En forrest korsbåndsskade er en meget almindelig idrætsskade. Årligt diagnosticeres ca. 4.500 nye korsbåndsskader i Danmark, hvoraf ca. 3.000 bliver opereret.
Der findes to korsbånd i knæet, et forreste og et bageste korsbånd. Disse er, sammen med menisken, de ydre ledbånd og muskler, med til at sikre stabiliteten i knæet.
Bristning af det forreste korsbånd opstår oftest ved idræt i en situation, hvor underbenet står fast i forhold til lårbenet, og kroppen udsættes for en vridbevægelse. Skaden kan være ledsaget af et hørbart eller mærkbart smæld efterfulgt af smerter, og knæet vil hæve kraftigt op pga. blødning fra korsbåndet. Senere, når hævelsen og smerterne er væk, føler man, at benet giver efter eller er ustabilt. Man får en fornemmelse af manglende styring af underbenet, og det vil derfor være svært at dyrke kontaktsport.
Løsheden i knæleddet kan i nogle tilfælde kompenseres ved en god eller forbedret muskelfunktion, hvorfor det ikke altid er nødvendigt med en operation. Inden en eventuel operation er det vigtigt at finde ud af, hvilket behov man har for en operation. Dette afhænger meget af ens aktivitetsniveau, job, alder, løshed og hvor store gener man har.
Hvis der er betydelig løshed i knæleddet, kan det som hovedregel bedres med en rekonstruktion af forreste korsbånd, selvom det ikke er muligt at genskabe et normalt korsbånd. Efter en rekonstruktion af korsbåndet vil der gå ca. 1 år før man føler, at knæet fungerer så optimalt som muligt.
En korsbåndsskade kan være ledsaget af skader på sideledbåndet eller på menisken, som evt. kan give aflåsning af knæleddet. I dette tilfælde vil man samtidig operere menisken enten ved fjernelse af meniskskaden eller ved fixation af den ødelagte menisk.
Forbered dig til operationen
Ca. 14 dage før operationen, er det vigtigt, du ser nedenstående videopræsentation af forløbet. Her gennemgår fysioterapeuten bl.a. følgende:
Hvordan kan jeg blive klar til operationen?
Hvordan foregår operationen?
Hvordan bliver genoptræningsforløbet og hvilke øvelsesprogram skal følges?
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
Før operationen bedes du gå ind på: www.korsbaand.dk og udfylde et skema om, hvordan dit knæled fungerer før operationen. Disse data behandles af Dansk Korsbånds Rekonstruktions Register, som følger udviklingen og kvaliteten på de korsbåndsoperationer, som udføres i Danmark. Skemaet skal udfyldes igen, når der er gået 1, 5 og 10 år efter operationen.
Indtast dit cpr. nr.
Tryk "indtast data"
Vælg enten "Før operation" eller "1 års follow-up"
Udfyld skemaet
Husk at trykke på "Send", når du er færdig
Vi håber, at du har tid til at udfylde skemaet, da det har stor betydning for kirurger i Danmark. Med disse data kan operationsteknikker forbedres, hvilket vil betyde bedre resultater for patienterne.
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i Dagkirurgien.
Der må ikke være sår på knæet, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind i knæet. Hvis du derfor opdager sår på benet, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk klinik.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen. I brevet vil det også fremgå om operationen kræver, at du møder fastende.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Du skal tage bad hjemme og må ikke have smykker, neglelak og make-up/creme på. Du vil blive informeret om dagens forløb og hjulpet i sygehustøj.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
Om operationen
Korsbåndsoperationen foretages som en kikkertvejledtoperation. Operationen kan foretages, når hævelsen og væskeophobningen i knæleddet er væk, og leddet bevæges normalt.
Operationen foregår i fuld bedøvelse og kort før operationens start, vil der blive lagt en blokade i lysken som smertebehandling. Ved operationen udføres en grundig kikkertundersøgelse af knæleddet og evt. menisk/bruskskader udbedres, hvis det er muligt.
Til erstatning for korsbåndet udtages normalt 2 bøjesener fra indersiden af knæleddet. Ved anvendelse af senerne mindskes bøjestyrken i knæet med ca. 5 %. Alternativt kan der udtages det midterste stykke af lårmuskelsenen lige over knæskallen med en lille knogleklods fra knæskallen. Metoden kan give en stærkere sene, men betyder smerter og lidt nedsat styrke af lårmusklen i en periode.
Senen, som udgør det nye korsbånd, indføres i knæleddet via borekanaler gennem skinnebenet og opadtil i lårbenet præcist der, hvor det gamle korsbånd sad.
Senestykket fastgøres i begge ender med metal- eller plastikmateriale, og i løbet af det næste halve år vil borekanalerne lukke sig med nye knogleceller.
Hvilken sene, der anvendes til korsbåndet, afgør kirurgen i samråd med dig inden operationen, da det afhænger af dit erhverv, tidligere skader på knæet og din kropsbygning m.m.
Narkoselægen anlægger en ultralydsvejledt smerteblokade med lokalbedøvelse omkring nervegrene i låret. Blokaden dæmper smerteudløsning fra det opererede knæ i op mod et døgn, hvorefter virkningen klinger af.
Blokaden påvirker ikke muskelfunktionen og du kan derfor støtte på benet lige fra starten, men den første tid (minimum 2 uger) skal du altid anvende to krykkestokke, når du går og står.
Ved afslutningen af operationen lukkes huden og der gives lokalbedøvelse ved sårene.
Risici og bivirkninger
Alle operationer er forbundet med forskellige risici. Det gælder også denne operation.
Den alvorligste komplikation er infektion. Det sker yderst sjældent (0,2- 0,4 %). Symptomerne er stigende smerter, feber, rødme og tiltagende hævelse af leddet nogle dage efter operationen. Opstår dette skal du straks kontakte hospitalet med henblik på indlæggelse og hurtig behandling.
Anden alvorlig komplikation er dyb årebetændelse i benet. Symptomerne er tiltagende diffus hævelse af underbenet eller en sjælden gang af hele benet, nogle dage efter operationen. Kontakt snarest egen læge eller vores afdeling. Årebetændelsen behandles oftest med en høj dosis blodfortyndende medicin.
Den hyppigste komplikation til korsbåndoperationer er en nedsat evne til at strække knæleddet. Det kan enten skyldes arvævsdannelse foran rekonstruktionen, stramning i ledkapslen eller et for stramt nyt korsbånd.
Den næsthyppigste komplikation er, at knæleddet ikke bliver tilstrækkeligt stabilt efter operationen. Det kan enten skyldes, at det under operationen ikke er lykkedes at få tilstrækkeligt stabilitet, eller at det nye korsbånd slides i stykker under genoptræningen. Endelig kan det nye korsbånd ødelægges ved et nyt fald.
Næsten alle patienter får en ændret følesans i huden ved siden af arret.
Efter operationen
Efter operationen kommer du til hvile/opvågningsområdet, hvor du bliver observeret. Inden du tager hjem vil du blive informeret om operationen, og plejepersonalet vil instruere og fortælle dig om eventuelle restriktioner. Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Du må ikke selv køre hjem.
Hvis dit forløb foregår i Dagkirurgien, skal du forvente at blive udskrevet samme dag.
Hvis dit forløb foregår i Operation og Opvågning, kan der blive behov for overnatning/indlæggelse efter din operation.
Operationsstedet vil være dækket af en forbinding.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Vi vil bede dig følge nedenstående retningslinjer:
Dagen efter skal du tage forbindingen af og skifte med tilsvarende vandafvisende plastre.
Herefter må du gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før trådene er fjernet.
Hvis sivningen er ophørt, kan du fjerne plastret efter 2 dage.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Genoptræningsforløbet efter operationen er langvarigt - ca. 6 måneder. Det er vigtigt at fremhæve, at det er dig selv, der skal træne under fysioterapeutens vejledning, og at din egen genoptræningsindsats er altafgørende for resultatet. Det er vigtigt, at du anvender følgende øvelsesprogram i de første 14 dage efter din operation: Træningsprogram 0-14 dage efter korsbåndoperation (du kan taste 'rhh.fysergo140.rm.dk' i din browser for samme information).
Du vil blive tilbudt videre genoptræning i din hjemkommune.
Du skal regne med mindst 14 dages sygemelding efter operationen.
Sygemeldingen er dog meget afhængig af dit arbejdes fysiske krav, samt din mulighed for at komme frem og tilbage til arbejdspladsen. Hvis du har et let fysisk belastende arbejde, evt. kontorjob eller er studerende, bør du regne med 2-3 ugers sygemelding, hvorimod hvis dit job er hårdt fysisk belastende, hvor du går og løfter meget, bør du regne med 12-16 ugers sygemelding.
Det er vigtigt, at du ikke starter med sport for tidligt.
Cykling eller svømning (crawl) kan du som regel genoptage efter 4-6 uger.
Let løb efter 10-12 uger.
Tungt fysisk arbejde 12-16 uger.
Løb i naturen 16-20 uger.
Anden lettere sport må først genoptages efter ca. 6 måneder og mere belastende sport, som f.eks. håndbold eller fodbold med drejemoment, må først genoptages efter 9-12 måneder.
Bilkørsel må påbegyndes, når funktionen af det opererede knæ er så restitueret, at kørslen kan foregå på fuldt betryggende vis, hvilket typisk vil være tilfældet efter 2 uger for venstresidig rekonstruktion og 6 uger for højresidig.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Den type tråd du er syet med, er nylontråd/agraffer. Stingene kan du få fjernet hos fysioterapeuten, når du skal til kontrol om ca. 14 dage.
Det er vigtigt, at du følger den anviste smertebehandling.
Videre forløb
Første kontrol foregår 2-5 dage efter operationen ved en fysioterapeut for at sikre, at du har forstået, hvordan du skal arbejde hen imod et fuldt aktivt stræk af knæet.
Anden kontrol foregår 14 dage efter operationen ved en fysioterapeut. Her vil du få fjernet dine tråde, få vurderet dit knæ og modtage instrukser ift. genoptræning.
Tredje kontrol foregår 6 uger efter operationen ved en fysioterapeut og evt. en læge. Ved denne kontrol er fokus på at øge din aktivitet, belastning og behov for yderligere fysioterapi.
Fjerde kontrol foregår ved fysioterapeuten 1 år efter operationen.
Vi kan ikke gøre knæleddet normalt igen med en korsbåndsoperation. Der vil altid være lettere varige mén efter skaden. Ofte går der et helt år inden muskelstyrken i benet er blevet så god at sportslige aktiviteter kan genoptages uden smerter.
Vi har erfaret at 8 ud af 10 patienter har et ukompliceret forløb, hvor leddet bliver tilfredsstillende stabilt igen, og mange kan genoptage fysiske aktiviteter inkl. kontaktsport som fodbold og håndbold. Nedsat bevægelighed, stramning i leddet, gangsmerter og løshed er de hyppigste problemer, der kan være til stede efter operationen (se afsnit om komplikationer). Andre skader i knæleddet har desuden stor betydning for om der kommer blivende smerter.
Er der større slidskader på brusken i knæleddet, fraråder vi kontaktsport og længere løbebelastninger i fremtiden.
Mere information
En akut korsbåndsbristning kan være en invaliderende lidelse og vil derfor ofte være dækket af din private fritids- og ulykkesforsikring. Vi råder dig derfor til at anmelde skaden til dit forsikringsselskab.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/638244
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.