Mange personer har hammertå på en eller flere tæer, hvor der på grund af tåens krumning er ømhed på oversiden af mellemleddet eller på spidsen af tåen, som står hårdt mod gulvet. Det ses ofte samtidig med knyst ved storetåen og hos personer med hulfod.
Hammertåen opstår ved en ubalance mellem bøje- og strækkesener. I nogle tilfælde kan tåens led rettes ud, men i de fleste tilfælde, hvor operation er nødvendigt, har der sat sig en stivhed i leddene, så tåen ikke kan rettes ud.
Om operationen
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Oftest er der tale om en tå med delvist stift led i mellemleddet. Fra oversiden af leddet fjernes ledhoved på den ene side af leddet og ledbrusken på den anden side. Tåen rettes ud, og der fikseres i de fleste tilfælde med en længdegående metalstift ud gennem spidsen af tåen, indtil leddet er blevet stift ved sammenvoksning med knogle eller bindevæv. Hvis der er megen stramning af strækkesene og ledkapsel over tåens grundled i forfoden, vil vi ofte løsne sene- og kapselvæv dér gennem et separat operationssår.
I tilfælde med fuldt bevægelige led kan der enten:
foretages en overskæring af bøjesenen ved yderleddet, hvis det er dette led der er påvirket, eller
en overskæring af bøjesenen plus flytning af denne sene til oversiden af tåen, hvis det er mellemleddet eller begge led, der er påvirket.
Operation af én eller to tæer gøres normalt i lokalbedøvelse. Hvis der er tale om flere tæer, aftaler vi en anden form for bedøvelse.
Risici og bivirkninger
Der er en lille risiko for betændelse i tåen. Hvis der kommer tegn på dette, hvor tåen bliver tiltagende rød, hævet og øm, bør du behandles med antibiotika. Hvis der opstår betændelse i tåen risikerer du, at tåen ikke vokser solidt sammen med det stivgjorte led, hvorfor tåen kan blive skæv igen, når metalstiften er fjernet.
Der kan også optræde nedsat følesans i tåen efter operationen.
Efter operationen
Du vil være forsynet med en elastisk forbinding.
Lægen afgør om forbindingen skal forblive på indtil stingene skal fjernes, eller om du efter nogle dage kan udskifte forbindingen med plastre.
Du bedes være opmærksom på:
At forbindingen skal skiftes pga. gennemsivning
Om forbindingen strammer
Om der opstår sovende eller snurrende fornemmelse i tæerne
Om der opstår voldsomme og tiltagende smerter
I så fald skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst).
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet. Det er vigtigt, at ispakningen ikke lægges direkte på huden.
Du vil opleve, at operationsområdet i den første tid efter operationen kan være hævet, spændt og ømt. For at afhjælpe dette skal du holde foden i ro og lejre det højt, helst over hjertehøjde de første 3-6 dage, herefter gradvis nedad længere tid af gangen under hensyntagen til smerter og hævelse.
Du får udleveret en speciel sko eller støvle efter operationen. Du vil blive informeret om, hvordan og hvor længe den skal bruges. Du vil få udleveret krykker, hvis dette er nødvendigt.
Ved nogle operationer kan det være nødvendigt at have foden i gips.
Når du kommer hjem
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Trådene i huden fjernes oftest ved egen læge efter 14-16 dage.
Den indsatte metalstift kan fjernes uden bedøvelse i Ortopædkirurgisk Klinik efter 4-5 uger.
Den udleverede sko med stiv sål og plads til forbinding kan bruges i 4-5 uger, men andet fodtøj, f.eks. en god sandal med plads, kan også anvendes. Da metalstiften rækker lidt ud forbi spidsen af tåen, skal der være plads til dette. Det er nødvendigt med et plaster over metalstiften, så den ikke hænger fast i strømper, sengetøj mm.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Videre forløb
Kirurgen planlægger det videre forløb i forhold til evt. sårkontrol, fjernelse af sting og muligvis røntgen.
Hvis lægen har ordineret fysioterapi, vil du få tilsendt en tid i din e-boks. Har du ikke hørt noget indenfor en uge, skal du tage kontakt til Fysio- og Ergoterapien. Du kan finde Fysio- og Ergoterapiens kontaktoplysninger på deres hjemmeside.
Tåen kan blive en smule kortere, hvis mellemleddet opereres stift, men da tåen samtidig bliver rettet ud, vil det ikke have særlig betydning.
Tåen kan være hævet i lang tid efter operationen. Der kan gå op til et halvt år, hvor hævelsen gradvist forsvinder.
Kontakt
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/663604
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.