Brud ved håndleddet er ikke ens. Derfor kan dit forløb variere fra andres, både med hensyn til behandling og efterbehandling.
Brud ved håndleddet er et af de mest almindelige brud. Det opstår ofte ved fald med bagoverbøjet hånd og ses ofte hos ældre og er hyppigst hos kvinder. Bruddet kan skyldes knogleskørhed, som mange får med alderen.
Tal med din egen læge eller lægen på sygehuset, om du skal udredes for knogleskørhed.
Om behandlingen
Har bruddet forskubbet sig, vil det blive sat på plads under lokalbedøvelse. Derefter kommer armen i bandage. Målet med behandlingen er, at bruddet heler i en god stilling.
Det kan føles underligt ikke at kunne bevæge håndleddet.
På grund af bruddet kan du naturligvis have smerter, som er værst i starten, men også når du bevæger dine fingre. Vi anbefaler:
Panodil/Pinex 2 tabletter 4 gange dagligt i de første uger.
At du tager 1 tablet Unikalk Mega (håndkøb) dagligt til et måltid, hvis du er over 40 år.
Du kan selv gøre noget for, at din arm kommer til at fungere godt. Den del af din arm, som er i bandagen, skal have ro. Men det er vigtigt, at du træner den del, som ikke er i bandage for at undgå, at din hånd hæver og bliver stiv.
Lav pumpeøvelser: ræk armen i vejret, så højt som muligt. Bøj og stræk fingrene helt. Gentag 30 gange i et roligt tempo. Hvis din hånd ikke er hævet, skal du lave pumpeøvelser hver anden time. Hvis din hånd er hævet, er det meget vigtigt, at du laver pumpeøvelser hver halve time.
Brug hånden til lette daglige gøremål. Det kan f.eks. være påklædning, personlig hygiejne, spisning og lettere rengøring (uden vand). Det må dog ikke gøre ondt.
Undgå at løfte tunge ting. Løft ikke mere end 1 kg (f.eks. 1 liter mælk).
Lav øvelser 2-3 gange om dagen i et roligt tempo. Hvis du får ondt, skal du sprede øvelserne over hele dagen og kun træne få øvelser og få gentagelser af gangen. Du kan f.eks. træne 8 eller 10 gange om dagen i kortere tid.
Lav øvelser 2-3 gange om dagen i et roligt tempo. Hvis du får ondt, skal du sprede øvelserne over hele dagen og kun træne få øvelser og få gentagelser af gangen. Du kan f.eks. træne 8 eller 10 gange om dagen i kortere tid.
Sygemeldingsperiode afhænger af, hvilket arbejde du har.
Husk at melde bruddet til dit forsikringsselskab og eventuelt også som en arbejdsskade. Nogle brud kan, uanset hvorledes de behandles, medføre varige følger, som f.eks. nedsat bevægelighed, tendens til hævelse, smerter m.m.
Du må føre bil, når du kan gøre det på forsvarlig vis - jævnfør færdselsloven §54. Vi tilråder, at du tidligst føre bil, når bandagen er fjernet, og du kan klare dagligdagens aktiviteter. Tal eventuelt med dit forsikringsselskab, om der er særlige forhold, der gør sig gældende for dig.
Videre forløb
1-3 dage efter at du har fået bandagen på, får du en tid hos en ergoterapeut, som kontrollerer, at bandagen sidder godt. Du vil også blive undervist i øvelser.
Hvis dit brud ikke er blevet sat på plads i Skadestuen, men sidder i en god stilling fra starten, kan du selv fjerne bandagen efter cirka 4 uger. Røntgenkontrol er ikke nødvendig.
1-3 dage efter at du har fået bandagen på, får du en tid hos en ergoterapeut, som kontrollerer, at bandagen sidder godt. Du vil også blive undervist i øvelser.
Hvis bruddet er sat på plads i Skadestuen, skal du senere komme til en røntgenkontrol, for at sikre, at det vokser sammen i den rigtige stilling.
Røntgenkontrollen foregår efter cirka 10 dage i Ortopædkirurgisk Klinik.
Hvis bruddet ikke er stabilt, kan det være nødvendigt med en operation. Du får tid hos en ergoterapeut 6-10 dage efter operationen. Her fjernes bandagen, du får undervisning i øvelser, og du får udleveret en håndledsskinne.
Operationstrådende fjernes hos din egen læge. Du skal selv bestille tid til trådfjernelse.
Når du selv har fjernet bandagen (se billedet ovenfor), kan håndleddet være stift. Det er derfor vigtigt, at du begynder genoptræningen straks. Du må gradvist øge belastningen af hånden. Nogle patienter kan klare optræningen selv. Andre har brug for at komme til genoptræning på hospitalet eller i kommunen. Du kan tale med lægen om det, når du kommer til din afsluttende kontrol, hvor din bandage fjernes.
bandagen forhindrer bevægelse i fingre eller albue.
bandagen trykker, føles for stor eller knækker.
hånden eller armen hæver og det hjælper ikke med elevation og pumpeøvelser.
fingrene bliver meget kolde eller varme.
det prikker eller snurrer i fingrene.
hånden ændrer farve.
du får meget ondt.
Det er vigtigt, at du reagerer på disse symptomer, da det kan være tegn på, at bandagen ikke sidder korrekt. Går du for længe med dette, kan det forlænge og komplicere dit forløb.
Kontakt
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/722527
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.