Ved slidgigt nedbrydes brusken i knæet. Der vil gradvist udvikles knæsmerter, stivhed, bevægeindskrænkninger samt deformering af knæet. Slidgigt er en misvisende betegnelse for sygdommen, da det ikke er slid opstået ved brug af knæleddet. Slidgigten kan være resultatet af tidligere skader i knæet, men opstår ofte uden kendt årsag.
Ofte er slidgigt i knæet smertefuldt og kan betyde, at simple ting i hverdagen bliver besværlige. Der er desværre intet, der kan genopbygge eller bremse nedbrydningen af brusken i knæet.
Operation med kunstigt knæled tilbydes til patienter med svære smerter forårsaget af et knæ, der er ødelagt af slid- eller leddegigt. Smerterne skal være så udtalte, at de er hæmmende for hverdagsaktiviteter og/eller nattesøvn.
Der er ikke tale om en udskiftning af hele knæet, men kun af ledfladerne. Det vil sige, at ledbånd og ledkapsel omkring leddet stort set bevares.
Det er dig, der sammen med lægen beslutter, om smerterne er så svære at tiden er inde til operation. At modtage et tilbud om at få indsat et nyt knæled er en stor beslutning. Derfor kan denne information ikke stå alene. Du vil naturligvis også blive vejledt af kompetent personale.
Forbered dig til operationen
Hvis du i samråd med lægen beslutter, at du skal have en knæprotese, starter forberedelserne samme dag. Du vil få taget blodprøver og blive forberedt til bedøvelse.
1-2 uger før din operationstid indkaldes du til informationsmøde ved en fysioterapeut. Ved informationsmødet vil du møde andre patienter, der også skal have en knæprotese.
Til mødet vil du blive vejledt i, hvordan du skal bruge krykkestokke efter operationen samt få instruktion i den genoptræning, du selvstændigt skal starte på efter operationen.
Efter din operation får du brug for støtte og hjælp til f.eks. indkøb, madlavning og rengøring. Din støtteperson skal være en, du kender godt - en som har tid, fysisk og psykisk overskud og lyst til at hjælpe dig.
En støtteperson kan med fordel:
være deltagende ved udskrivelse og køre dig hjem,
hjælpe dig med praktiske ting, når du kommer hjem,
deltage ved efterfølgende aftaler på hospitalet.
Hvis du ikke har en person i dit netværk, der kan hjælpe, når du er kommet hjem, kan du sammen med personalet i klinikken eller sengeafsnittet tale om, hvordan du bedst klarer dig hjemme.
Dagen efter operationen vil du som udgangspunkt blive udskrevet i løbet af formiddagen. Derfor er det nødvendigt, at du er godt forberedt inden operationen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Du skal fjerne hår i operationsområdet 1 uge inden operationen, men kun hvis du er blevet bedt om det. Brug kun trimmer, ingen skraber.
Hvis du tager gigtmidler som f.eks. Ibumetin, skal du holde pause med dette syv dage inden operationen, idet der ellers kan komme ekstra blødning i vævet efter operationen.
Hvis du starter på ny medicin inden indlæggelsen, skal du kontakte afdelingen og meddele dette. Se kontaktinformation nederst i patientinformationen.
Tag stilling til praktiske ting (rengøring, indkøb, madlavning, tøjvask, komme omkring i hjemmet, personlig pleje).
Hvem skal hente dig efter operationen? Du har selv ansvaret for transport til og fra hospitalet.
Vi anbefaler at du har en voksen boende det første døgn, eller en aftale med en voksen du kan ringe til det første døgn.
Træne for at komme i god fysisk form inden indlæggelsen. F.eks. små gåture, cykle på motionscykel osv., som du også kan gøre efterfølgende.
Modtager du i forvejen hjælp fra kommunen? Det er en god idé at informere kommunen om, at der kan blive behov for ekstra hjælp i en periode efter udskrivelsen.
Du må ikke køre bil i de første 6 uger efter operationen.
For at minimere risikoen for infektion, skal du:
Gå til tandlæge, såfremt det er mere end et år siden, du sidst har været til tandlæge eller har haft tandproblemer, da en eventuel infektion i munden kan brede sig til knæleddet.
Sikre dig, at huden på og omkring knæet er intakt, dvs. uden sår, bumser eller lignende. Hvis huden ikke er intakt, skal du kontakte afdelingen.
Stop med at ryge.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
Huden i operationsområdet er uden sår og rifter. Ellers ring på 78 42 54 54.
Du har taget bad og vasket hår. Du må ikke anvende creme, makeup og neglelak.
Der er mange bakterier på din hud. Omhyggelig afvaskning af hele kroppen, med fokus på grundig vask i armhullerne, i lysken og i navlen, er nødvendig for at reducere antallet af bakterier.
Fjern smykker.
Har du praktisk tøj, der er let at få på og tage af?
Du kan forvente at blive udskrevet senest kl. 11.00 dagen efter operation også selv om du har ondt, har kvalme eller er svimmel. I de fleste tilfælde kommer du dig bedst ved at være i dine egne hjemlige omgivelser.
Du skal medbringe:
Din vanlige medicin og medicinskema.
Fornuftigt fodtøj, der sidder godt på foden med fast hælkappe. Gerne rummelige sandaler, idet foden kan hæve op efter operationen.
Toiletsager.
Mobiltelefon, så du og dine pårørende kan være i kontakt i efterforløbet.
Sundhedskort.
Læsestof eller tablet.
Du finder mødetid og sted i dit indkaldelsesbrev i din e-boks.
Du skal faste inden operationen, men det er vigtigt, at du ikke faster mere end højst nødvendigt.
Derfor skal du følge nedenstående retningslinjer:
Det er vigtigt, at du spiser et let måltid, inden de 6 timers faste, for at forebygge kvalme og ubehag.
Du skal drikke 2 glas saftevand med sukker 2 timer før din operation.
De sidste 2 timer må du ikke bruge tyggegummi eller lignende, og du må helst ikke ryge.
Mens du faster, må du gerne skylle munden med vand, men du må ikke synke det.
Hvis du skal være fastende i mange timer, er det muligt at give dig et drop med saltvand eller sukker. Dette sørger for, at din krop stadig får væske og kan afhjælpe utilpashed, kvalme og hovedpine.
Husk at give besked, hvis du har fødevareallergi, så vi kan tage højde for det efter operationen.
Det er vigtigt, at du overholder de aftaler, som du har lavet med narkoselægen/-sygeplejersken vedrørende din medicin. Er du i tvivl om, hvilken medicin du må tage på indlæggelsesdagen, kan du spørge personalet ved indlæggelsen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Du skal være forberedt på ventetid. Personalet vil løbende holde dig orienteret, og du er altid velkommen til at spørge.
Om operationen
Narkoselægen vil give dig et stik i ryggen samt et stik i den øverste del af låret for at bedøve og smertedække kroppen.
Operationen tager et par timer.
Ved operationen erstattes bruskfladerne på lår- og skinnebenet af metalproteser, og imellem disse sættes en plastkomponent. Brusken på knæskallens bagside erstattes også med plastkomponent.
Huden lukkes med metalclips (agraffer).
Indimellem vil du kunne høre operationslyde. Dette kan for nogen være ubehageligt at lytte til, derfor kan du lytte til musik eller få lidt at sove på.
Hos de fleste folk med slidgigt vil knæsmerterne stort set forsvinde, når ømheden efter operationen er væk. Det drejer sig om 85-90% af alle de opererede. De sidste 10-15% kan stadigvæk have nogle gener fra knæet, og hos ganske få vil operationen være uden effekt på smerterne, også selvom protesen sidder korrekt.
De første 3 måneder efter operationen vil man opleve hævelse, ømhed og smerter. Derefter går det gradvist bedre. De fleste har det godt ca. ½ år efter operationen. Der kan i nogle tilfælde gå helt op til 2 år, førend generne er aftaget.
Generelt er holdbarheden god og de fleste har det kunstige knæ livet ud. Ca. 90% har deres knæprotese i 20 år efter operationen.
Årsagen til en ny operation kan være, at protesen har løsnet sig, er slidt eller hvis der forekommer infektion.
Symptomer på, at protesen har løsnet sig eller der er betændelse vil være hævelse og smerter ved knæet.
Risici og bivirkninger
Selvom fordelene ved en proteseoperation af knæet normalt er store, skal man dog være opmærksom på, at der også er risiko for følgende komplikationer:
Blodprop i benet (1%). Derfor gives blodfortyndede medicin efter operationen, og vi opfordre dig til at være aktiv og lave venepumpeøvelser.
Dårlig sårheling med behov for ny sammensyning af såret (1%).
Nervebeskadeligelse der påvirker følesansen og bevægeligheden af underben og fod (under 1%). Alle mister lidt af følesansen på ydersiden af knæet, og det må man betragte som en uundgåelig bivirkning.
Når du kommer tilbage på opvågningen efter operationen, vil du blive modtaget af plejepersonalet. Du vil blive tilbudt mad og drikke, og plejepersonalet vil spørge ind til, hvordan du har det og tilse operationsområdet.
Det er naturligt at være træt, have kvalme og almen utilpashed, men dette forsvinder som oftest i løbet af dagen.
Proteiner er vores byggesten og det er derfor utrolig vigtigt, at du får en god kost for at kunne hele ordenligt efter en operation. Mad og drikke er en vigtig del af din behandling. Nogle vil sagtens kunne fortsætte deres normale kost, mens andre vil have behov for ekstra tilskud af f.eks. protein.
Du vil som udgangspunkt skulle hurtigt op og i gang efter en operation. At ligge i sengen forlænger genoptræningen og kan medføre lungebetændelse, liggesår og andre uheldige følger. Tidlig mobilisering er altså en vigtig del af din behandling. Hvis ikke du selv kan komme ud af sengen og gå omkring, vil du få hjælp af plejepersonalet og fysioterapeuter. Det vil være individuelt, hvor hurtigt man kommer i gang efter en operation, og hvor meget man må.
Du kan ikke forvente at være smertefri, når du skal op, men du kan få smertestillende medicin for at mindske smerterne.
Hvis det er muligt vil du efter operationen bliver mobiliseret til sengekanten. I nogle tilfælde vil du også prøve at komme op at stå.
Dagen efter operationen vil du blive trænet af en fysioterapeut der samtidig vil give dig instruktion og vejledning.
Træning vil foregå om morgenen efter operationen. For at opnå et godt resultat er det vigtigt, at du selv er aktiv og træner selvstændigt i afsnittet. Personalet vil selvfølgelig hjælpe og vejleder dig under træningen.
Herunder vises forskellige træningsaktiviteter samt det forventede niveau inden udskrivelse. Aktiviteterne er vejledende, og der tages individuelle hensyn.
Aktiviteter og det forventede niveau på operationsdagen:
Sidde på sengekant
Stå ved sengen
Aktiviteter og det forventede niveau på udskrivelsesdagen:
Gå på stuen
Gå med stokke
Komme i eget tøj
Komme ud af sengen uden hjælp
Gå på trapper
For at få det bedste resultat af operationen er det vigtigt, at du følger fysioterapeutens og det øvrige personales instrukser. Fysisk aktivitet er med til at forbedre dit velvære, mindske komplikationer og styrke dit knæ.
Det er ikke unormalt at du har smerter og kvalme i forbindelse med træningen, hvilket personalet tage hensyn til. Men du skal være opmærksom på at træningen også hjælper på kvalme og ubehag.
Nogle gange opstår der blødning fra såret. Det forekommer typisk, når du skal op at gå. Blødningen kan se voldsom ud, men det er ikke farligt.
Du kan opleve at få nedsat appetit, kvalme og evt. opkast efter operationen. Dette skyldes ofte smerter eller smertestillende medicin. For at reducere kvalmen kan du spise hyppigt og sidde op til måltiderne. Derudover kan vi tilbyde kvalmestillende medicin.
Det er normalt at have smerter og muskelømhed efter en knæoperation, men oplevelsen af smerte er individuel. Alle har brug for smertestillende medicin. Det er en forudsætning for at kunne træne, at du er godt smertedækket.
Til at vurdere smerterne benytter vi en smerteskala. Du vil blive bedt om at vurdere, hvor ondt du har på en skala fra 0-10, hvor 0 svarer til ingen smerte og 10 er værst tænkelige smerter. Smerteskalaen bruges til at vurdere effekten af smertebehandlingen og dermed til at kunne hjælpe dig bedst muligt. Tallet bør maksimalt være 3 i hvile og 5 i aktivitet. Hvis du har mere ondt, bør du have mere smertestillende medicin. Det kan være en fordel at tage smertestillende medicin en halv time før du påbegynder træning.
Udover det smertestillende medicin gives der tabletter til at holde maven i gang. En tablet mod mavesyre og en tablet til forebyggelse af blodpropper. Der tilbydes ekstra smertestillende medicin ved behov.
Inden udskrivelsen får du udleveret og gennemgået dit medicinskema. Du får en recept på den medicin, der vurderes nødvendig ved udskrivelsen.
Dagen efter operationen vil du have en samtale med den læge, der har opereret dig. Dine pårørende er velkomne til at deltage.
Samtalen foregår i løbet af formiddagen.
Du vil under samtalen få information om eventuel efterbehandling og kontrol.
Vi lægger vægt på, at udskrivelsen skal være tryg for dig og dine pårørende.
Efter udskrivelsen sender vi en beskrivelse af dit behandlingsforløb til din egen læge. Ønsker du ikke dette, bedes du meddele det til personalet.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
For at forløbet efter operationen bliver bedst for dig, er det vigtigt, at du følger den anviste smerteplan i dit medicinskema.
Når du ikke har ondt mere, skal du trappe medicinforbruget ned. Start med at undvære det stærkeste.
For at få størst mulig glæde af dit nye knæ, er det vigtigt, at du får strakt dit knæ straks efter operationen og hyppigt derefter.
Vær derudover opmærksom på:
At stå og gå med lige meget vægt på benene.
At strække knæet ofte.
Dit knæ skal være udstrakt, når du ligger ned med benet over hjertehøjde.
At gå så normalt som muligt. Gå i et roligt tempo, bøj og stræk i knæet, som det normale knæ gør. Sæt hælen i, før vægten frem over foden og sæt fra med tæerne.
At begynde at rejse/sætte dig med parallelle fødder i din lænestol, spisebordsstol eller på toilettet.
Såfremt det opererede knæ, underben og fod hæver i løbet af dagen, er det fordi, at det er blevet overbelastet ved, at du har stået eller gået for meget. Du bør i stedet stå og gå kortere tid af gangen og holde flere pauser, gerne hvor du ligger ned med benet over hjertehøjde. Du kan få smerter i læg- og lårmuskulaturen, fordi du træner dine muskler dagligt. Dette er meget normalt.
Træning efter udskrivelse vil bestå af selvtræning, og du skal bruge de øvelser fysioterapeuten har anbefalet.
Efterhånden kan du undlade først én af stokkene (brug da stokken i modsat side af det opererede ben), derefter begge stokke. Du bør ikke undlade stokkene, før du kan gå uden at halte.
Så længe du får morfin og ikke er så aktiv, som du plejer at være, er du i risiko for at få forstoppelse. På hospitalet får du medicin, der hjælper til at holde maven i gang. Vi anbefaler, at du fortsætter med at tage afføringsmiddel, så længe du får morfin. Det er derfor en fordel at have købt afføringsmiddel på apoteket inden indlæggelsen.
For at undgå forstoppelse skal du desuden huske at drikke 1,5-2 liter væske dagligt.
Der kan forekomme sivning fra operationssåret, og derfor er det vigtigt, at du har sterilt plaster på. Det er vigtigt, at du dagligt holder øje med plastret og skifter det, hvis plastret ikke holder tæt. Der må dog gerne være en plet på plasteret. Jo færre gange der åbnes ind til såret, jo mindre er risikoen for infektion. Vi anbefaler, at du har plastret på i 4-6 dage efter operationen.
I ugerne efter udskrivelsen skal du være opmærksom på, om såret væsker, bliver ekstra rødt, varmt og ømt eller om du får feber. I så fald skal du kontakte afdelingen, da det kan være tegn på infektion, som skal behandles.
Clipsene på operationsarret skal fjernes af din egen læge ca. 2 uger efter operationen. Husk at bestille tid.
Videre forløb
Du får én ambulant kontroltid i Fysio- og Ergoterapien, planlagt til 3 uger efter operationen. Her vil fysioterapeuten følge op på, hvordan det går med selvtræningen. Hvis fysioterapeuten vurderer, at du har behov for hjælp til din genoptræning, vil du blive tilbudt dette enten af hospitalet eller din hjemkommune.
Du må ikke køre bil i 6 uger efter operationen. Herefter kan du begynde at køre bil, når funktionen af det opererede knæ er så restitueret, at kørslen kan foregå på fuldt betryggende vis. I alle tilfælde er det vigtigt, at du har kontrol over benet ved bilkørsel (f.eks. at du kan gå på trapper eller gå uden stok).
Tidspunktet for hvornår du kan genoptage bilkørsel er på eget ansvar.
Når clipsene er fjernet kan du begynde at pleje arret. Dette gør du ved at smøre og massere arret med fugtighedscreme. Om sommeren skal arret smøres med solcreme med høj faktor, da huden vil være meget udsat for solens påvirkning.
I enkelte tilfælde er det svært at opnå tilstrækkelig bøjeevne af knæet i løbet af de første måneder, og det kan derfor være nødvendigt at få bøjet knæet igennem i fuld bedøvelse.
Du kan ikke forvente fuld bevægelighed igen, men de fleste opnår at kunne bøje knæet mindst 110 grader og at kunne strække benet helt ud. Det er meget individuelt, hvornår i forløbet denne bevægelighed opnås.
Det er individuelt, hvad du kommer til at kunne efter operationen. Det afhænger af dit funktionsniveau inden operationen. De fleste kommer til at kunne cykle, færdes uden stokke samt gå normalt op og ned ad trapper. Du vil normalt kunne gå lange ture. Du bør undgå aktiviteter med betydelig belastning på benet eller hurtige retningsskift. Gentagne tunge løft bør undgås.
Der vil altid opstå et område med nedsat følesans på forsiden af knæet på grund af operationen. For de fleste er det uden betydning.
Der kan forekomme 'klik' og 'klunk' lyde fra det opererede knæ. Det skyldes metaldelene i knæprotesen og er normalt og helt ufarligt.
Du skal tænke på, at det er vigtigt at få behandlet en eventuel betændelse et andet sted i kroppen, f.eks. halsbetændelse, lungebetændelse, blærebetændelse, tandproblemer eller lignende, da der kan være risiko for, at bakterier spreder sig til knæet via blodet.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/672170
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.