Knystdannelse ved storetåen er et ret almindeligt forekommende problem, som hyppigst ses hos kvinder. Der er formentlig flere årsager til, at problemet opstår. Hos nogle er der en tendens i familien til knystdannelse. Snævert fodtøj samt høje hæle er medvirkende, især hvis tilstanden først er begyndt at udvikle sig. Hos mange vil tilstanden med tiden forværres med tiltagende smertegener til følge.
Ved lægeundersøgelsen findes ømhed, hævelse samt rødme ved knysten og tilstandens sværhedsgrad bedømmes. Det vurderes, om der er andre årsager til smerterne, f.eks. slidgigt, eller om der er specielle årsager til knystdannelsen, herunder fejlstilling i bagfoden.
Du skal altid have foretaget en stående røntgenundersøgelse af forfoden. Undersøgelsen har stor betydning for valg af operationstype. Hvis der er mistanke om dårligt blodomløb, skal du have foretaget en blodtryksmåling i foden.
Hvis du kun har smerter lejlighedsvis, kan du i de fleste tilfælde klare dig med ekstra brede og fodformede sko. Disse kan evt. suppleres med et forfodsindlæg, som kan købes hos Matas, bandagist o.l.
Du kan eventuelt få skoen blokket ud hos en skomager, så trykket på knysten og smerterne reduceres.
Hvis du har hyppige og betydelige smerter od du har prøvet at afhjælpe med brede sko, vil en operation i mange tilfælde kunne hjælpe. Formålet med operationen er at fjerne eller i det mindste reducere smerterne betydeligt. Operation udelukkende på grund af kosmetiske gener vil ikke opleves tilfredsstillende.
Valg af operationstype baseres på individuelle forhold, herunder graden af storetåens fejlstilling, alder og knoglekvalitet. Der kan også være behov for at operere én eller flere af de øvrige tæer på grund af fejlstilling og trykproblemer.
På operationsdagen
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Om operationen
Ved operationen fjernes knysten, og det tilstræbes at genoprette balancen i storetåen, så den peger mere lige frem. Dette modvirker, at storetåen igen trækker skævt, hvorved knysten hurtigt gendannes.
Teknikken består i en korrektion i forfodsknoglen, hvorved storetåens grundled sideforskydes. Forfodsknoglen oversaves og ofte er det nødvendigt at løsne de stramme senestrøg i mellemrummet mellem storetåen og 2. tå. I nogle tilfælde er det også nødvendigt at korrigere en skæv vinkel i ledfladen på selve storetåen (billede 4 og 6), som rettes op ved at udtage en kile i den ene storetåknogle.
Andre typer af operationer kan være nødvendige i specielle tilfælde, f.eks. ved betydende slidgigt, meget svær fejlstilling af storetåen, meget løse led, svage knogler eller mindre fysisk aktive personer. Der kan i disse tilfælde blive tale om en stivgørende ledoperation eller fjernelse af den bagerste del af storetåknoglen.
Risici og bivirkninger
Alle operationer er forbundet med forskellige risici. Det gælder også denne operation.
I nogle tilfælde kan der udvikles generende arvæv, som kan give smerter og medføre stivhed i storetåen. Stivheden vil i mange tilfælde mindskes med tiden.
Der kan også være belastningssmerter under de øvrige tæer (forfodsnedsynkning). Disse smerter kan i mange tilfælde lindres med et forfodsindlæg.
En del vil opleve nedsat eller ændret følesans på storetåens overside, hvilket dog som regel ikke generer så meget.
Indimellem ses en overfladisk sårinfektion, mens en dyb infektion er sjælden. En overfladisk infektion optræder typisk 1-2 uger efter operationen og kan som regel klares med en penicillinkur.
Der kan være problemer med manglende eller forsinket heling af knoglen.
Hos nogle er der tendens til, at fejlstillingen gendannes med tiden.
Efter operationen
Ved operationen er der anlagt en elastisk med støttende forbinding på foden. Forbindingen, som også støtter storetåen, skal som udgangspunkt forblive på foden indtil stingene skal fjernes efter 14-18 dage.
Du bedes dog være opmærksom på følgende:
At forbindingen skal skiftes, hvis den siver igennem (mere end 2 cm) eller bliver våd.
Om den strammer eller gnaver, da det kan give anledning til sårdannelse.
Om der kommer tiltagende smerter efter bedøvelsen er væk. Dette kan være et tegn på betændelse. Det er som regel i den første uge efter operationen betændelse kan opstå.
Hvis der er problemer med forbindingen, skal du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst).
Hvis der forekommer en lille blødning igennem forbindingen (mindre en 2 cm) i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og frem for alt skal benet holdes over hjerte højde for at mindske blødningen. Det er vigtigt, at ispakningen ikke lægges direkte på huden.
Du vil opleve, at operationsområdet i den første tid efter operationen kan være hævet, spændt og ømt. For at afhjælpe dette skal du holde benet i ro og lejre det højt, helst over hjertehøjde de første 3-6 dage, herefter gradvis nedad længere tid af gangen under hensyntagen til smerter og hævelse.
Du får udleveret en behandlersko eller støvle, så foden bliver aflastet og beskyttet når du skal bevæge dig rundt. Du vil blive informeret om, hvordan og hvor længe den skal bruges. Du vil også få udleveret krykker, hvis dette er nødvendigt.
Ved nogle operationer kan det være nødvendigt at have foden i gips.
Du kan forvente at være nogenlunde gående 2-3 måneder efter operationen, uanset operationstypen. Der kan desuden være tendens til hævelser i flere måneder, og der går ofte 6-9 måneder inden det endelige resultat opnås.
Vær opmærksom på, at en knystoperation kun gør foden 2-4 mm smallere. Derfor er det vigtigt, at dit fodtøj altid er tilstrækkeligt bredt, således at knysten ikke gendannes af den grund.
Når du kommer hjem
Du bør holde foden opad det meste af tiden de første 3-6 dage. Herefter gradvis nedad i længere tid af gangen under hensyntagen til smerter og hævelse.
Efter 3-6 dage bør du starte med at lave op-ned bevægelser flere gange dagligt for at modvirke stivhed i tåleddet, der hvor knysten var.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det sker relativt sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet og smertefuldt. Huden omkring såret bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber. Ved en knystoperation vil du som regel have forbinding på foden på det tidspunkt, hvor betændelse kan opstå, så det er tiltagende smerter, som du skal reagere på.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage og i løbet af de første par uger efter operationen. Hvis du oplever tiltagende smerter eller andre tegn på betændelse, skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Kirurgen laver planen for efterbehandlingen på operationsdagen. Hvis stingene skal fjernes hos din egen læge, skal du selv aftale en tid til dette. Hvis det er på sygehuset, vil du få en tid tilsendt i e-boks. Stingene fjernes efter 14-18 dage.
Videre forløb
Kirurgen planlægger det videre forløb i forhold til evt. sårkontrol, fjernelse af sting og muligvis røntgen.
Hvis lægen har ordineret fysioterapi, vil du få tilsendt en tid i din e-boks. Har du ikke hørt noget inden for en uge, skal du tage kontakt til Fysio- og Ergoterapien. Du kan finde Fysio- og Ergoterapiens kontaktoplysninger på deres hjemmeside.
Sygemelding afhænger meget af dit erhverv. Almindeligvis vil du kunne starte lettere arbejde efter 2-4 uger, hvis du kan sidde med foden opad. Skal du gå på dit arbejde er det typisk omkring 6-8 uger og nogle gange på nedsat tid i starten. Hvis det er tungt og fysisk krævende arbejde kan der gå 8-12 uger.
Du må køre bil, når du har så meget førlighed, at det kan foregå sikkert. Det vil typisk være efter 6 uger eller først når du ikke skal bruge behandlingsskoen mere. Hvis du har automatgear og det er venstre fod, som er opereret, vil du nok kunne køre bil efter 3-4 uger, da du jo skal kunne sidde med benet nedad i længere tid under kørslen.
Det er individuelt i hvilket tempo hævelse og ømhed aftager efter operationen. Almindeligvis kan du forvente at være nogenlunde gående 2-3 måneder efter operationen. Lettere løb kan som regel påbegyndes 3-4 måneder efter operationen. Efter 6 måneder vil mange opleve, at foden er bedre end før operationen, men der kan hos nogle være tendens til hævelse og ømhed en tid endnu.
Vær opmærksom på, at en knystoperation kun gør foden 2-4 mm smallere. Derfor er det vigtigt, at dit fodtøj altid er tilstrækkeligt bredt, således at knysten ikke gendannes af den grund.
Kontakt
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/642832
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.