Stivgørende operation af storetåens grundled (MTP-1 dese)
Gå direkte til:
Stivgørende operation af storetåens grundled (MTP-1 dese)
Storetåens grundled kan blive ramt at slidgigt, som bevirker stivhed og smerter, når man går på foden. Hvis slidgigten er udtalt, vil en stivgørende operation i mange tilfælde være en god smertelindrende løsning.
En stivgørende operation kan også komme på tale, hvis en storetå er kommet til at sidde meget skævt og måske ligefrem ligger på tværs henover de andre tæer.
På operationsdagen
I forbindelse med operationen vil du få en smerteblokade i foden eller i hele underbenet, som typisk varer i 12-16 timer.
Om operationen
Kirurgen åbner ind til leddet og fjerner resten af ledbrusken på begge sider af leddet, så meget at der er frisk knoglevæv. Derudover fjernes de knogleudvækster, som sidder ovenpå og til siderne for leddet.
Herefter sættes de to knogleflader sammen og de fikseres med metalskinne og/eller skruer. Storetåen indstilles, så den står løftet lidt fra gulvet ved almindelig belastning. Dette er for, at den ikke står for hårdt mod gulvet ved afvikling af foden under gang. Samtidig vil yderstykket normalt bøje ned til kontakt med underlaget.
Risici og bivirkninger
Der er altid en lille risiko for infektion ved operation (5-10%), og ved denne type operation gives der altid antibiotika.
I enkelte tilfælde er knoglen ikke helet efter 8 uger, og det kan derfor være nødvendigt med længere bandageringstid eller evt. en ny operation. Der kan også være forstyrrelser af følesansen i storetåen efter operationen.
Efter operationen
Du vil være forsynet med en elastisk forbinding.
Lægen afgør om forbindingen skal forblive på indtil stingene skal fjernes, eller om du efter nogle dage kan udskifte forbindingen med plastre.
Du bedes være opmærksom på:
At forbindingen skal skiftes pga. gennemsivning
Om forbindingen strammer
Om der opstår sovende eller snurrende fornemmelse i tæerne
Om der opstår voldsomme og tiltagende smerter
I så fald skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktinformationer nederst).
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet. Det er vigtigt, at ispakningen ikke lægges direkte på huden.
Du vil opleve, at operationsområdet i den første tid efter operationen kan være hævet, spændt og ømt. For at afhjælpe dette skal du holde benet i ro og lejre det højt, helst over hjertehøjde de første 3-6 dage, herefter gradvis nedad længere tid af gangen under hensyntagen til smerter og hævelse.
Du får udleveret en speciel sko eller støvle efter operationen. Du vil blive informeret om, hvordan og hvor længe den skal bruges. Du vil få udleveret krykker, hvis dette er nødvendigt.
Ved nogle operationer kan det være nødvendigt at have foden i gips.
De første 6-8 uger har du en gipsbandage eller anden fast bandage på foden.
Du må gerne støtte på foden efter ca. 14 dage med bandagen på. Det er dog vigtigt at du sikre dig, at tåen ikke bliver belastet. Der bliver taget røntgenbilleder efter operationen og igen efter 6-8 uger, og hvis de viser tegn på, at knoglen heler planmæssigt, kan bandagen fjernes efter 6-8 uger.
Når bandagen tages af kan du bruge almindeligt, rummeligt fodtøj. Her skal du undgå at belaste for hårdt ud på tåen de første uger. Forfoden er normalt hævet i et stykke tid, således at der går op mod et halvt år før hævelsen er væk.
Når leddet er stivgjort, kan det forventes, at smerten, eller i hvert fald hovedparten af smerten, fra leddet forsvinder. Der kan være smerter i forfoden af andre årsager, som ikke forsvinder efter operation. Det kan f.eks. være almindelig forfodsnedsynkning eller ved sesamknoglerne på undersiden af storetåens grundled. I så fald kan det være gavnligt med et indlæg.
Der kan forventes en god gangfunktion. Desuden kan mange foretage en lettere grad af løb.
Man kan normalt anvende almindelige sko. Sko med høje hæle er uegnede, fordi storetåen så vil stå for hårdt ned mod gulvet.
Ved operationen bliver storetåen lidt kortere, godt ½ cm. Dette betyder normalt ikke noget for funktionen.
Bandageringstiden er længere end for de andre operationstyper, hvor man må gå uden bandage efter 14 dage.
Når du kommer hjem
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Kirurgen laver planen for efterbehandlingen på operationsdagen. Som regel aftales, at stingene fjernes hos din egen læge efter et par uger. Du vil blive informeret om selv at booke en tid til dette hos lægen.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Videre forløb
Kirurgen planlægger det videre forløb i forhold til evt. sårkontrol, fjernelse af sting og muligvis røntgen.
Hvis lægen har ordineret fysioterapi, vil du få tilsendt en tid i din e-boks. Har du ikke hørt noget inden for en uge, skal du tage kontakt til Fysio- og Ergoterapien. Du kan finde Fysio- og Ergoterapiens kontaktoplysninger på deres hjemmeside.
Kontakt
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/646013
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.