En årsag til smerter i forfoden kan være nervetryk på én af de nervegrene, der går ud i tæerne. Dette kan skyldes en fortykkelse af nervegrenen - et såkaldt mortons neurom, som betyder, at nerven kommer i klemme på det smalleste sted mellem ledhovederne. Dette kan forårsage nervesmerter i forfoden, som kan jage ud i tæerne, og samtidig ses der ofte også føleforstyrrelser i forfoden samt i de påvirkede tæer.
Diagnosen kan oftest stilles ved en almindelig klinisk undersøgelse. Nogle gange supplerer vi med ultralyds- eller MR-scanning.
Hos nogle kan smerterne gå over af sig selv, men det kan tage lang tid. Første trin i behandlingen er altid et indlæg med forfodsløft og rummeligt fodtøj. Dette aflaster forfoden og mindsker trykket på nerven. Et fabriksfremstillet indlæg er som regel tilstrækkeligt og kan købes flere steder (materialist, skomager, bandagist m.fl.).
Nogle patienter opnår en bedring, hvis de får lagt en blokade med binyrebarkhormon omkring nerven. Nogle gange er virkningen dog forbigående.
Hvis fodsåler og en blokade med binyrebarkhormon ikke lindrer smerterne tilstrækkeligt, kan nerveknuden opereres væk.
Om operationen
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Operationen foregår i lokalbedøvelse ved knæet eller i fuld bedøvelse. Der åbnes på fodryggen ud mod mellemrummet på de to tæer, hvor ømheden sidder. Nerven frilægges og et stykke af nerven fjernes. Herefter syes huden og der lægges en forbinding.
Risici og bivirkninger
Der kommer meget sjældent betændelse efter operationen.
I enkelte tilfælde kan nerven vokse ud igen og danne en knude, der giver smerter. Dette kan være vanskeligt at behandle.
Efter operationen
Du vil være forsynet med en elastisk forbinding.
Lægen afgør om forbindingen skal forblive på indtil stingene skal fjernes, eller om du efter nogle dage kan udskifte forbindingen med plastre.
Du bedes være opmærksom på:
At forbindingen skal skiftes pga. gennemsivning
Om forbindingen strammer
Om der opstår sovende eller snurrende fornemmelse i tæerne
Om der opstår voldsomme og tiltagende smerter
I så fald skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst).
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet. Det er vigtigt, at ispakningen ikke lægges direkte på huden.
Du vil opleve, at operationsområdet i den første tid efter operationen kan være hævet, spændt og ømt. For at afhjælpe dette skal du holde foden i ro og lejre det højt, helst over hjertehøjde de første 3-6 dage, herefter gradvis nedad længere tid af gangen under hensyntagen til smerter og hævelse.
Du får udleveret en speciel sko eller støvle efter operationen. Du vil blive informeret om, hvordan og hvor længe den skal bruges. Du vil få udleveret krykker, hvis dette er nødvendigt.
Når du kommer hjem
Hold foden højt det meste af tiden det første døgns tid. Foden skal have ro de første dage, så hævelse og blødning mindskes.
Efter operationen vil du være hævet og denne hævelse vil aftage i løbet af 3 til 6 uger. Der kan godt være ømhed i nogle måneder efter operationen.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Kirurgen laver planen for efterbehandlingen på operationsdagen. Som regel aftales, at stingene fjernes hos din egen læge efter et par uger. Du vil blive informeret om selv at booke en tid til dette hos lægen.
Videre forløb
De fleste patienter oplever, at smerten forsvinder eller mindskes betydeligt. Operationen vil ikke hjælpe på smerter, som skyldes andre årsager. Der forsvinder noget følesans på siden af de to tæer, som nerven har gået ud til, men dette plejer ikke at give betydende gener.
Kirurgen planlægger det videre forløb i forhold til evt. sårkontrol, fjernelse af sting og muligvis røntgen.
Hvis lægen har ordineret fysioterapi, vil du få tilsendt en tid i din e-boks. Har du ikke hørt noget inden for en uge, skal du tage kontakt til Fysio- og Ergoterapien. Du kan finde Fysio- og Ergoterapiens kontaktoplysninger på deres hjemmeside.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Kontakt
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/666771
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.