Der kan være forskellige årsager til, at en graviditet ikke kan ses på en ultralydsskanning. Typiske årsager er:
at graviditeten er gået til grunde og udstødt
en meget tidlig og normal graviditet
at graviditeten sidder uden for livmoderen
Graviditet som ikke kan ses ved en ultralydsscanning kaldes også "Graviditet med ukendt lokalisation", på engelsk Pregnancy of Unknown Location (PUL).
PUL defineres som en tilstand, hvor man kan måle graviditetshormon i blod eller urin, men hvor man ikke, med ultralydsscanning, kan se en graviditet i livmoderen.
Om behandlingen
Graviditetshormonet (S-Hcg) produceres i graviditetsvævet. I en normal graviditet vil graviditetshormonet, som tommelfingerregel, fordobles hver 2.-3. døgn, hvilket vi kan måle med blodprøver.
Ved en graviditet uden for livmoderen, vil graviditetshormonet være meget længere tid om at fordobles, helt op til 8 døgn.
Både niveauet af graviditetshormonet samt stigningstaksten varierer fra kvinde til kvinde, så det kan være nødvendigt at tage flere blodprøver.
Hvis graviditeten er gået til grunde, vil graviditetshormonet falde i blodprøverne.
Du skal have taget 2 blodprøver med 2 dages mellemrum for at finde forklaringen på, hvorfor graviditeten ikke kan ses ved ultralydsscanning.
Første blodprøve tages på undersøgelsesdagen.
Vi aftaler, hvor og hvornår du skal have taget den anden blodrøve.
Når du kommer hjem
Du skal have taget 2 blodprøver med 2 dages mellemrum. Nogle gange skal du have taget mere end 2 blodprøver.
Den første blodprøve bruger vi som referenceværdi, så du får først svar, når anden blodprøve er taget.
Vi ringer til dig samme dag, hvor du har fået taget din anden blodprøve og fortæller dig den videre plan for dit forløb. Hvis du ikke har hørt fra os inden kl. 20, bedes du ringe til os på nedenstående kontaktoplysninger.
Hvis du bløder mere end en kraftig menstruation, eller du får smerter i underlivet, er det vigtigt, at du kontakter os på på nedenstående oplysninger.
Kontakt
Klinik og Sengeafsnit for Kvindesygdomme
Det første døgn kan du kontakte Sengeafsnit for Kvindesygdomme. Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/701401
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.