Behandling af smertende knudedannelse på hælens bagside
Gå direkte til:
Behandling af smertende knudedannelse på hælens bagside
Årsag
Der findes flere årsager til dannelse af hævelse ved akillessenens hæfte bagpå hælknoglen:
Der kan være tale om en kronisk betændelsestilstand i akillessenens fæste, hvor akillessenen bliver fortykket og der dannes forkalkninger i senen og/eller en knogle udbygning. Denne tilstand ses hyppigt hos midaldrende og er hyppigt en ret vedvarende tilstand.
Bulen kan være udløst af tryk fra fodtøjet. Ses også i kombination med en fortykkelse af knoglen under huden, ved ydersiden af akillessenens fæste. Dette ses ofte hos yngre personer og kan være særligt generende ved idræt.
Der kan være en betændt slimsæk, som forårsager en bule. Hvis det er slimsækken lige under huden, er årsagen ofte tryk fra fodtøj. Det kan også være slimsækken mellem achillessenen og hælknoglen, som er er betændt.
Om behandlingen
Fodtøj
Når bulen er øm, skal man selvsagt undgå fodtøj, som trykker på det ømme område. Blød eller ingen hælkappe er at fortrække.
Indlæg
Et hælindlæg på 5-7 mm, eller fodtøj med lidt hæl under, kan lindre tilstanden, især hvis årsagen er en øm akillessene.
Blokade
Hvis tilstanden skyldes en betændt slimsæk mellem hælknoglen og achillessenen kan en til to blokader i nogle tilfælde afhjælpe tilstanden.
Fysioterapi
Hvis tilstanden skyldes betændelse i akillessenen, vil fysioterapi med udspænding med vægtbelastning (såkaldt tung udspænding) kunne afhjælpe tilstanden i en del tilfælde. Man skal dog være ganske vedholdendende med øvelserne - typisk 3-6 måneder. Det kan være en hjælp at blive vejledt af en fysioterapeut.
Aflastning
Ovenstående tiltag kombineres med aflastning, hvor man stopper eller i væsentlig grad reducerer de aktiviteter, som forværrer tilstanden. Man skal regne med, at der er tale om en længere periode (3-9 måneder).
Operation
En operation kan være relevant hvis ovenstående ikke-operative tiltag ikke har kunnet afhjælpe smerterne, og smerterne har været til stede i lang tid (6-18 måneder). Smerterne skal være mere end blot lette smerter, samt være til stede dagligt og ikke kun ved særlige belastninger.
Der er en vis risiko ved operationer i hælen bl.a. i form af betændelse, som kan sprede sig til achillessenen. Endvidere er det et følsomt område, da hælen er udsat for stor belastning. En operation medfører irritation af vævet, som vil være at mærke i lang tid (3-9 måneder). Der vil hyppigt være tale om en lang sygemeldingsperiode (2-4 måneder).
Røntgenbilleder af normal og forkalket hælben
Normalt hælben
Hælben med forkalkninger
Ved operationen fjernes knysten ved hælen. Der fjernes dels lidt knogle fra hælen og dels de forkalkninger, som sidder i selve achillessenen
Akillessenen løsnes delvist under operationen, og skal derfor hele fast på knoglen igen.
Oftest foregår operationen i dagkirurgien med bedøvelse i benet ved knæet. Udskrivelse er som regel samme dag.
Der bliver anlagt en gips med foden i såkaldt spidsfodsstiling.
Der kan være nogle smerter især de først dage efter operationen, men du får smertestillende med hjem efter operationen.
Gipsen skal bruges indtil stingene fjernes efter 3 uger ved en ambulant kontrol. I de første 3 uger må der ikke støttes på foden.
Efter ca. 3 uger fjernes stingene og du får en støvle, som du derefter skal have på, når du støtter på benet. Senen vil først være vokset fast til knogle efter 6-8 uger.
Støvlen tages af 3-4 gange dagligt og der foretages ubelastede vippeøvelser i anklen.
Efter ca. 6 uger vil du komme til kontrol ved en fysioterapeut, som laver genoptræningsplan til kommunen.
Du vil normalt først være nogenlunde gående efter 2-3 måneder.
Behovet for sygemelding er meget afhængigt af erhverv. Således er 12-16 ugers sygemelding almindeligt ved tungt stående og gående arbejde og du må evt. starte på nedsat tid i begyndelsen. Er belastningen lettere, vil du ofte kunne komme i gang tidligere måske allerede efter 6-8 uger.
Du skal påregne tendens til hævelser i adskillige måneder.
Sædvanligvis går der 6-9 måneder, nogle gange helt op til 12 måneder, inden det endelige resultat opnås.
Kontakt
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/890978
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.