En operation for slidgigt i tommelfingeren tilbydes oftest til midaldrende og ældre personer med slidgigt eller en anden form for gigt i tommelfingerens rodled. Operationen tilbydes også til yngre personer, hvis der tidligere har været et knoglebrud nær leddet.
Ofte har der været smerter i tommelfingeren igennem længere tid, og der er som regel givet blokader i leddet inden beslutningen om en operation.
Symptomerne er primært aktivitetssmerter, men også hvilesmerter i tommelfingerens rodled strålende ud mod grundleddet. Bevægeligheden bliver indskrænket, og man får svaghedsfornemmelse i tommelfingeren. Der er ofte problemer med pincetgreb.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
Der må ikke være sår på hænderne, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind i hænderne. Hvis du derfor opdager sår på hænderne, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgi (se kontaktoplysninger nederst).
Ved en planlagt operation anbefaler vi rygestop gerne 6 uger forud for operationen samt 4 uger efter operationen.
Personalet kan tilbyde dig nikotinsubstitution under indlæggelsen, f.eks. plaster eller tyggegummi.
Forskning viser, at rygning er med til at øge forekomsten af komplikationer både i forbindelse med operationer samt i efterforløbet. Heriblandt er der 3 gange højere risiko for, at operationssåret har svært ved at hele. Desuden er kroppen mere modtagelig for sårinfektioner og infektioner generelt såsom lungebetændelse.
Rygning påvirker overordnet antallet af dage, hvor der er behov for indlæggelse.
Ved dit besøg på Regionshospitalet Horsens har du mulighed for at blive henvist til din kommunes rygestoptilbud.
Du kan altid finde hjælp på www.stoplinien.dk, hvor du kan få vejledning til, hvordan du kommer i kontakt med rygestopinstruktøren i din kommune.
På operationsdagen
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen. I brevet vil det også fremgå om operationen kræver, at du møder fastende.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Du skal tage bad hjemme og må ikke have smykker, neglelak og make-up/creme på. Du vil blive informeret om dagens forløb og hjulpet i sygehustøj.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Om operationen
Da tommelfingerens rodled er udformet til stor bevægelse og bl.a. aktiveres, når tommelfingeren bevæges ind mod håndfladen, bør man ikke stivgøre leddet. Operationen udføres derfor så man fortsat kan bevæge tomlen i dette område. Trapezbenet fjernes, kapslen omkring tommelfingerens rodled lægges ind i det hulrum, hvor trapezbenet har været, og kapslen strammes op.
Risici og bivirkninger
Der er risiko for infektion, men det forekommer heldigvis sjældent.
Der kan forekomme ændret følesans omkring arret, hvilket som regel forsvinder igen, men der er altid en lille risiko for kar- og nerveskade.
I sjældne tilfælde forsvinder smerterne aldrig helt.
Efter operationen
Efter operationen kommer du til hvileområdet, hvor du bliver observeret. Inden du tager hjem vil du blive informeret om operationen, og plejepersonalet vil instruere og fortælle dig, hvordan du må bruge hånden. Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Vi forventer, at du kan udskrives samme dag.
Du får anlagt en gips-bandage, der hedder X-lite. Bandagen består af et bomuldsnetværk overtrukket med et plastmateriale, og du bør være opmærksom på følgende:
Bandagen bør ikke blive våd.
Anbring hånden over hjertehøjde, så ofte som muligt.
Bevæg frie led i det omfang, du kan (fingre, albue, skulder).
Ved kløe under bandagen skal du undgå at kradse med strikkepind eller lignende, idet du kan kradse hul på huden.
Hvis der er problemer med bandagen, som f.eks:
Der kommer gennemblødning eller bandagen bliver våd
Bandagen er for stram, generer eller giver smerter
Bandagen føles løs eller er i stykker
kan du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst) eller Akutafdelingen. Du kan finde Akutafdelingens kontaktoplysninger på deres hjemmeside.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Kirurgen laver planen for efterbehandlingen på operationsdagen. Som regel aftales, at stingene fjernes hos din egen læge efter et par uger. Du vil blive informeret om selv at booke en tid til dette hos lægen.
Det er vigtigt, at du følger den anviste smertebehandling.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Videre forløb
Operationen har til formål at mindske smerterne i tommelfingerens rodled, og disse smerter kan fortsætte i nogen tid efter operationen – i enkelte tilfælde helt op til et år. Der kan være behov for en tommelfingerskinne i en periode.
Nogle får aldrig helt den samme kraft tilbage i tommelfingeren, som før operationen.
Kirurgen planlægger det videre forløb i forhold til evt. sårkontrol, fjernelse af sting og muligvis røntgen.
Hvis lægen har ordineret fysioterapi, vil du få tilsendt en tid i din e-boks. Har du ikke hørt noget inden for en uge, skal du tage kontakt til Fysio- og Ergoterapien. Du kan finde Fysio- og Ergoterapiens kontaktoplysninger på deres hjemmeside.
Mere information
Rygning har en negativ effekt på udviklingen af en lang række kroniske sygdomme såsom forhøjet blodtryk, øget risiko for blodpropper samt KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) og kræft.
Generelt er der 3 gange større risiko for udvikling af kræft i forhold til ikke-rygere og 10 gange større risiko for udvikling af lungekræft. Rygning er derudover også årsag til en række komplikationer under graviditet og fødsel f.eks. lav fødselsvægt og udvikling af astma ved barnet.
Risikoen for en blodprop i hjertet er fordoblet allerede ved et dagligt forbrug på 3-5 cigaretter for kvinder og 6 cigaretter dagligt ved mænd.
At drikke for meget er ikke nødvendigvis det samme som at have et misbrug. Men overgangen fra et lille til et større forbrug af alkohol er glidende, men også forskellig fra person til person. Derfor er det en god idé at holde øje med, at alkoholforbruget ikke kommer ud af kontrol.
Sundhedsstyrelsens 7 udmeldinger om alkohol:
Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.
Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd.
Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.
Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.
Stop før 5 genstande ved samme lejlighed.
Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.
Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.
Ved dit besøg på Regionshospitalet Horsens har du mulighed for at blive henvist til din kommunes behandlingstilbud. Du kan altid henvende dig ved din kommune for at få råd og vejledning omkring alkohol uden at blive henvist.
Det er muligt at finde hjælp på sundhed.dk, hvor du kan få praktisk information om din kommunes behandlingstilbud.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/667665
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.