Grøn/Det er normalt: Beskriver en almindelig tilstand efter et brud behandlet med gips.
Gul/Vær opmærksom: Beskriver, hvad du selv bør gøre, hvis dine symptomer bliver værre.
Rød/Kontakt os: Beskriver de situationer, hvor du skal tage kontakt til sygehuset.
Bemærk! Handleguiden er et støtteredskab og kan ikke stå alene. Den er et supplement til de øvrige informationer du har fået.
Du vil få råd og vejledning fra personalet med hensyn til genoptræning efter fjernelse af gipsen.
Smerter vurderes ud fra smerteskalaen 0-10, hvor 0 er ingen smerter, og 10 er værst tænkelige smerter.
Handleguide
Det er normalt at have smerter. Smerterne er værst de første 14 dage og skyldes slaget, bruddet og hævelse.
Selvom du tager den anbefalede smertestillende, kan du under aktivitet have moderate smerter (4 - 5 på smerteskalaen), og i hvile kan du have ingen eller lette smerter (0 - 3 på smerteskalaen).
Det er normalt at have hævelse efter et brud. Hævelsen er værst de første 4-5 dage. Hævelsen aftager, når du holder brudstedet over hjertehøjde og samtidig bevæger de frie led.
I forbindelse med et brud kan der opstå en blødning. Blødning løber under huden og trækker ud som blå mærker, der hvor gipsen slutter. De blå mærker er ufarlige men kan give ømhed. De forsvinder af sig selv, men der kan gå flere uger.
Du kan have nedsat bevægelighed de første dage efter bruddet. Det er normalt og skyldes hævelse og smerter.
Du må bevæge alle frie led. Gipsen beskytter bruddet og forhindrer uhensigtsmæssige bevægelser. De led som kan bevæges skal trænes dagligt dvs. bøj, stræk ... bøj, stræk.
Det kan tager tid at vænne sig til gipsen. Du kan svede under gipsen, og det kan klø.
Når du får gipsen fjernet, kan leddet være stift og ømt.
Følg lægens instrukser med hensyn til fysisk aktivitet og belastning. Tag smertestillende medicin som ordineret af lægen.
De første 2 uger skal du være omhyggelig med at holde arm/ben over hjertehøjde så ofte som muligt. Hold arm eller ben over hjertehøjde i 1-2 timer, hvis gipsen generer eller giver smerter.
Husk at lave pumpe/bevægeøvelser med alle frie led flere gange dagligt. Undgå at polsteret under gipsen bliver vådt under bad. Det kan give hudproblemer. Brug plastikpose der holdes tæt med f.eks. folie eller tape. Ved kløe under gipsen skal du undgå at kradse med strikkepind eller lignende, idet du kan kradse hul på huden.
Vær opmærksom på, om gipsen er for løs, og om elastikforbindingen derfor skal strammes op.
Kontakt os hvis bandagen føles løs eller i stykker.
Hvis der er smertefuld hævelse, smerter under gipsen, nedsat følelse eller snurren og prikken i fingre eller tæer, så hold arm eller ben lodret i vejret i 1-2 timer, imens du bevæger fingre eller tæer.
Hvis det ikke hjælper så kontakt os. Kontakt Ortopædkirurgisk Klinik på 78427216 hverdage 9-12. Kontakt skadestuen på 78425219 , hvis det er udenfor Ortopædkirurgisk kliniks åbningstider.
Mere information
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1436230
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.