længere. Børnene kan blive trætte, sløve og have problemer med at sutte, og disse børn er ofte gule i øjnene, ansigtet og resten af kroppen.
Sådan foregår behandlingen
Behandlingen består af lysterapi. Barnet kan enten ligge på en madras med indbygget lysstofrør eller med et ”lystæppe”, som barnet kan svøbes i.
Uanset hvilken behandlingsmetode man vælger, er barnet sammen med forældrene. Barnet har under behandlingen kun ble på og behandles det med ”lystæppe”, har barnet specielle bløde ”lysbriller” på for at beskytte øjnene.
Barnet skal have lysterapi så meget som muligt og mindst 20-22 timer i døgnet. Forældrene aftaler med personalet, hvor meget barnet kan tages ud af lyset, f.eks. i forbindelse med måltider, bleskift og ved uro.
Da barnet kun ligger i blè, måles der dagligt en temperatur, mens barnet ligger i lyset. Temperaturen skal lige mellem 36,8 – 37,3 ˚C.
Mange børn med gulsot bliver sløve. Vær opmærksom på om dit barn får nok at spise. Barnet skal spise effektivt minimum 8 gange dagligt. Vær også opmærksom på barnets vandladning og afføring. Barnets afføring kan blive mørkere under lysbehandlingen, idet galdefarvestofferne udskilles via tarmen, hvilket er helt normalt.
En fototerapibehandling vil oftest vare mindst 2 fulde døgn, hvorefter en blodprøve afgør om barnet er færdigbehandlet.
Kontakt
Spørgsmål efter udskrivelsen
Ved spørgsmål til gulsot efter udskrivelsen kan I kontakte jeres Sundhedsplejerske eller Afsnit for Mor og Barn.
Kontakt
Afsnit for Mor og Barn, Regionshospitalet Horsens Sundvej 30D DK-8700 Horsens
Telefon til Afsnit for Mor og Barn: 7842 6507
Uden for telefontid bliver du mødt af en telefonsvarer, der henviser dig til et andet nummer, hvis du akut har brug for at komme i kontakt med personalet.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/635616
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.