Ved sår på fingerspidsen viser erfaringer, at behandlingen skal være så nænsom som mulig, og såret bør hele af sig selv. Ophelingen tager ca. 3-6 uger. Til gengæld er resultatet på længere sigt bedre, fordi man undgår misdannelser af fingerspidsen og neglen. Følesansen i fingeren bliver normal, når såret heler af sig selv.
Princippet ved denne sårbehandling er, at man rører mindst muligt ved såret. På Skadestuen afvaskes såret og dødt væv fjernes. Derefter forbindes såret med en gennemsigtig forbinding, således man kan se og følge ophelingen.
Forbered dig til behandlingen
Det er en god idé at tage smertestillende håndkøbsmedicin ca. en halv time inden, at du skal have forbindingen skiftet i klinikken.
Om behandlingen
Ved gennemsivning, hvor gazen er våd, skiftes kun den yderste gaze og ikke den gennemsigtige forbinding. Den gennemsigtige forbinding, som hedder Tegaderm, skiftes kun, hvis den falder af.
Når forbindingen skal skiftes, skal du bruge:
Gazestykker
Gazebind - evt. selvhæftende
Materialerne kan du købe på apoteket eller hos Matas.
Hvis Tegadermen (den gennemsigtig forbinding) falder af eller der på anden måde er særlig grund til at skifte den, bør du gøre følgende:
Tag forbindingen af og skyld fingeren under rindende lunkent vand.
Dup fingeren tør med et rent håndklæde.
Sæt Tegadermen på ved først at klistre den fast på fingeren under såret og føre Tegadermen op over fingerspidsen og klæbe den til neglesiden af fingeren.
Siderne klistres sammen og foldes ind på fingeren.
Nedenfor Tegadermen lægger du en gaze forbinding rundt om fingeren, der kan suge væske fra såret.
Overtræk fingerspidsen rigeligt med forbinding af hensyn til stød og sivende sårvæske.
Når du kommer hjem
Hjemme bør du undgå at åbne den gennemsigtige forbinding.
Smerterne skal aftage i løbet af de første dage.
Såret kan give en ubehagelig lugt og der kommer sivende, klar gullig væske fra såret. Det kan ligne betændelse, men det er det ikke. Dette er almindeligt.
Derudover kan huden omkring såret blive opløst og hvid under filmbandagen (vaskekonehud). Det har ingen betydning, og huden bliver normal efter endt behandling.
Sørg for, at forbindingen ikke strammer, bliver våd eller snavset. Dæk den med en plasticpose, når du tager bad.
Det er vigtigt, at du holder hånden over hjertehøjde de første par dage, for at modvirke hævelse og mindske blødning fra såret.
Lav venepumpeøvelser for at forebygge hævelse af hånd og fingre. Ræk armen højt i vejret. Knyt og stræk fingrene helt i roligt tempo i ca. 1 minut. Gentag øvelsen mange gange om dagen.
Det er vigtigt flere gange dagligt at foretage aktive bøje- og strækkebevægelser i den skadede fingers mellem- og grundled, også i yderleddet, hvis det er muligt.
Du må starte med at lave hærdende bankeøvelser 5 dage efter operationen. Du skal tromme med fingeren mod bløde og hårde underlag flere gange dagligt (med respekt for smertegrænsen), indtil tolerance er opnået.
Du kan også lave en pose med ris, pastaskruer, kolde og varme emner, blødt og kradsende stof eller andet materiale, som du skal nulre mellem fingrene.
Der er en risiko for betændelse, og du bør derfor være opmærksom på, om du oplever rødme, varme, hævelse, smerte og dunken i såret eller har feber.
Videre forløb
Sårbehandlingen kontrolleres efterfølgende i Ortopædkirurgisk Klinik. Antallet af kontrolbesøg afhænger af sårets størrelse.
Kontakt
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/667680
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.