Du har fået anlagt et kateter, som holdes på plads i blæren ved hjælp af en lille ballon.
For at sikre frit afløb fra blæren er der anlagt uretralkateter.
Størrelse: ____________________________
Antal ml i ballon: ________ anvendt væske Glycerin/NaCI
Vær opmærksom på
Kateteret er koblet til en dagpose (rummer ca. ½ liter). For at forebygge smerter og læsioner af slimhinden, skal kateteret fikseres, så træk på dette undgås. Kateteret fikseret i en blød bue med hudvenligt tape. Må ikke komme over navlehøjde.
Dagposen holdes på plads på låret ved hjælp af et velcrobånd eller andet hjælpemiddel. Til natten påsættes natpose (rummer ca. 2 liter) direkte på dagposen, som placeres under blæreniveau.
Pga. infektionsrisiko bør posen og kateteret kun skilles 1 gang ugentligt. Dette sker, når poserne skiftes, eller såfremt skylning er påkrævet.
Det er vigtigt, at du drikker 1½-2 liter væske pr. døgn. Det vil dog altid afhænge af omstændighederne, fx øges væskeforbruget ved fysisk aktivitet.
Du skal tilstræbe, at der produceres mindst 1 liter urin pr. døgn.
En gang dagligt vaskes eller bruses der omkring urinrøret, hvor kateteret udmunder. Anvend lunkent vand.
Selvom om kateret fungerer, som det skal, kan dette ske. Blærekramper kan være årsagen. Blærekramper opleves som kraftig vandladningstrang og smerter over blæreregionen. Tjek om dit kateter og posen er korrekt placeret og fikseret, og at der ikke er knæk eller stræk på kateter eller slange.
Bliver blærekramper et vedvarende problem: tal med os eller din egen læge om evt. medicinsk behandling heraf, specielt hvis du skal være kateterbruger i lang tid.
Der vil komme bakterier i urinen efter få dages brug af kateter. Det er helt normalt og kræver ikke behandling med antibiotika. Men drik rigeligt med væske, gerne 2 liter i døgnet, hvis urinen begynder at se ud eller lugte som ovenfor anført. 1-2 glas tranebærsaft som en del af de 2 liter er rigtig godt, på grund af et højt indhold af C-vitamin.
Sådan gør du
Om dagen: Åbn ventilen, når du har vandladningstrang - og mindst hver 3.-4. time. På denne måde undgår du, at din blære bliver overfyldt. Skift ventilen 1 gang om ugen.
Til nat: Kobl en natpose direkte på ventilen. Åben ventilen. Anbring posen under blæreniveau. Skift natposen 1 gang om ugen.
Videre forløb
Får du feber, konstante smerter over blæren eller trang til at lade vandet hele tiden kan det være tegn på blærebetændelse.
Kontakt
Klinik og Sengeafsnit for Kvindesygdomme
Det første døgn kan du kontakte Sengeafsnit for Kvindesygdomme. Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1458745
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.