Der kan være forskellige grunde til at vælge at give sit barn flaskeernæring. For nogle forældre er det et oplagt valg. For andre er det en nødvendig beslutning, hvis problemerne med amning er for store.
Når I har besluttet jer for flaskeernæring, skal I vælge, om barnet skal have udmalket modermælk eller modermælkserstatning.
Vedrørende udmalkning af modermælk: Få vejledning af personalet og se patientinformationen udmalkning med brystpumpe.
Sådan gør du
Det er vigtigt at I bruger modermælkserstatning, der er beregnet til brug fra fødslen
Der findes to typer modermælkserstatning:
Almindelig modermælkserstatning - dette fås som pulver og som færdigblandede ”brikker”. Begge dele kan købes i supermarkeder.
Specielle modermælkserstatninger - dette gives til familier med svær allergi og kan købes på apoteket.
Modermælkserstatning indeholder den korrekte sammenhæng mellem næringsstoffer og vand. Følg derfor altid brugsanvisningen på pakken og brug kun den måleske, der følger med. Strøgne mål skal være strøgne til måleskeens kant.
Hvis du bruger for lidt pulver, får dit barn for få næringsstoffer. Hvis der bruges for meget pulver, får barnet for lidt væske.
Det er vigtigt med en god hygiejne, for at dit barn ikke skal blive sygt.
Vask hænder inden tilberedning af modermælkserstatning og brug altid en ren flaske, måleske, sut m.m.
I de første 4 måneder skal vandet koges inden tilberedning. Vandet hældes på en ren flaske og afkøles til ca. 37 grader. Mælkepulveret tilsættes herefter og flasken rystes grundigt.
Afprøv temperaturen på håndleddet, mælken skal være ca. 37 grader, dvs. ikke varm og ikke kold. Opvarmet modermælkserstatning skal bruges straks og må ikke genopvarmes.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at modermælkserstatning tilberedes til ét måltid af gangen i barnets første 2 måneder.
Du kan koge vandet på forhånd og opbevare det i køleskabet, så det blot skal varmes op, når flasken skal tilberedes.
Når I giver barnet flaske, har I mulighed for at få en hyggelig stund sammen. Et barn, der får flaske har også brug for tæt fysisk kontakt. Lad aldrig barnet ligge alene med sin flaske. Det er vigtigt for det lille barn, at det er de samme få personer, som giver barnet mad.
Når I giver barnet mad på flaske, skal I være særlig opmærksom på at lægge barnet skiftevis på din højre og venstre arm ved måltiderne. Det er for at aflaste barnets kranie, så det ikke får konstante, ensidige tryk mod samme side.
Giv flasken så der ikke kommer luft i sutten og vær opmærksom på at lade barnet få en lille pause af og til med mulighed for at bøvse.
Sutter findes med forskellige størrelser hul. Vær opmærksom på, hvor hurtigt mælken løber.
Et barn, der får flaske, skal de første dage have mad, når det er sultent, og spise så meget og så længe, det har lyst.
Hæld gerne lidt mere mælk i flasken end barnet normalt spiser. På den måde kan barnet selv vælge mængden af mælk. Man må aldrig presse barnet til at spise op.
Efter udskrivelse for Afsnit for Mor og Barn, vurderes det i samarbejde med sundhedsplejersken, hvor meget mad barnet skal have.
Alt flaskeudstyr på Afsnit for Mor og Barn er engangsmateriale og skal kasseres efter brug.
Hjemme rengøres flasker og sutter efter brug. Mælkerester sidder især i skruegangen og på kanterne.
Gnidning med salt kan medvirke til at fjerne mælkerester specielt i gummimateriale.
Flaskerne skylles i koldt vand, vaskes med flaskerenser, opvaskemiddel og varmt vand.
Flasker og sutter skylles grundigt og koges i 5 minutter. Vandet hældes fra og flasker og sutter opbevares tørt og tildækket.
Sutteflasker kan vaskes i opvaskemaskine, uden forudgående rengøring. Hvis vaskemaskinen kun skyller ved 65 grader, skal udstyret koges i en gryde i 5 minutter efter opvasken. Mælkerester skal skylles af før opvask.
I mikroovn, kan flasker og sutter placeres i et kar med vand og sæbe (alt skal være tildækket) og koges i 5 minutter. Herefter skylning og tørring.
Vær opmærksom på
Når barnet får modermælkserstatning skal det have blød afføring hver dag:
Modermælkserstatning kan give hård mave. Du bør kontakte sundhedsplejerske eller din praktiserende læge, hvis dit barn får svært ved at komme af med sin afføring.
Hyppigheden af barnets vandladninger giver dig også en fornemmelse af, om barnet får nok at spise, se på trivselsskemaet.
Kilde: Sunde børn, forældre til børn 0-2 år. Sundhedsstyrelsen 2017.
Kontakt
Kontakt
Afsnit for Mor og Barn, Regionshospitalet Horsens Sundvej 30D DK-8700 Horsens
Telefon til Afsnit for Mor og Barn: 7842 6507
Uden for telefontid bliver du mødt af en telefonsvarer, der henviser dig til et andet nummer, hvis du akut har brug for at komme i kontakt med personalet.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/635731
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.