På fødderne kan der opstå en lille væskefyldt blære kaldet et "ganglion" - på dansk kendt som en seneknude.
På billedet øverst kan du se, hvor seneknuden hyppigst forekommer. Seneknuder ses oftest hos yngre voksne og opstår som en udposning enten fra ledkapsel eller fra seneskeden.
En seneknude aftager oftest i størrelse alt efter, hvor meget man belaster. Fremkomst af en "knude" kan vække bekymring, men seneknuder (ganglier) har intet med kræft at gøre.
Efter operativ fjernelse vil 10-20 % af seneknuderne (ganglierne) desværre komme igen, men det er stadig en godartet knude. Derfor anbefales operation først, hvis der er smertegener pga. seneknuden (gangliet).
Om operationen
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Behandlingen af seneknuder i fødderne er en operativ fjernelse, som enten foregår i fuld bedøvelse eller i lokalbedøvelse afhængigt af, hvor knuden ligger. Under operationen isoleres knuden og fjernes. Indgrebet varer ca. en halv time.
Hvis knuden forsvinder inden operationen, skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik.
Risici og bivirkninger
Ligesom ved andre operationer kan der opstå de samme almindelige komplikationer, som f.eks. sårbetændelse og føleforstyrrelser omkring arret, hvis en nervegren er blevet beskadiget.
Derudover kan seneknuder gendanne sig efter operationen.
Efter operationen
Du vil være forsynet med en elastisk forbinding.
Lægen afgør om forbindingen skal forblive på indtil stingene skal fjernes, eller om du efter nogle dage kan udskifte forbindingen med plastre.
Du bedes være opmærksom på:
At forbindingen skal skiftes pga. gennemsivning
Om forbindingen strammer
Om der opstår sovende eller snurrende fornemmelse i tæerne
Om der opstår voldsomme og tiltagende smerter
I så fald skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktinformationer nederst).
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet. Det er vigtigt, at ispakningen ikke lægges direkte på huden.
Du vil opleve, at operationsområdet i den første tid efter operationen kan være hævet, spændt og ømt. For at afhjælpe dette skal du holde benet i ro og lejre det højt, helst over hjertehøjde de første 3-6 dage, herefter gradvis nedad længere tid af gangen under hensyntagen til smerter og hævelse.
Nogle gang vil det være nødvendigt at aflaste foden i en terapisko eller støvle efter operationen. Hvis det er nødvendigt, vil du få en udleveret.
De første dage skal du sidde med benet oppe.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Kirurgen laver planen for efterbehandlingen på operationsdagen. Som regel aftales, at stingene fjernes hos din egen læge efter et par uger. Du vil blive informeret om selv at booke en tid til dette hos lægen.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Videre forløb
Der vil som regel ikke være ambulante kontroller på sygehuset efter fjernelse af en seneknude.
Kontakt
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/666853
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.