Har du fået udleveret tabletter, du skal tage eller stikpiller, du skal lægge op i skede eller endetarm før operationen, er det vigtigt, du husker dette.
For at nedsætte risikoen for blødning ved operationen skal du holde pause med den blodfortyndende medicin, du får. Det er vigtigt, at lægen ved, at du får blodfortyndende medicin og hvilken slags. Til forundersøgelsen giver lægen dig en helt konkret plan for, hvor længe du skal holde pause, eller om du skal have anden medicin i stedet. Kontakt os, hvis du er i tvivl om, hvad du skal.
Du får en plan for behandling af smerter efter operationen. For de fleste er det en god idé at have smertestillende håndkøbsmedicin derhjemme (Paracetamol, Panodil, Pinex eller Pamol). Nogle har desuden gavn af præparater med ibuprofen (Ipren, Burana eller Ibumetin).
Dette er for at mindske risikoen for infektion i forbindelse med operationen.
Du må ikke selv køre hjem samme dag, som du har været i fuld bedøvelse (helt sovende) eller rus under operationen. Bedøvelse og medicin påvirker din reaktionsevne. Du skal selv arrangere transport til og fra hospitalet. Dette gælder også i forbindelse med indlæggelse. Er du over 65 år eller førtidspensionist, er du berettiget til kørsel. Personalet hjælper dig med at bestille en bil.
Vi vejleder dig om, hvor længe du evt. skal være sygemeldt, inden du tager hjem fra hospitalet.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag
Sørg for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på din hud er så lavt som muligt. Brug ikke cremer.
Du skal kun fjerne behåring i det område, hvor du skal opereres. Brug f.eks. en saks og klip til få mm længde. Hvis du jævnligt barberer kønsbehåringen, skal du undgå at gøre dette en uge inden operationen.
Om operationen
Du er lokalbedøvet under indgrebet og kan mærke berøring, men ikke smerte. Du får smertestillende medicin gennem et drop i hånden.
Vi åbner slimhinden i den forreste og bageste skedevæg og syr de underliggende bindevævsplader sammen. Skeden bliver efter dette kun ca. 3 cm dyb. Slimhinden lukkes med tråde, som opløser sig selv i løbet af nogle uger.
Hvis du ikke tidligere har fået fjernet din livmoder, skubbes livmoderen op, og vi laver en slimhindekanal indvendigt i begge sider af skeden. Dette sikrer, at blodet kan komme ud, hvis du får blødning fra livmoderen - selv om skeden er syet sammen.
Selve operationen varer ca. 1 time. Du kommer ind på en hvilestue og skal være der 2-3 timer efter indgrebet. Vi holder øje med, at du har det godt.
Du skal kunne lade vandet og tømme din blære, inden du tager hjem.
Risici og bivirkninger
Blødning (kræver sjældent ny operation).
Mindre blodsamling, som kan give blodigt udflåd i nogle dage til uger.
Betændelse i såret i skeden.
Blærebetændelse (risikoen er lille).
Nogle kvinder får svært ved at tømme blæren efter operationen pga. hævelse eller blodansamling. Dette går ofte over uden behandling, men det kan blive nødvendigt at tømme blæren med et engangskateter i nogle dage.
I meget sjældne tilfælde (mindre end 1%) er der risiko for skade på blæren eller tarmen, som ligger tæt på de bindevævsplader, vi skal sy sammen.
Ved evt. skade på blæren reparerer vi denne under operationen, og du får et kateter i blæren i 7-10 dage. Du bliver udskrevet med kateteret og får en ambulant tid, hvor du skal komme ind og få det fjernet.
Ved evt. skade på tarmen vil det oftest være nødvendigt med en større operation, evt. anlæggelse af en midlertidig stomi.
Det er fordi, skeden bliver kortet af til kun ca. 3 cm. Hvis du har ønske om fortsat at kunne have samleje, skal du have lavet en anden operation end sammensyning af skeden (kolpokleise). Kontakt Klinik for Kvindesygdomme, hvis du gerne vil tale med os om dette igen forud for operationen.
Du kan få svært ved at holde på vandet.
Du kan få nedsynkning igen efter operationen.
I alle disse tilfælde kan din egen læge henvise dig til os igen.
Efter operationen
Vi orienterer dig om operationen, når du er vågen, og inden du tager hjem (ambulant operation). Skal du indlægges efter operationen, gentager vi informationen næste dag. Dine pårørende er her velkomne til at deltage i samtalen.
Vi lægger en plan for din medicin og smertebehandling. Det er vigtigt, at du er er smertedækket, så du hurtigt kan komme i gang med at bevæge dig efter operationen.
Når du kommer hjem
Du kan starte et par dage efter operationen.
cykle i 4 uger
løfte mere end 5 kg i 6 uger
lave hårdt fysisk arbejde og hård sport i 6 uger
lave mave- og rygøvelser i 6 uger
Du skal regne med at være sygemeldt i 2-6 uger afhængigt af, hvor fysisk belastet, du er i dit arbejde.
Sid afslappet og lad urinen løbe af sig selv. Vandladningen kan være langsommere, end du er vant til. Du skal straks kontakte os, hvis du har mistanke om, at du ikke kan tømme blæren.
Du kan bløde i op til 3-4 uger efter operationen. Så længe du bløder, gælder generelt:
tag brusebad og undgå kar- eller havbad
gå ikke i svømmehal
brug hygiejnebind
Kontakt os eller søg læge, hvis du bløder kraftigere fra skeden end svarende til en normal menstruation.
Kontakt altid læge, hvis du får:
feber (temperatur over 38,5 grader)
problemer med at tømme din blære
tegn på blærebetændelse
Som nyopereret får du smertestillende medicin og bevæger dig mindre, end du plejer. Begge dele kan føre til forstoppelse, som kan være meget generende.
Drik rigeligt og bevæg dig. Er dette ikke nok: spis svesker eller køb håndkøbsmidler som Magnesia, HUSK, Movicol (Gangiden) eller Laktulose.
Det er vigtigt at undgå unødigt pres på underlivet. Kan du ikke holde maven i gang med ovenstående behandling, anbefaler vi, at du tager tbl Bisacodyl (Perilax, Dulcolax, Toilax) a 5 mg 1-2 tbl. dgl.
Videre forløb
En sygeplejerske fra klinikken ringer til dig - du får et tidspunkt for opringningen. Har du problemer på dette tidspunkt, aftaler vi en tid til en kontrol hos os.
Kontakt
Klinik og Sengeafsnit for Kvindesygdomme
Det første døgn kan du kontakte Sengeafsnit for Kvindesygdomme. Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1457416
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.