Til dig som uventet mister et barn efter 22. graviditetsuge
Gå direkte til:
Til dig som uventet mister et barn efter 22. graviditetsuge
Denne information henvender sig til dig, der uventet mister et barn efter 22. graviditetsuge.
Det gør os ondt, at I er i denne ulykkelige situation. Ingen kan helt sætte sig ind i, hvad I gennemgår, men vi ved, at tiden lige nu kan være svær og uoverskuelig.
Det er vigtigt, at I føler jer trygge og velinformerede om den forestående behandling og mulige komplikationer.
Hvis I mangler information, er I altid velkomne til at kontakte Fødeafsnittet, se telefonnummer nedest på denne side.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Når lægen ved scanning har konstateret, at jeres barn ikke længere lever, vil I blive informeret om det foventede forløb ved en lægesamtale.
I vil eventuelt blive tilbudt en fostervandsprøve bl.a. med henblik på kromosomanalyse samt nogle blodprøver med henblik på at finde en mulig årsag.
Som oftest anbefaler vi jer, at I tager hjem og kommer igen den følgende dag, for sammen at lade situationen bundfælde sig. I kan på hvilket som helst tidspunkt kontakte fødeafsnittet ved smerter, blødning eller behov for samtale.
Om fødselsforløbet
Du og din partner/pårørende vil få tilbudt en enestue. I kan begge være indlagt og I får begge serveret mad. Det kan være en god idé at tage noget læsestof, en tabler/PC med eller anden tidsfordriv.
Oftest er der behov for at sætte fødslen i gang, enkelte gange kan kroppen selv være gået i fødsel.
Igangsættelsen foregår ved, at du med ca. 2-3 timers interval får lagt stikpiller op i skeden, efter graviditetsuge 28 får du tabletter som indtages peroalt (gennem munden).
I nogle tilfælde er der behov for at supplere med et vestimulerende drop. Det kan være svært at forudsige, hvor lang tid denne proces tager, men de fleste har født inden for et til to døgn efter igangsættelse.
Tegnene på, at fødslen er i gang, vil være veagtige menstruationssmerter, blødning og måske vandafgang. Når du få rsmerter, kan du få den smertelindring du har behov for.
En jordemoder vil være tæt omkring jer under hele forløbet, samt vejlede dig i smertelindring ud fra dine ønsker.
Der kan være tilfælde, hvor moderkagen, eller en lille rest herfra, ikke løsninger sig, og det vil da være nødvendigt at få foretaget en udskrabning indenfor få timer efter fødslen, for at du ikke skal bløde for meget.
Udskrabningen foregår på operationsafdelingen under fuld bedøvelse.
Nogle kvinder får en bristning i forbindelse med fødslen. Vi tilbyder at lave en opfølgning på ophelingen efter et par dage.
Har du blodtype rhesus negativ, skal du have vaccination med anti-D.
Vi tilbyder dig medicin til at stoppe din mælkeproduktion.
Undersøgelser af barnet
Efter fødslen kan I sammen med lægen aftale, om der skal foretages undersøgelser af barnet, moderkagen eller tages blodrpøver fra jer for eventuelt at finde en årsag til, at graviditeten ikke kunne gennemføres. Disse undersøgelser kan give et grundlag for at rådgive jer om eventuelt fremtidige graviditeter.
I vil blive tilbudt opfølgning hos en af vores fødselslæger, når der foreligger svar på undersøgelserne. Svar kan tage op mod 4 måneder.
Efter fødslen er I indlagt den tid, I har brug for.
Vi kan i spidsbelastede situationer være nødsaget til at flytte jer til en anden stue i forløbet. Enkelte går hjem samme aften, men de fleste er indlagt til dagen efter eller længere tid. Det er individuelt, hvad man har behov for.
I efterforløbet er det en god idé at samle minder om barnet, og der er flere ting, der skal tages stilling til:
- Vil I se og holde barnet? Skal der tages fod- og håndaftryk? Vil I tage billeder af barnet? Ønsker I at andre familiemedlemmer evt. ældre søskende og venner skal komme og se barnet?
Ud fra vores erfaring ved vi, at det er af stor betydning for sorgarbejdet, at man ser det lille barn, og at det kan være godt at dele det med andre, som dermed også får forståelse for jeres tab. For selv små søskende er det vigtigt at få sagt farvel til en søster eller bror.
Uanset hvilken religion I har, tilbyder vi, at I kan tale med vores sygehuspræst, som har stor erfaring med mennesker i sorg. Sammen med præsten kan I beslutte om I vil holde en lille ceremoni og velsigne barnet. I har også mulighed for at kontakte egen lokal præst.
Når du kommer hjem
Det er normalt at bløde op til flere uger efter fødslen. Som regel er den ikke kraftigere end en normal menstruation, og den bør være aftagende i løbet af 2 uger.
Så længe du bløder, bør du forebygge infektion ved at:
- Undgå samleje (eller bruge kondom)
- Undgå karbad eller svømmehal
- Unggå at bruge tampon, men bruge hygiejnebind
Kontakt egen læge eller lægevagt ved:
- Blødning kraftigere end normal menstruation
- Meget kraftige underlivssmerter
- Feber
- Ildelugtende udflåd
Når man mister et barn er det helt almindeligt, at der kommer en psykisk reaktion. Også selvom man ikke er ret langt henne i graviditeten.
Det er naturligt, at man bliver ked af det og føler en voldsom smerter.
Mange oplever en skyldfølelse, som kan være svær at håndtere. Og mange føler også vrede over den uretfærdighed, at lige netop de skulle miste.
Nogle oplever, at de slet ikke føler noget, hvilket ofte skyldes, at de er i chok. Dette er også en normal følelse og mange gange kommer reaktionen senere.
Erfaringer viser, at det letter sorgarbejdet, hvis man tør reagere på sine følelser, og hvis man får snakket om hvordan man har det. Der findes inden rigtige eller forkerte følelser, når man sørger; alle følelser er tilladte.
Mange par oplever også, at forløbet kan påvirker deres forhold både positivt og negativt. Nogle får en følelse af at komme meget tæt på hinanden. Andre kan slet ikke forstå hinanden. Det vigtigste er respekten for, at hver især forholder sig til sorgen på sin måde.
Hjælp efter forløbet
Som mor har du ret til 14 ugers barselsorlov.
Som far har du ret til 2 ugers barselsorlov.
Vi anbefaler, at I kontakter egen læge ca. en uge efter fødslen for at tale forløbet igennem og få afklaret eventuelle problemstillinger.
Har I behov for en længere fraværsperiode kan I med egen læge snakke om sygemelding efter barselsorloven.
Egen læge kan også være behjælpelig med henvisning til psykologhjælp.
I løbet af den første uge efter fødslen vil en jordemoder ringe til jer og høre til hvordan I har det.
Der vil ofte aftales en efterfødselssamtale med fødejordemoderen.
Ca. 2-3 uger efter fødslen vil Horsens' sorggruppeleder, hvis I ønsker det, kontakte jer med henblik på om I er interesseret i at deltage i et sorggruppeforløb.
I en sorggruppe møder man andre mennesker, som står i samme situation, at have mistet sit barn.
Her er bl.a. mulighed for at være i fællesskab, hvor man møder forståelse og anerkendelse. Målet i sorggruppen er ikke at fjerne jeres sorg, men at hjælpe jer bedst muligt igennem sorgprocessen.
Du/I har desuden mulighed for en støttesamtale hos Landsforeningen Spædbarnsdød (tlf. 39 61 24 51) eller hos Mødrehjælpen (tlf. 33 45 86 00).
I kan vælge om I ønsker at begrave eller bisætte jeres barn.
Om I ønsker at have jeres eget gravsted, et familiegravsted eller i de ukendtes grav.
Alle er berettiget til begravelseshjælp, som vil dække udgifterne.
I får udleveret en attest "anmeldelse om dødsfødsel" som I skal benytte i forhold til at ansøge om begravelseshjælp.
Det kan være fordelagtigt at tale med en bedemand som kan hjælpe jer med det praktiske.
Kontakt
Sådan kontakter du os
Fødeafsnittet
Sundvej 30D 8700 Horsens
Ændring af tider
Fødeafdelingens sekretær: Alle hverdage kl. 10.00-12.00 på tlf. 7842 6460
Ikke-akutte spørgsmål
Jordmoderrådgivningen: Alle hverdage kl. 8.00-9.30 på tlf. 7842 6470
Akutte spørgsmål og fødsel
Fødeafsnittet: Tlf. 78 42 99 03
Før graviditetsuge 20: Praktiserende læge eller lægevagten
Følges du i Kendt Jordemoderordning, skal du ringe til det vagttlf.nr. som du har fået udleveret af din konsultationsjordemoder.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/697344
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.