Sår der ikke vil hele og kraftige smerter pga. dårligt blodomløb, som ikke kan bedres ved anden kirurgi eller behandling.
Alvorlig livstruende infektion i benet – ses f.eks. ved sukkersyge.
Alvorlig skade, hvor benet ikke kan reddes.
Kræft i benet (disse operationer foretages dog ikke i Horsens).
Amputation foretages kun, når det er absolut nødvendigt. Inden amputationen gennemføres vurderes om amputationen skal foregå i underbenet eller lårbenet. Hvilket niveau der vælges afhænger af flere forhold, herunder blodtrykket i benet, udbredelse af sår eller infektion, samt om muligheden for at komme til at gå med en protese. At gå med protese kræver en god fysik og balance. Hvis man ikke skal have en protese, er det som regel bedst at blive amputeret på lårbenet.
Inden amputationen kan der være medicinske problemer, som skal optimeres og behandles først.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
Du skal faste inden operationen, men det er vigtigt, at du ikke faster mere end højst nødvendigt, da det kan give kvalme og ubehag.
Derfor skal du følge nedenstående retningslinjer:
Du må spise og drikke mælk senest 6 timer før operationen.
Hvis det kan lade sig gøre, vil du blive tilbudt 2 glas saftevand med sukker 2 timer før din operation.
De sidste 2 timer må du ikke bruge tyggegummi eller lignende, og du må helst ikke ryge.
Mens du faster, må du gerne skylle munden med vand, men du må ikke synke det.
Hvis du skal være fastende i mange timer, er det muligt at give dig et drop med saltvand eller sukker. Dette sørger for, at din krop stadig får væske og kan afhjælpe utilpashed, kvalme og hovedpine.
Husk at give besked, hvis du har fødevareallergi, så vi kan tage højde for det efter operationen.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
Om operationen
Operationen har til formål, at du skal genvinde din førlighed og/eller have færre smerter.
Selve operationen tager 1-1½ time.
Du vil blive helbedøvet eller rygmarvsbedøvet.
For at modvirke smerterne vil der i forbindelse med operationen blive lagt et smertekateter i ryggen eller lokalt i benet.
Efter operationen
Når du kommer tilbage på sengeafsnittet efter operationen, vil du blive modtaget af plejepersonalet. Du vil blive tilbudt mad og drikke, og plejepersonalet vil spørge ind til, hvordan du har det og tilse operationsområdet.
Det er naturligt at være træt, have kvalme og almen utilpashed, men dette forsvinder som oftest i løbet af dagen.
Proteiner er vores byggesten, og det er derfor utrolig vigtigt, at du får en god kost for at kunne hele ordenligt efter en operation. Mad og drikke er en vigtig del af din behandling. Nogle vil sagtens kunne fortsætte deres normale kost, mens andre vil have behov for ekstra tilskud af f.eks. protein.
Du vil under indlæggelsen blive ernæringsscreenet og alt efter resultatet, vil der blive lagt en ernæringsplan, så vi sikrer, at du får den rette kost.
Du vil som udgangspunkt skulle hurtigt op og i gang efter en operation. At ligge i sengen forlænger genoptræningen og kan medføre lungebetændelse, liggesår og andre uheldige følger. Tidlig mobilisering er altså en vigtig del af din behandling. Hvis ikke du selv kan komme ud af sengen og gå omkring, vil du få hjælp af plejepersonalet og fysioterapeuter. Det vil være individuelt, hvor hurtigt man kommer i gang efter en operation, og hvor meget man må.
Du kan ikke forvente at være smertefri, når du skal op, men du kan få smertestillende medicin for at mindske smerterne.
Der må forventes en vis grad af smerte, eftersom du er blevet opereret. Der vil blive lagt en smerteplan, og det er vigtigt, at du følger denne.
Det er vigtigt, at dine smerter ikke forhindrer dig i at:
Følge dit træningsprogram.
Gå rundt.
Sove om natten eller hvile i løbet af dagen.
Når du tager stærk smertestillende, kan du nemt blive forstoppet. Derfor vil du ofte få afføringsmiddel sammen med det smertestillende medicin. Derudover er det vigtigt at drikke rigeligt og spise fiberrig kost, f.eks. frugt og groft brød. Afføringsmiddel kan du købe i håndkøb på apoteket, og apotekets personale kan vejlede dig i brugen af midlet.
Hvad er fantomsmerter?
Smerter der føles som om de kommer fra den manglende legemsdel, kaldes fantomsmerter. Fantomsmerter optræder i større eller mindre omfang hos omkring 70% af alle patienterne efter amputation. Årsagen til udvikling af fantomsmerter kendes ikke, men man ved, at der efter amputation sker en række ændringer i nervesystemet. Hos de fleste patienter vil fantomsmerterne gradvist aftage, men 5-10% vil udvikle kroniske smerter.
Behandling af fantomsmerter
Fantomsmerter er vanskelige at behandle. Flere typer medicin virker mod fantomsmerter, men effekten er varierende. Den smertestillende medicinske behandling må derfor tilpasses den enkelte og ske i samråd med egen læge.
Det påvirker ethvert menneske at få amputeret en legemsdel, og nogle kommer lettere igennem forløbet end andre. For de fleste vil amputation medføre større eller mindre ændringer i deres liv eller levevis. Du kan komme til at opleve angst, vrede, sorg, bitterhed og modløshed. Det er helt naturlige reaktioner. Det er vigtigt, at du er åben om dine følelser. Det vil gøre det lettere for din familie og plejepersonalet, både at forstå dig og hjælpe dig, hvis du fortæller om dine følelser.
Efterhånden vil du, din familie og din omgangskreds lære at acceptere og vænne jer til den nye situation.
Såret får ro de to første dage. På tredje dag vil lægen se benstumpen for at vurdere helingen af såret. Herefter vil du få en silikonemanchet på benstumpen, som er med til at mindske hævelse, forme benstumpen og fremme sårhelingen.
Pleje af benstumpen
Plejepersonalet og terapeuterne vil vejlede dig i at tilse og pleje stumpen og i brugen af silikonemanchetten. For at bedre mulighederne for sårhelingen ved sukkersygepatienter, vil plejepersonalet forsøge at holde blodsukkeret så stabilt som muligt. Desuden er det vigtigt, at du spiser og drikker godt og nedsætter eller ophører med rygning. Plejepersonalet kan være behjælpelig hermed.
Plejepersonalet vil i samarbejde med dig, dine pårørende og terapeuterne vurdere om der er behov for en målsætningssamtale med kommunen inden udskrivelse.
Her kan man bl.a. drøft et behov for ændringer i din bolig og hvilke hjælpemidler, som skal anskaffes. Ændringer i boligen og hjælpemidler ordnes af din egen kommune.
Du kan forvente, at vi påbegynder planlægningen af din udskrivelse allerede ved indlæggelsesdagen. Dette foregår selvfølgelig i tæt samarbejde med dig og dine pårørende. Du vil på udskrivelsesdagen få informationer om eventuel efterbehandling og kontrol.
Vi lægger vægt på, at udskrivelsen skal være tryg for dig og dine pårørende.
Af hensyn til afdelingens rutiner vil vi forsøge at planlægge udskrivelsen til om formiddagen. Du vil få tilbudt en hospitalsseng i det tidsrum, hvor du har brug for det, men du kan også opleve at få tilbudt en hvilestol, når du er klar til udskrivelse og venter på hjemtransport.
Efter udskrivelsen sender vi en beskrivelse af dit behandlingsforløb til din egen læge. Ønsker du ikke dette, bedes du meddele det til personalet.
Ved behov kontakter vi hjemmeplejen og arrangerer hjemmehjælp og hjælpemidler i hjemmet.
Lægen vil i samråd med dig og terapeuterne vurdere om du senere vil kunne bruge en protese. Dette er en vurdering over tid. I vurderingen indgår om du inden operationen har kunnet gå, om du er motiveret for genoptræningen og fysisk har de kræfter en genoptræning med protese kræver.
Såfremt du skal have en protese, vil du blive henvist til en bandagist. Selve tilpasningen af protesen tager tid og kræver, at hævelsen helt har fortaget sig.
Når du kommer hjem
Terapeuterne på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit vil udarbejde en genoptræningsplan til dig, så du kan fortsætte træningen ved kommunens terapeuter.
Ca. 14 dage efter operationen skal du have fjernet hver 2. sting og yderligere 1 uge efter skal de resterende sting fjernes.
Mere information
Du har som patient og pårørende mulighed for at kontakte tidligere amputerede patienter igennem Dansk handicapforbund - Amputationskredsen.
Kontakt Amputationskredsen via deres hjemmeside (www.danskhandicapforbund.dk) eller på tlf. 3929 3555.
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Kontakt
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/675565
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.