Den grundlæggende årsag til stivgøring af et eller flere led i bagfoden er moderate til kraftige smerter, som er forårsaget af svær slidgigt og/eller fejlstilling i foden. Operation kommer på tale, når tilstanden ikke kan afhjælpes på anden vis, herunder korrigerende indlæg eller fodtøj.
Bagfodens led består af flere led, som arbejder sammen. Ankelleddet bøjer foden opad og nedad, mens de øvrige led sørger for drejebevægelsen. Når et led stivgøres vil den bevægelse, som leddet er involveret i, blive låst. Der vil dog, hos de fleste, også være lidt bevægelse i mellemfoden, som bevares. Foden bliver derfor ikke låst i alle bevægelser. Når et led stivgøres, vil der i mange tilfælde på forhånd være betydelig reduceret bevægelighed, så tabet af bevægelighed bliver reelt ikke så stort.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt igennem.
Læg en plan for, hvordan du skal klare dig i den lange periode (ca. 3 måneder) med gipsbandage efter operationen. Du ikke må støtte på foden i minimum 6 uger.
Du skal være ophørt med rygning og nikotin-præparater i god tid (mindst 6 uger før operation). Alkohol frarådes.
Hvis der er sår eller skrammer på benet, som ikke kan være væk inden operationsdagen, så kontakt afdelingen og få operationen udsat.
Fjern evt. behåring på foden, men ikke med skaber.
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Sørg for transport.
Om operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse eller i rygmarvsbedøvelse, eventuelt lægges en nerveblokade i benet. Der vil også blive lagt lokalbedøvelse ved nerverne bag på låret ved knæet og evt. også foran på låret. Dette giver en god smertelindring når operationen er overstået og mindsker behovet for morfin.
Hvis det er ankelleddet, som skal stivgøres, kan det i nogle tilfælde gøres ved en kikkertoperation, ellers er det altid ved en åben operation.
Først fjernes eventuelle rester af brusk fra ledfladerne. Det øverste hårde lag af knogle bliver herefter fjernet eller brudt op til frisk knoglevæv. Til sidst samles knoglerne igen med skruer og evt. skinner.
Hvis der i forvejen er en skæv stilling af knoglerne, forsøger vi at rette den op. I nogle tilfælde skal der bruges knogletransplantat fra vores knoglebank. Til sidst anlægges forbinding samt en stiv bandage fra tæerne til under knæet og benet lejres eleveret på en pude.
Operationen varer som regel omkring et par timer.
Risici og bivirkninger
Generelt vil foden bliver mere stiv, som følge af de stivgjorte led.
Der vil altid være en lille risiko for betændelse.
En del vil opleve lidt føleforstyrrelser i foden efter operationen, hyppigst omkring arret.
Hos enkelte vil knoglerne ikke rigtig vokse sammen. Det drejer sig statistisk set om 5-15% af de opererede. Nogle af disse tilfælde vil skulle igennem et ny operation.
Når led stivgøres vil det medfører øget belastning på naboleddene. På længere sigt kan det medføre smerter i disse led og potentielt behov for en ekstra operation.
Nogle vil skulle have en form for ortopædisk fodtøj efter operationen for at blive gående så godt som muligt.
Genoptræning
Efterbehandlingstiden er relativ lang efter fodkirurgi. Det har stor betydning, at du træner din krop med de øvelser, som du er blevet instrueret i. Det gør det meget lettere at komme igennem det samlede forløb og mindsker risikoen for komplikationer.
Behovet for genoptræning varierer noget. Mange vil kunne klare sig uden, men hvis det kniber med balance og styrke, vil du blive henvist til træning i din kommune.
Først og fremmest skal du vende dig til at gå på foden uden bandage og slippe af med krykkestokke eller andre hjælpemidler. Foden kan også have tendens til at hæve op i lang tid og der kan være nogle belastningssmerter efter den lange tid i bandage.
Når du kommer hjem
Det aftales med den læge, som har ansvaret for din behandling. Som udgangspunkt må du ikke støtte på foden i de første 5-6 uger efter operationen. Herefter tillades i mange tilfælde begyndende støtte, men det afhænger af, hvordan det ser ud på røntgenbillederne og operationstype mm.
Almindeligvis vil vi have planlagt, at du skal have blodfortyndende medicin i 14 dage efter operationen, for at mindske risikoen for blodpropper.
Hvis der er aftalt trådfjernelse hos din egen læge, skal du booke en tid til dette. Typisk er det efter 2-3 uger. I andre tilfælde er der syet med en selvopløsende tråd, der ikke skal fjernes.
Inden udskrivelsen vil der være planlagt, hvilke ambulante kontroller du skal til. Som udgangspunkt vil din bandage skulle skiftes efter 5-6 uger og igen efter 10-12 uger. Når bandagen skiftes, vil der som regel også blive taget røntgenbilleder, så vi kan følge helingen af knoglerne. Som regel kan bandagen fjernes efter 12 uger, men i nogle tilfælde med langsom knoglehelingen, kan det være nødvendigt med længere tid.
De fleste vil være sygemeldte, mens de har en bandage på foden og lidt tid bagefter. Det vil sige sammenlagt 3-4 måneder. Andre med arbejde uden fysisk belastning eller hjemmearbejdsplads vil kunne starte før.
Du må ikke køre bil i en lang periode. Først når du har fået fjernet bandagen og har opnået normal førlighed samt god kontrol over benet, må du køre bil.
Videre forløb
Hos nogle er foden smertefri allerede inden bandagen skal fjernes. Der er dog en del, der vil have lidt smerter, især i den første periode herefter. Generelt forventes det, at smerterne fra før operationen vil reduceres betragteligt og eventuelle tilbageværende smerter vil være acceptable. En endelig vurdering kan gøres efter ca. 1 år.
Generelt vil foden blive mere stiv, som følge af de stivgjorte led. Når nogle led stivgøres vil det medføre øget belastning på naboleddene. På længere sigt kan det medføre smerter i disse led og potentielt behov for en ekstra operation.
Det forventes, at du kan gå med normalt fodtøj, når hævelsen er forsvundet. Nogle vil dog have gavn af en form for ortopædisk fodtøj for at blive gående så godt som muligt. Hvis det er ankelleddet, som er blevet stivgjort kan en sko med en såkaldt gængesål give en bedre gangfunktion. Gængesåler laves hos bandagister eller skomagere under almindelige sko. Som regel kan der opnås tilskud til dette efter Servicelovens bestemmelser. En mulighed kan også være en såkaldt MBT sko.
Kontakt
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/706181
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.