En springfinger er en tilstand med lokaliseret fortykkelse af bøjesenen på det sted, hvor den glider ind igennem seneskeden.
Navnet hentyder til det karakteristiske spring, som fingeren kan give, når man forsøger at strække denne efter den har været låst i bøjet stilling.
På billedet ovenfor er senen farvet gul og forstærkninger i seneskeden er markeret. Lidelsen kan forekomme i alle aldre – herunder også hos spædbørn. Sukkersyge disponerer til en øget forekomst af springfinger.
Såfremt du har flere springfingre på samme hånd, kan man operere flere fingre under samme operation. Vi opererer ikke springfingre på begge hænder samtidigt.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger (i ansigt og operationsområdet)
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
Du skal tage bad hjemmefra
Du må ikke have creme på operationsområdet eller make-up i ansigt
Huden i operationsfeltet SKAL være uden sår og rifter på operationsdagen. Operationen bliver aflyst, hvis huden ikke er hel, da der er øget risiko for betændelse.
Som udgangspunkt skal du have dit eget tøj på under operationen. Det er derfor vigtigt, at dit tøj er rent, nyvasket og løstsiddende. Medbring en bog eller lignende i tilfælde af ventetid.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen.
Om operationen
Operationen i Ortopædkirurgisk Klinik i lokalbedøvelse. Det betyder, at du kommer hjem samme dag.
Ved operationen gennemskærer vi ydersiden (loftet) i tunnelen for at give senen mere plads.
Ved lokalbedøvelse sprøjtes bedøvelsesmidlet ind i den hånd, du skal opereres i. Det kan svie og spænde lidt, når bedøvelsen sprøjtes ind, men ubehaget er kun kortvarigt. Når bedøvelsen virker, vil du ikke kunne mærke smerte i det bedøvede område, men du vil kunne føle berøring. Bedøvelsen varer 4-5 timer.
Dit besøg varer ca. 2 timer. Selve operationen varer 10-30 minutter.
Risici og bivirkninger
Komplikationer ved denne operation er sjældent forekommende, men der kan opstå infektion eller blodansamlinger. Der er en ganske lille risiko for beskadigelse af følenerver til fingrene. Ofte kan der være forbigående hævelse og stivhed af fingre/håndled.
Efter operationen
Som regel skal du selv sørge for hjemtransport efter operationen, da du ikke selv må køre bil.
Du vil være forsynet med en elastisk forbinding om håndleddet. Kommer der gennemsivning af forbindingen, skal denne skiftes hos egen læge, og der skiftes til plaster efter egen læges anvisning.
Du vil opleve, at dine fingre/arm kan hæve og blive spændt. For at afhjælpe dette kan du:
Holde hånden over hjertehøjde de første dage efter operationen
Lægge en ispakning på det opererede område. Det er vigtigt, at ispakningen ikke lægges direkte på huden
Derudover er det meget vigtigt, at du i de første uger efter operationen undgår stød og slag på såret.
Du må gå i bad uden plaster, men sæt nyt plaster på bagefter, så såret holdes rent til trådene er fjernet.
Du skal holde hånden højt, gerne over hjertehøjde de første 3 dage. Hvis hånden hænger nedad vil den hæve og der vil være risiko for infektion. Fingrene skal bevæges, men ikke bruges til tungt arbejde.
Når du kommer hjem
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse, viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber. Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Du må gerne fjerne håndforbindingen efter 3 dage og dække såret med et plaster. Sørg for at strække fingrene ud med jævne mellemrum.
Stingene fjernes hos din egen læge efter 10-14 dage. Book derfor en tid til dette hos din egen læge.
Efter stingene er fjernet, skal du massere arret i en periode for at blødgøre det og for at nedsætte ømheden. Ømheden vil sædvanligvis aftage over et par måneder. Springfornemmelsen i fingeren forsvinder umiddelbart efter operationen.
Almindelig håndkøbsmedicin anbefales de første dage efter operationen.
Du må ikke køre bil i dagene efter operationen. Du må først køre bil igen, når din hånd fungerer fuldt ud og du kan køre på samme vis som før, som anvist i Færdselsloven.
Du må gerne bruge din hånd til dagligdagsaktiviteter, men ikke løfte tungt eller have kraftig belastning på hånden de første 1-2 uger. Har du et arbejde, som slet ikke indebærer håndbelastende aktiviteter, f.eks. kontor, kan du oftest gå på arbejde igen efter et par dage. Har du tungt eller håndbelastende arbejde, må du forvente yderligere nogle ugers sygemelding, indtil ømheden i hånden aftager, så hånden kan klare tunge løft og kraftig håndbelastende aktivitet, typisk efter ca. 2-4 uger.
Normalt forsvinder ømheden ved operationsarret i løbet af nogle uger, men kraftigt pres mod håndfladen og kraftigt træk på arret vil stadig kunne medføre ømhed i nogle måneder efter operationen.
Videre forløb
Normalt bliver du afsluttet fra hospitalet uden kontrol. Hvis din håndfunktion ikke er tilfredsstillende efter operationen, skal du henvende dig til din egen læge, der vurderer, om du har behov for at blive henvist til en kontrol hos os.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Har du spørgsmål indenoperationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 78 42 72 16 (tryk 2).
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 78 42 72 04 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1423719
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.