Vi har erfaring for, at der melder sig mange spørgsmål, når man er gravid med tvillinger, fordi det kan være meget anderledes end at vente ét barn.
Spørgsmål som fx:
Hvor tit skal man til kontrol hos jordemoderen og hos lægen?
Hvornår skal man fraværs-meldes fra arbejdet?
Hvordan foregår fødslen?
Kan man amme to børn?
Du anbefales at følge de normale jordemoderundersøgelser og kontroller hos din praktiserende læge, som ved enhver anden graviditet. Her vil der være mulighed for at diskutere ”almindelige” graviditetsforandringer, og for at stille spørgsmål om graviditeten og den forestående fødsel.
En tvillingegraviditet er i udgangspunktet en kompliceret graviditet med øget risiko for bl.a. at føde før uge 37+0. Vi vil derfor gerne følge din og børnenes tilstand tæt. Derfor tilbyder vi et kontrolprogram, hvor du bl.a. tilbydes hyppige scanninger for at sikre, at begge børn vokser og udvikler sig normalt.
Vi tilbyder desuden fødselsforberdelse henvendt til tvillingegravide omkring ”fødslen” og ”det for tidligt fødte barn”. Dette foregår i gruppekonsultationer af 2x2 timers varighed.
Det bør du vide
Tvillinger med hver sin moderkage kaldes også for dikoriske tvillinger.
Dette er den hyppigste form for tvillingegraviditet, og tvillingerne er oftest tveæggede og kan have forskellige køn.
Børn med hver sin moderkage har mindre risiko for komplikationer, og i de fleste tilfælde vil skanning hver 4. uge fra 20+0 være tilstrækkelig. Du vil endvidere blive anbefalet en indvendig skanning af livmoderhalsen i uge 20, 24 og eventuelt i uge 28 for at sikre, at der ikke er sket en afkortning af livmoderhalsen som tegn på, at du er i risiko for at føde for tidligt.
Hvis den tvilling, der er først i fødselsvejen, vender med hovedet nedad, og der ikke har været komplikationer i graviditeten, vil vi anbefale en vaginal fødsel.
Vi anbefaler, at fødslen sættes i gang omkring 38+0. Du vil i så fald blive informeret om, hvordan en igangsættelse af fødslen kan forløbe.
Tvillinger med fælles moderkage kaldes også for monokoriske tvillinger, og er mere sjældne. De er altid enæggede og har altid samme køn.
Fødsel af monokoriske tvillinger foregår på Aarhus Universitetshospital Skejby, fordi, der er større risiko for indlæggelse på en børneafdeling efterfølgende.
Hvis børnene har fælles moderkage, er der øget risiko for komplikationer i graviditeten, fordi der kan være ulige fordeling af ressourcerne fra moderkagen. Du vil derfor blive tilbudt skanninger med ca. 2 ugers mellemrum uge 16+0, hvor af nogle af dem vil foregå på Aarhus Universitetshospital Skejby.
Hvis den tvilling, der er først i fødselsvejen, vender med hovedet nedad, og der ikke har været komplikationer i graviditeten, vil vi anbefale en vaginal fødsel.
Vi anbefaler igangsættelse omkring uge 37+0. Du vil i så fald blive informeret om, hvordan en igangsættelse af fødslen kan forløbe.
Forventet fødselsforløb
Fødsel af tvillinger forløber typisk meget som ved fødsel af et enkelt barn.
Der vil være en jordemoder samt eventuelt en jordemoderstuderende under fødslen. Ofte vil fødselslægerne også besøge dig på fødestuen, inden børnene fødes.
Ved fødslens start vil vi ofte skanne børnene for at kontrollere, hvordan de ligger. Derudover vil vi ved en tvillingefødsel følge børnenes hjerteslag ved hjælp af et CTG-apparat (hjerte – ve måler).
I presseperioden kommer fødselslægerne igen på fødestuen sammen med en ekstra jordemoder, en social – og sundhedsassistent, samt en narkoselæge og narkosesygeplejerske.
Du vil få anlagt et ve-stimulerende drop i hånden, for at sikre, at der fortsat er tilstrækkelige veer, efter at den første tvilling er født. Når den første tvilling er født, vil en jordemoder/læge holde på din mave for at sikre, at den anden tvilling kommer rigtigt ned i fødselsvejen.
Efter fødslen
Vi tilstræber, at børnene hurtigst muligt kommer op til dig. Nogle gange har de dog behov for at blive tilset af narkoselægen umiddelbart efter fødslen. Hvis børnene har det godt, og du har et ønske om at amme, vil du efter fødslen få hjælp til at etablere den første amning. Hvis børnene er født ved kejsersnit og har det godt, forbliver de på operationsstuen sammen med dig. Vi tilstræber, at I får mest mulig ro i løbet af de første par timer efter fødslen til at etablere den første vigtige kontakt til jeres børn.
Indlæggelse på Afsnit for Mor og Barn
Efter fødslen tilbyder vi indlæggelse på enestue hvor du og din partner eller anden pårørende kan være. Børnene vil være hos dig på værelset under hele indlæggelsen. Vi tilbyder indlæggelse i det omfang, du har brug for og tilbyder råd og vejledning omkring amning, spædbarns pleje, barsels pleje m.m. I skal være opmærksomme på, at etablering af en tvilling-amning kræver ekstra indsats. Hvis I vælger at give flaske, vejleder vi naturligvis i dette.
Sundhedsplejersken vil oftest tage kontakt til jer inden for de første par dage efter hjemkomsten.
Prøv om muligt at få en rytme i dagligdagen. Få f.eks. børnene til at spise og sove samtidig.
Skab gerne kontakt med andre tvillingeforældre f.eks. gennem sundhedsplejersken.
Tag imod hjælp fra familie og venner - også gerne til praktiske gøremål.
Hvis indlæggelsen er forlænget på grund af børnene, kan du få udleveret en erklæring fra afsnittet til kommunen, så barselsorloven først starter ved udskrivelsen. Som partner har man desuden ret til at orloven først starter ved udskrivelsen, hvis I er indlagt mere end 12 dage. Personalet på Afsnit for Mor og Barn kan vejlede jer heri.
Kontakt
Sådan kontakter du os
Fødeafsnittet
Sundvej 30D 8700 Horsens
Ændring af tider
Fødeafdelingens sekretær: Alle hverdage kl. 10.00-12.00 på tlf. 7842 6460
Ikke-akutte spørgsmål
Jordmoderrådgivningen: Alle hverdage kl. 8.00-9.30 på tlf. 7842 6470
Akutte spørgsmål og fødsel
Fødeafsnittet: Tlf. 78 42 99 03
Før graviditetsuge 20: Praktiserende læge eller lægevagten
Følges du i Kendt Jordemoderordning, skal du ringe til det vagttlf.nr. som du har fået udleveret af din konsultationsjordemoder.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/639963
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.