Stivgørende operation af storetåens rodled (lapidus operation)
Gå direkte til:
Stivgørende operation af storetåens rodled (lapidus operation)
Grundlaget for operationen er altid smerter, som kan være forårsaget af slidgigt eller meget stor knystdannelse ved storetåens grundled og løshed i storetåens rodled.
I de fleste tilfælde vil aflastende indlæg og fodtøj være forsøgt uden tilstrækkelig effekt inden operation.
Om operationen
Afhængig af forskellige forhold udføres operationen i fuld bedøvelse, rygmarvsbedøvelse eller blokade i benet. I nogle tilfælde er det nødvendigt med 1-2 dages indlæggelse, men mange udskrives samme dag.
Hvis operationen er gennemført i fuld bedøvelse eller rygmarvsbedøvelse, vil der under operationen blive lagt en supplerende blokade, som kan forventes at holde i 10-16 timer.
Hvis operationen er gennemført med en blokade i benet alene, vil der kunne gå mere end 24 timer, inden der er følelse i benet.
Ved operationen fjernes bruskrester i leddet, hvorefter det stabiliseres med skinner og/eller skruer, så der kan ske en heling mellem knoglerne. Ved knystdannelse ved storetåens grundled, vil den også blive fjernet og stillingen i leddet korrigeres ved at løse eller stramme ledkapslen forskellige steder. Der anlægges en skinne over foden og underbenet eller en walkerstøvle.
Risici og bivirkninger
Der er altid en lille risiko (5-10%) for betændelse, og der gives derfor forebyggende antibiotika ved en sådan operation.
Hos nogle (5-15%) opnås ikke knoglemæssig heling i første omgang.
Der kan også optræde føleforstyrrelser (10-30%) i foden pga. beskadigelse af nervegrene, hvilket ikke altid kan undgås.
Efter operationen
Du vil være forsynet med en elastisk forbinding.
Lægen afgør om forbindingen skal forblive på indtil stingene skal fjernes, eller om du efter nogle dage kan udskifte forbindingen med plastre.
Du bedes være opmærksom på:
At forbindingen skal skiftes pga. gennemsivning
Om forbindingen strammer
Om der opstår sovende eller snurrende fornemmelse i tæerne
Om der opstår voldsomme og tiltagende smerter
I så fald skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktinformationer nederst).
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet. Det er vigtigt, at ispakningen ikke lægges direkte på huden.
Du vil opleve, at operationsområdet i den første tid efter operationen kan være hævet, spændt og ømt. For at afhjælpe dette skal du holde benet i ro og lejre det højt, helst over hjertehøjde de første 3-6 dage, herefter gradvis nedad længere tid af gangen under hensyntagen til smerter og hævelse.
Din fod skal aflastes i en gips eller støvle i ca. 8 uger. Herefter vil der blive foretaget en røntgenundersøgelse. Hvis det ser ud til at knoglerne er vokset sammen vil de fleste kunne begynde at gå i almindeligt, rummeligt fodtøj med belastning indenfor smertegrænsen.
Det kan være nødvendigt at købe ekstra rummeligt fodtøj, indtil hævelsen falder yderligere. Det tilrådes at anvende fodtøj med svangstøtte til aflastning i svangen i nogle måneder.
Afhængig af, hvor stærk din knogle er, tillades begyndende støtte med støvlen godt fastspændt efter 2-3 uger. Nogle vil skulle aflaste i en længere periode.
Efter operationen bør du holde foden højt. Holder du foden nedad i længere tid de første uger efter operationen, er der risiko for, at foden vil hæve op og dårlig sårheling.
Når du kommer hjem
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Stingene aftales fjernet hos din egen læge eller i Ortopædkirurgisk Klinik efter 14-16 dage.
Du vil blive informeret om selv at booke en tid til dette hos din egen læge.
Sygemelding afhænger af dit arbejde. Nogle vil kunne arbejde hjemmefra efter et par uger, mens andre med tungere arbejde kan være sygemeldt i ca. 3 måneder.
Kirurgen kan give et skøn i forhold til dit arbejde.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Videre forløb
Man kan forvente en betydelig reduktion i smerteniveauet, men nogle vil stadigvæk have nogle smerter i foden efterfølgende. Foden kan føles mere stiv, da et led er stivgjort.
Du skal først regne med at nå slutresultatet efter ½-1 år, da foden kan være lettere hævet og øm i lang tid.
Kirurgen planlægger det videre forløb i forhold til evt. sårkontrol, fjernelse af sting og røntgen kontroller.
Kontakt
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/666958
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.