Når fostervandet går, før du er nået til graviditetsuge 37, uden at du samtidig får veer, kalder man det for tidlig vandafgang, fordi det sker før terminsperioden. Det betyder, at vi skal følge mere med i din graviditet for at vurdere, hvornår det er bedst at anbefale fødsel, og hvilken kontrol og behandling der i mellemtiden anbefales. Anbefalingen afhænger af mange faktorer, og vil tage det bedste hensyn til dit barn og til dig selv.
Inde i livmoderen er der nogle hinder, der omslutter barnet og fostervandet, og lukker tæt som en lukket pose. Når barnet ligger i vandet, kan det bevæge sig frit og er beskyttet for bakterier. Når der går hul på hinderne, kan fostervandet løbe ud, og bakterier kan potentielt komme ind. Når fostervandet går for tidligt, skal man holde øje med, om der er tegn på, at din fødsel er ved at gå i gang med veer, om der kommer bakterier ind i livmoderen og særligt, hvordan I begge har det.
Vær opmærksom på
Du vil blive rådet og vejledt af personalet omkring, hvilke tegn du skal reagere på, hvis noget skulle ændre sig i din graviditet. Generelt skal du kontakte personalet, hvis du:
opdager, at fostervandet ændrer lugt eller farve
føler du får tiltagende plukkeveer eller veer
får feber
mærker mindre liv
ser blødning fra skeden
føler dig syg eller er utilpas
mærker en ømhed, tyngdefornemmelse eller smerter i livmoderen
mærker forandringer, der gør dig utryg
Videre forløb
Afhængigt af hvor langt du er i graviditeten, vil vi foretage ultralydsundersøgelse og registrering af hjertelydskurve for at vurdere, hvordan barnet har det. Derudover vil vi undersøge dig med blodprøver, undersøgelse for bakterier, måle din temperatur, puls og blodtryk og undersøge din livmoderhals ved en ultralydsscanning igennem skeden.
For at se hvordan din graviditet udvikler sig lige efter, fostervandet er gået, vil du oftest blive anbefalet 3 dages indlæggelse.
I starten vil denne behandling være ved drop, hvor du får medicinen direkte ind i årene, og herefter vil behandlingen være som tabletter.
Alt efter hvor langt du er i graviditeten, vil du også blive tilbudt anden behandling, som f.eks. lungemodnende behandling for barnet. Det vil du modtage mere information om, hvis det er relevant for dig. Desuden kan vi involvere vores kolleger fra Aarhus universitetshospital, da vi ikke har en børneafdeling i Horsens.
Hvis du er længere end graviditetsuge 34, vil vi desuden lave en undersøgelse for Gruppe B Streptokokker. Det er en bakterie, som findes hos op til 30% af gravide. Hvis du testes, og vi ikke finder bakterien hos dig, vil vi fremadrettet teste for den én gang i ugen, da den godt kan komme efterfølgende. Hvis vi finder bakterien hos dig, vil vi anbefale at fødslen sættes i gang.
Kontrolforløbet vil indeholde:
CTG-registreringer, der registrer barnets hjerterytme og viser, hvis du har plukkeveer eller veer
Daglige måling af din temperatur
Daglige målinger af din puls og blodtryk
En generel kontrol med, hvordan du har det og hvordan du mærker dit barn
Blodprøve fra dig et par gange om ugen, der kan afsløre tegn på infektion
Ultralydsscanning af barnet hver anden uge for at følge med i hvordan moderkagen fungerer, hvordan barnet vokser, og hvor meget fostervand, der ligger omkring barnet
Test for Gruppe B streptokokker én gang om ugen, hvis du er over 34 uger
Alt efter hvor langt du er i graviditeten, og hvordan din graviditet udvikler sig, vil vi anbefale et tidspunkt for din fødsel ud fra, hvad der vurderes bedst for dig og dit barn. Nogle gange anbefales det at føde omkring graviditetsuge 34, andre gange kan det være muligt at afvente fødsel til omkring graviditetsuge 37.
Hvis du skal føde før uge 35
Hvis du skal føde før uge 35, skal fødslen foregå på et fødeafsnit, hvor der også er en børneafdeling tilknyttet – eksempelvis på Aarhus Universitetshospital. I de tilfælde vil vi overflytte dig til en relevant afdeling.
Kontakt
Sådan kontakter du os
Fødeafsnittet
Sundvej 30D 8700 Horsens
Ændring af tider
Fødeafdelingens sekretær: Alle hverdage kl. 10.00-12.00 på tlf. 7842 6460
Ikke-akutte spørgsmål
Jordmoderrådgivningen: Alle hverdage kl. 8.00-9.30 på tlf. 7842 6470
Akutte spørgsmål og fødsel
Fødeafsnittet: Tlf. 78 42 99 03
Før graviditetsuge 20: Praktiserende læge eller lægevagten
Følges du i Kendt Jordemoderordning, skal du ringe til det vagttlf.nr. som du har fået udleveret af din konsultationsjordemoder.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1478870
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.