Du har fået foretaget en celleprøve fra livmoderhalsen, der giver mistanke om, at der er celleforandringer.
Celleforandringer, eller forstadier som det også kaldes, opdeles efter, hvordan det ser ud ved mikroskopi. Vi opdeler dem i lette, moderate og svære celleforandringer eller carcinoma in situ.
Celleforandringer er ikke kræft. Stort set alle kvinder, der får konstateret celleforandringer bliver helbredt. Man mener, at celleforandringer opstår på grund af en infektion med et virus, der hedder Humant Papilloma Virus (HPV).
Både virus, infektion og celleforandringer giver almindeligvis ingen symptomer. Vi ved dog, at celleforandringer med tiden kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Derfor anbefaler vi dig yderligere undersøgelser og eventuel behandling.
Om undersøgelsen
Du skal møde i Klinik for Kvindesygdomme og have lavet en kikkertundersøgelse af livmoderhalsen (kolposkopi), hvor vi tager små vævsprøver og børste prøver.
Vævsprøverne sendes til undersøgelse, hvor sværhedsgraden af celleforandringerne bestemmes.
Ved moderate og svære celleforandringer tilrådes du en kegleoperation. Hvis du ikke har født eller er færdig med at få børn, laver man kun keglesnit ved svære celleforandringer. Indgrebet foregår vanligvis ambulant i lokalbedøvelse. Men en "el-slynge" udskæres et kegleformet stykke væv, der medinddrager de celleforandringer, der er på livmoderhalsen.
Efter undersøgelsen
Når du har fået taget vævsprøverne, kan du bløde lidt. Undgå brug af tampon, svømning, karbad og samleje i de første dage efter undersøgelsen.
Svaret på vævsprøverne får du pr. brev (e-boks). Her vil det samtidig fremgå, hvorledes du skal kontrolleres fremover, og om du skal have lavet et keglesnit.
Hvis du ikke er vaccineret ifølge det danske vaccinationsprogram, anbefaler vi, at du lader dig vaccinere efter kegleoperationen (selvbetaling).
Hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan du få tilskud til vaccinen. Vaccinationen foretages af din praktiserende læge.
Kontakt
Klinik og Sengeafsnit for Kvindesygdomme
Det første døgn kan du kontakte Sengeafsnit for Kvindesygdomme. Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/717705
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.