Kort behandlingsinformation om indsættelse af omvendt skulderprotese
Gå direkte til:
Kort behandlingsinformation om indsættelse af omvendt skulderprotese
Denne patientinformation beskriver kun behandling, risici og bivirkninger samt forventningerne til efterforløbet. Hvis du ønsker at læse den fulde version der også beskriver forberedelse til operation kan du læse den her: Indsættelse af omvendt skulderprotese.
Ved sværere tilfælde af rotatorcuff-skade, og hvor fysioterapi og blokade ikke hjælper, kan en speciel type kunstig skulderled, en såkaldt omvendt skulderprotese, være en løsning.
Om operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse. Umiddelbart inden operationen vil narkoselægen lægge en lokalbedøvende blok. Dette gøres for at mindske de smerter, der vil komme efter operationen.
Ved operationen sættes en ledkugle på skulderbladet der, hvor ledskålen normalt sidder, og en ledskål sættes i toppen af overarmsknoglen der, hvor ledkuglen normalt sidder.
Derved dannes en slags hængsel, som overarmsknoglen kan dreje omkring, og skulderen kan igen løftes ud fra kroppen ved hjælp af den store skuldermuskel (deltamusklen).
Her kan du se deltamusklens placering. Første billede viser skulderen før operationen, og andet billede viser efter, at den omvendte skulderprotese er indsat.
Risici og bivirkninger
Som ved enhver operation, er der også ved denne operation risiko for komplikationer, selvom det er sjældent.
De hyppigste komplikationer er:
Infektion.
At skulderen går af led.
En nerveskade.
På længere sigt (år til årtier) kan protesen slides og løsne sig.
Der er en lille risiko for, at der går infektion i såret (under 0,5 %).
Oplever du, at der kommer rødme og hævelse omkring skulderleddet samtidig med, at du har feber, skal du kontakte din egen læge.
Efter operationen
Når du er blevet opereret, er der restriktioner for, hvordan du må bruge din skulder samt, at du skal have din arm i slynge. Du må dog gerne tage din arm ud af slyngen og bruge hånden, så længe den holdes foran kroppen.
Derfor kan det være en god idé at aftale med pårørende, hvordan de kan hjælpe dig med f.eks. madlavning og indkøb. Du kan også kontakte din hjemkommune og forhøre dig om mulighederne for hjælp efter operationen.
Når du kommer hjem
Det er vigtigt, at du selv er aktiv i genoptræningen af din skulder. Fysioterapeuten instruerer dig i øvelserne. Du får en skriftlig vejledning med hjem.
Videre forløb
Efter operationen forventes det, at smerterne vil forsvinde eller mindskes betydeligt. Det forventes også, at den aktive bevægelighed i skulderen vil bedres således, at du får en bedre evne til at løfte armen ud fra og frem for kroppen. Der er oftest en mærkbar forbedring allerede efter et par måneder, men det endelige resultat opnås som regel først efter et år.
Kontakt
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/830844
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.