I albueleddet møder overarmsknoglen de 2 underarmsknogler, albueben og spoleben. Under arbejde eller sport, især med gentagede bevægelser over skulderniveau, kommer der et stort stress på albueleddet, som kan føre til:
dannelse af ledmus
knoglefremspring
kroniske irritationstilstande
specielt efter forstuvninger eller brud omkring albueleddet kan opstå vedvarende bevægeindskrænkning/stivhed.
Disse tilstande kan ofte behandles med kikkertoperation.
Forbered dig til operationen
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder på hospitalet.
Der er stor risiko for infektion i forbindelse med operationen, hvis du har sår eller rifter tæt ved albuen. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at du kontakter Ortopædkirurgisk Sekretariat (se kontaktoplysninger nederst), da det så vil være nødvendigt at udsætte operationen.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
Du skal faste inden operationen, men det er vigtigt, at du ikke faster mere end højst nødvendigt, da det kan give kvalme og ubehag.
Derfor skal du følge nedenstående retningslinjer:
Du må spise og drikke mælk senest 6 timer før operationen.
Hvis det kan lade sig gøre, vil du blive tilbudt 2 glas saftevand med sukker 2 timer før din operation.
De sidste 2 timer må du ikke bruge tyggegummi eller lignende, og du må helst ikke ryge.
Mens du faster, må du gerne skylle munden med vand, men du må ikke synke det.
Hvis du skal være fastende i mange timer, er det muligt at give dig et drop med saltvand eller sukker. Dette sørger for, at din krop stadig får væske og kan afhjælpe utilpashed, kvalme og hovedpine.
Husk at give besked, hvis du har fødevareallergi, så vi kan tage højde for det efter operationen.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
Om operationen
Operationen foretages under fuld narkose og der anlægges ligeledes lokal bedøvelse. Gennem 3-5 huller i huden omkring albuen udføres operationen med kikkert og specialinstrumenter, og hele albueleddet kan efterses. Hvis der er mus i leddet fjernes de med kikkert. Er der arvævsstramninger efter tidligere brud eller anden skade, kan vi ofte, med kikkert, fjerne dette og løsne albuen, så bevægeligheden bedres. I sjældne tilfælde, bl.a. ved meget store mus, er vi nødt til at udføre åben operation. Ved slidgigt skal der ofte både fjernes mus og løsnes for stivhed, men derudover kan vi slibe knogle af, der er misdannet pga. slidgigten.
Risici og bivirkninger
Indgrebet er forbundet med visse risici/komplikationer hos få procent af patienterne.
De hyppigste er hævelse og misfarvning.
Der er risiko for sammenvoksninger inde i albuen, hvilket vil formindske bevægelsen. Dette kan modvirkes ved at udføre de angivne øvelser planmæssigt og sørge for at strække armen helt ud fra første dag.
Sårbetændelse er sjælden, men kan forekomme.
Efterfølgende danner nogen mere arvæv, så stivhed bliver et vedvarende problem. Netop fordi alle danner arvæv i nogen udstrækning, kan vi ikke garantere, at du kommer af med alle dine gener. I meget sjældne tilfælde ligger nerver så tæt på det arvæv vi skal fjerne, at nerven bliver beskadiget.
Disse risici må du acceptere, når du siger ja til operationen.
Får du voldsom hævelse, stærke smerter, blødning eller feber, skal du i dagtiden kontakte os omgående. Om aftenen/weekenden skal du kontakte Skadestuen/Vagtlægen.
Efter operationen
Der vil blive lagt en plan for smertestillende, og det er vigtigt, at du følger den.
Operatøren informerer dig.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med et koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Dagen efter operationen skal du tage forbindingen af og skifte med tilsvarende vandafvisende plastre.
Herefter må du gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal, før trådene er fjernet.
Der skal være vandafvisende plaster over sårene i mindst to dage, og i hvert fald indtil sårene ikke siver, men er tørre.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Du bliver instrueret i genoptræning inden du går hjem.
Der vil normalt være tale om, at du de første par dage stille og roligt kommer i gang med at bruge armen. Det er især vigtigt, at du kommer i gang med at bøje og strække albuen så hurtigt, som det er muligt, i den udstrækning du kan det, for en evt. hævelse omkring albuen.
Der kan være specielle forhold der gør, at genoptræningen bliver anderledes. Dette vil du blive instrueret i, inden du forlader afdelingen.
Når du kommer hjem
Du skal aftale tid hos din egen læge ca. 10-12 dage efter operationen, til fjernelse af tråde i sårene.
Varigheden af din sygemelding afhænger af dit erhverv:
Kontor arbejde: Få dage-1 uge
Ikke tungt arbejde: 1-2 uger
Tungt arbejde: 2-3 måneder
Når du føler, at du kan styre bilen på forsvarlig vis.
Videre forløb
Afhængigt af operationens karakter kan der blive tale om, at vi vil se dig til en kontrol i ambulatoriet ca. 3 måneder efter operationen.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/751734
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.