Ved platfod forstås en flad svangbue. Det betyder, at foden falder ind, så fodens svangbue bliver rettet delvist ud, og forfoden drejer udad. I mange tilfælde vil hælen også være ledsaget af en skæv stilling, når foden ses bagfra.
Hos nogle mennesker opstår deformiteten over en årrække, som følge af nedbrydning af sener og ledbånd. Dette bevirker, at disse strukturer svigter og ikke kan opretholde fodens normale facon.
Tilstanden kan også medføre slidgigt i leddene, hvor brusken slides i stykker pga. den skæve belastning. Tilstanden kaldes "erhvervet platfod".
Bliver man ramt, vil tilstanden hos mange medføre smerter og nedsat balance på foden, som har mistet sin normale smidighed og fjederegenskaber. Nogle mennesker har gennem størstedelen af livet været platfodet uden væsentlige smerter.
Tilstanden, hvor svangen kommer til syne ved tåstand, er ret almindelig og kaldes "fleksibel platfod". Den "fleksible platfod" kan også blive syg og kræve samme behandling som den "erhvervede platfod". Mere sjældent kan der også være medfødte sammenvoksninger mellem knoglerne i foden.
Man inddeler tilstanden i 4 stadier:
Ved stadie 1 er der tale om en seneskedehindebetændelse af tibialis posteriorsenen på indersiden af foden, som bliver overbelastet og ledbåndene begynder at give efter.
Ved stadie 2 ses en tiltagende nedbrydning af ledbåndene og tibialis posterior senen, og fodens indvendige bue falder sammen.
Ved stadie 3 og 4 er der udviklet slidgigt, som følge af den ustabile bagfod.
Vær opmærksom på, at ét stadie ikke nødvendigvis medfører det næste stadie.
Behandling uden operation
Man kan principielt behandle alle stadier af erhvervet platfod uden operation.
Alle bør have forsøgt med svangstøttende indlæg eller fodtøj med svangstøtte, hvilket kan afhjælpe tilstanden tilstrækkeligt. Nogle gange skal indlægget specialfremstilles af en bandagist, og nogle gange skal der suppleres med specialfodtøj.
Hos ældre eller hvis man har dårligt blodomløb eller andre alvorlige lidelser, kan konservativ behandling (ingen operation) være den eneste behandlingsmulighed.
Forbered dig til operationen
Inden en eventuel operation vil du blive undersøgt af en læge, som vil foretage en grundig gennemgang af din sygehistorie og en omhyggelig klinisk undersøgelse. Dette gør vi for at kunne diagnosticere i hvilket stadium, at lidelsen er kommet, da det har betydning for valget af behandling.
Vi foretager en røntgenundersøgelse af foden stående og evt. en MR og/eller CT-skanning. En række ting undersøges, herunder:
smerterområder
blodomløb
nervesystemet
ledbevægelighed
ledløshed
Læs materialet grundigt igennem.
Læg en plan for hvordan du skal klare dig i den lange periode (ca. 3 måneder) med gipsbandage efter operationen. Du ikke må støtte på foden i minimum 6 uger.
Du skal være ophørt med rygning og nikotin-præparater i god tid (min 6 uger før operation). Alkohol frarådes.
Hvis der er sår eller skrammer på benet, som ikke kan være væk inden operationsdagen, så kontakt afdelingen og få operationen udsat.
Fjern evt. behåring på foden, men ikke med skaber.
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet.
Benet og foden skal være nyvaskede og neglelak skal være fjernet. Smør ikke creme på foden eller benet, da huden så ikke kan desinficeres.
Tag din medicin som aftalt.
Fjern smykker/piercinger.
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar.
Tag ikke børn med som pårørende.
Du har sikkert fået instruktion i, at du 1 uge før operationen skal fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at operationen må udsættes.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen, vil vi fjerne evt. behåring i afdelingen inden du kommer til operationsstuen.
Der må ikke være sår i operationsområdet, da dette øger risikoen for infektion, hvilket kan betyde at din operation aflyses. Hvis du derfor opdager sår eller rifter beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst).
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
Hvis konservativ behandling med indlæg og evt. special fodtøj ikke afhjælper smerterne tilstrækkeligt, eller hvis der er udviklet slidgigt med smerter, vil operation kunne være en mulighed.
En platfod er en kompleks deformitet og derfor planlægges denne operationstype helt individuelt ud fra en gennemgang af undersøgelsesresultater. Operationen består som regel af flere deloperationer, som bl.a. omfatter seneoprensning, seneflytning, seneforlængelse, reparation af ledbånd, knoglekorrektioner og stivgøring af slidte eller ustabile led.
Denne operation varer typisk omkring 2 timer.
Risici og bivirkninger
Efter en operation vil der altid være risiko for sårbetændelse og manglende heling af knogler, ledbånd og sener. Der kan være områder i foden med føleforstyrrelser, og der kan fortsat være nogle smerter i foden efter operationen.
Efter operationen
Når du kommer tilbage på sengeafsnittet efter operationen, vil du blive modtaget af plejepersonalet. Du vil blive tilbudt mad og drikke, og plejepersonalet vil spørge ind til, hvordan du har det og tilse operationsområdet.
Det er naturligt at være træt, have kvalme og almen utilpashed, men dette forsvinder som oftest i løbet af dagen.
Proteiner er vores byggesten, og det er derfor utrolig vigtigt, at du får en god kost for at kunne hele ordenligt efter en operation. Mad og drikke er en vigtig del af din behandling. Nogle vil sagtens kunne fortsætte deres normale kost, mens andre vil have behov for ekstra tilskud af f.eks. protein.
Du vil under indlæggelsen blive ernæringsscreenet og alt efter resultatet, vil der blive lagt en ernæringsplan, så vi sikrer, at du får den rette kost.
Du vil som udgangspunkt skulle hurtigt op og i gang efter en operation. At ligge i sengen forlænger genoptræningen og kan medføre lungebetændelse, liggesår og andre uheldige følger. Tidlig mobilisering er altså en vigtig del af din behandling. Hvis ikke du selv kan komme ud af sengen og gå omkring, vil du få hjælp af plejepersonalet og fysioterapeuter. Det vil være individuelt, hvor hurtigt man kommer i gang efter en operation, og hvor meget man må.
Du kan ikke forvente at være smertefri, når du skal op, men du kan få smertestillende medicin for at mindske smerterne.
Der må forventes en vis grad af smerte, eftersom du er blevet opereret. Der vil blive lagt en smerteplan, og det er vigtigt, at du følger denne.
Det er vigtigt, at dine smerter ikke forhindrer dig i at:
Følge dit træningsprogram.
Gå rundt.
Sove om natten eller hvile i løbet af dagen.
Når du tager stærk smertestillende, kan du nemt blive forstoppet. Derfor vil du ofte få afføringsmiddel sammen med det smertestillende medicin. Derudover er det vigtigt at drikke rigeligt og spise fiberrig kost, f.eks. frugt og groft brød. Afføringsmiddel kan du købe i håndkøb på apoteket, og apotekets personale kan vejlede dig i brugen af midlet.
Du kan forvente, at vi påbegynder planlægningen af din udskrivelse allerede ved indlæggelsesdagen. Dette foregår selvfølgelig i tæt samarbejde med dig og dine pårørende. Du vil på udskrivelsesdagen få informationer om eventuel efterbehandling og kontrol.
Vi lægger vægt på, at udskrivelsen skal være tryg for dig og dine pårørende.
Af hensyn til afdelingens rutiner vil vi forsøge at planlægge udskrivelsen til om formiddagen. Du vil få tilbudt en hospitalsseng i det tidsrum, hvor du har brug for det, men du kan også opleve at få tilbudt en hvilestol, når du er klar til udskrivelse og venter på hjemtransport.
Efter udskrivelsen sender vi en beskrivelse af dit behandlingsforløb til din egen læge. Ønsker du ikke dette, bedes du meddele det til personalet.
Ved behov kontakter vi hjemmeplejen og arrangerer hjemmehjælp og hjælpemidler i hjemmet.
Genoptræning
Efterbehandlingstiden er relativ lang efter fodkirurgi. Det er stor betydning, at du træner din krop med de øvelser, som du er blevet instrueret i. Det gør det meget lettere at komme igennem det samlede forløb og mindsker risikoen for komplikationer.
Behovet for genoptræning varierer noget. Mange vil kunne klare sig uden, men hvis det kniber med balance og styrke, vil du blive henvist til træning i din kommune. Først og fremmest skal du vende dig til at gå på foden uden bandage og slippe af med krykkestokke eller andre hjælpemidler. Foden kan også have tendens til at hæve op i lang tid og der kan være nogle belastningssmerter efter den lange tid i bandage.
Når du kommer hjem
Det aftales med den læge, som har ansvaret for din behandling. Som udgangspunkt må du ikke støtte på foden i de første 5-6 uger efter operationen. Herefter tillades i mange tilfælde begyndende støtte, men det afhænger af, hvordan det ser ud på røntgenbillederne og operationstype mm.
Almindeligvis vil vi have planlagt, at du skal have blodfortyndende medicin i 14 dage efter operationen, for at mindske risikoen for blodpropper.
Hvis der er aftalt trådfjernelse hos din egen læge, skal du booke en tid til dette. Typisk er det efter 2-3 uger. I andre tilfælde er der syet med en selvopløsende tråd, der ikke skal fjernes.
Inden udskrivelsen vil der være planlagt, hvilke ambulante kontroller du skal til. Som udgangspunkt vil din bandage skulle skiftes efter 5-6 uger og igen efter 10-12 uger. Når bandage skiftes, vil der som regel også blive taget røntgenbilleder, så vi kan følge helingen af knoglerne. Som regel kan bandagen fjernes efter 10-12 uger, men i nogle tilfælde med langsom knoglehelingen, kan det være nødvendigt med længere tid.
De fleste vil være sygemeldte, mens de har en bandage på foden og lidt tid bagefter. Det vil sige sammenlagt 3-4 måneder. Andre med arbejde uden fysisk belastning eller hjemmearbejdsplads vil kunne starte før.
Du må ikke køre bil i en lang periode. Først når du har fået fjernet bandagen og har opnået normal førlighed samt god kontrol over benet, må du køre bil.
Videre forløb
Hos nogle er foden smertefri allerede inden bandagen skal fjernes. Der er dog en del, der vil have lidt smerter, især i den første periode herefter. Generelt forventes det, at smerterne fra før operationen vil reduceres betragteligt og eventuelle tilbageværende smerter vil være acceptable. En endelig vurdering kan gøres efter ca. 1 år.
Operationen giver foden en mere normal facon i svangbuen, men vil næsten altid føles mindre fleksibel i leddene.
Det forventes, at du kan gå med normalt fodtøj, når hævelsen er forsvundet. Nogle vil dog have gavn af en form for ortopædisk fodtøj eller indlæg for at blive gående så godt som muligt. Som regel kan der opnås tilskud til dette efter Servicelovens bestemmelser.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/667314
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.