Du er blevet tilbudt anlæggelse af topkateter - også kaldet et suprapubisk kateter.
Et topkateter er et lille silikonekateter, der lægges ind i blæren via et hul i maveskindet under din navle.
Vær opmærksom på
Det kan være vigtigt at holde pause med din blodfortyndende medicin. Det afhænger dog af, hvilken type medicin du får.
Kontakt venligst Urinvejskirurgisk Klinik senest 14 dage før din operation/indgreb, hvis der ikke er lavet en plan for pausering af din blodfortyndende medicin.
Du skal kontakte Urinvejskirurgisk Klinik snarest muligt, hvis du har kunstig hjerteklap eller haft betændelse i hjertet. Der kan være behov for ekstra antibiotika før og efter proceduren/undersøgelsen. Det vurderes individuelt, om der er behov for forebyggende behandling.
Om behandlingen
Topkateteret tømmer blæren for urin. Du kan få en ventil på kateteret, så du selv kan åbne og derved tømme din blære. Alternativt kan der kobles en urinpose på kateteret, så urinen hele tiden tømmes ned i posen.
Når du kommer, snakker vi om, hvad der er bedst for dig.
Anlæggelsen tager cirka 1 time, og du kan efterfølgende tage hjem
Dit maveskind bedøves der, hvor topkateret skal ind. Det kan godt gøre ondt, men resten af proceduren er ikke smertefuld. Det kan føles ubehageligt.
Hvis du ikke har et almindeligt blærekateter i forvejen, anlægger vi det først. Derefter fylder vi blæren med lunkent saltvand.
Når dit maveskind er blevet bedøvet, vil lægen skære et lille snit, og via det snit anlægge topkateteret. Der sættes et plaster på, så kateterkanalen får ro til at hele op. Den første tid skal du have pose til kateteret, så urinen kan løbe frit.
I kateterets spids er der en ballon, som fyldes med 5 ml væske for at sikre, at kateteret ikke falder ud.
Når du kommer hjem
Du har risiko for at få blærebetændelse, når du har kateter. Du kan selv nedsætte risikoen ved at drikke 1½ - 2 liter væske i døgnet - derved kan du også undgå at kateteret stopper til.
Første gang kateteret skal skiftes, skal der mindst være gået 8 uger. Herefter skiftes det cirka hver 12. uge afhængig af dit behov.
Skiftet foretages af hjemmesygeplejersken eller din praktiserende læge.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/912970
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.