Ved slidgigt nedbrydes brusken i knæet og der vil gradvist udvikles knæsmerter, stivhed, bevægeindskrænkninger samt deformation af knæet.
Slidgigten kan være resultatet af tidligere skader i knæet eller kan optræde uden kendt årsag. Slidgigt i knæet er ofte smertefuld og kan betyde, at simple ting i hverdagen bliver besværlige. Der er desværre intet, der kan genopbygge eller bremse nedbrydningen af brusken i knæet.
Behandlingen rettes derfor først og fremmest mod smerterne.
Til behandling af slidgigtsmerter i knæet er der følgende muligheder:
Medicin: Gigtpiller, Paracetamol, Kodein.
Aflastning: Vægttab, mindre belastende arbejde.
Kileoperation i knæet: Tilbydes kun i specielle tilfælde.
Knæproteseoperation
Operationen tilbydes de patienter, hvor brusken er nedbrudt, f.eks. på grund af slidgigt, leddegigt eller som følge af et brud i knæet.
Operation er relevant, når der er generende smerter ved dagligdags aktiviteter og/eller smerter i knæet om natten.
Oftest er hele knæleddet så slidt, at der skal indsættes et helt knæ. Men i en del tilfælde er knæet kun slidt på den indvendige side af knæleddet, og så vil der være fordele ved kun at udskifte ledfladerne i denne del af knæet. De nedslidte ledflader fjernes ved operation, som sker gennem forsiden af knæet.
Fordelen ved et uni-knæ er blandt andet, at en stor del af knæet forbliver som før, og det vil føles mere naturligt end et helt proteseknæ. Du kan også forvente bedre bevægelighed, især bedre bøjeevne.
Desuden er operationen mindre omfattende, og genoptræningen går derfor lettere.
Det er dig, der sammen med lægen beslutter, om smerterne er så svære at tiden er inde til operation. At modtage et tilbud om at få indsat et nyt knæled er en stor beslutning. Derfor kan denne information ikke stå alene. Du vil naturligvis også blive vejledt af kompetent personale.
Hovedparten af smerterne fra et slidt knæ vil i de fleste tilfælde forsvinde, når knæet er genoptrænet efter operationen. I starten må dog påregnes smerter fra operationen.
Forbered dig til operationen
Hvis du i samråd med lægen beslutter, at du skal have en knæprotese, kommer du samme dag til samtale og undersøgelse hos en narkoselæge/sygeplejerske.
Her vil du få information om bedøvelsen og smertebehandlingen i forbindelse med operationen.
Som oftest er bedøvelsen en spinalbedøvelse, der bedøver kroppen fra navlen og ned.
Der tages blodprøver i afdelingen Blodprøver og Biokemi (ved forhallen) og eventuelt kardiogram, der viser dit hjertes funktion.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen.
Som udgangspunkt kan du forvente at blive udskrevet på operationsdagen.
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
1-2 uger før din operationstid indkaldes du til informationsmøde ved en fysioterapeut. Ved informationsmødet vil du møde andre patienter, der også skal have en knæprotese.
Til mødet vil du blive vejledt i, hvordan du skal bruge krykkestokke efter operationen samt få instruktion i den genoptræning, du selvstændigt skal starte på efter operationen.
For at minimere risikoen for infektion, skal du:
Gå til tandlæge, såfremt det er mere end et år siden, du sidst har været til tandlæge eller har haft tandproblemer, da en eventuel infektion i munden kan brede sig til knæleddet.
Sikre dig, at huden på og omkring knæet er intakt, dvs. uden sår, bumser eller lignende.
Overveje rygeophør, da det reducerer risikoen for komplikationer, så som dyb årebetændelse, betændelse i såret osv.
Rygning medfører langsom sårheling, da tobaksrøg indeholder kulilte.
Gå i bad og vaske hår om morgenen på operationsdagen. Du må ikke smøre creme på operationsområdet.
Derudover skal du:
Hvis du tager gigtmidler som f.eks. Ibumetin, holde pause med dette syv dage inden operationen, idet der ellers kan komme ekstra blødning i vævet efter operationen.
Hvis du starter på ny medicin inden indlæggelsen, skal du kontakte afsnittet og meddele dette.
Træne for at komme i god fysisk form inden indlæggelsen. F.eks. små gåture, cykle på motionscykel osv., som du også kan gøre efterfølgende.
Undlade at lægge make-up, tage neglelak på eller bære kontaktlinser.
Der må ikke være sår på knæet, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind i knæet. Hvis du derfor opdager sår på benet, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk klinik.
Som du er blevet instrueret i, skal du 1 uge før operationen fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
Fornuftigt fodtøj, der sidder godt på foden med fast hælkappe. Gerne en rummelig sandal, idet foden kan hæve op efter operationen.
Toiletsager.
Tøj, der er behageligt og velegnet til træningen.
Den medicin, som du vanligt får samt en udførlig medicinliste.
Eventuelt mobiltelefon.
Denne patientinformation.
Du skal tage bad hjemme og må ikke have smykker, neglelak og make-up/creme på. Du vil blive informeret om dagens forløb og hjulpet i sygehustøj.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
På indlæggelsesdagen kan der opstå ventetid, da afsnittet modtager akutte patienter hele døgnet.
Der er desværre også den mulighed, at operationen bliver aflyst på grund af akutte operationer (trafikskader og lignende).
Fastetidspunkterne, som er individuelle, får du ved narkoselægen.
Generelt gælder det, at du ikke skal faste længere end anbefalet.
Spis ekstra mad og drik rigeligt med sukkerholdige drikke inden du starter med at faste. Det vil reducere kvalme og opkastning efter operationen.
Har du sukkersyge, skal du ikke drikke sukkerholdige drikke. Du vil i stedet få anlagt et drop indeholdende sukker og insulin ved ankomst til afsnittet.
Operatøren vil ved forundersøgelsen, i samarbejde med dig og personalet i Forundersøgelse til Bedøvelse, beslutte om dit forløb kan foregå ved sammedagskirurgi eller med indlæggelse på sengeafsnittet.
Narkoselægen vil give dig et stik i ryggen for at bedøve kroppen fra navlen og ned. Operationen tager typisk et par timer, og du vil under operationen ligge på ryggen.
Indimellem vil du kunne høre operationslyde fra blandt andet hammer og boremaskine. Dette kan for nogen være ubehageligt at lytte til. Derfor kan du lytte til musik eller få lidt at sove på. Du er velkommen til at medbringe din egen musik på f.eks. din mobiltelefon, ellers kan vi finde musik til dig på YouTube.
Om operationen
Under operationen indsættes der et kunstigt led, som passer til dit knæ. Her er det nødvendigt at udføre operationen i blodtomhed, hvorfor der sættes en stram manchet omkring låret. Du vil derfor efterfølgende kunne have ondt i låret i op til flere uger.
Under operationen gives der ofte et stof i blodbanen, som nedsætter blødningen i knæet. Dette medfører, at blodtransfusioner kun sjældent bliver nødvendige. Såret syes sammen og huden lukkes med metalclips.
Efter operationen køres du på opvågningen, hvor du er nogle timer. Herefter kommer du op på sengeafsnittet.
Når du kommer tilbage på sengeafsnittet fra opvågningen, tilbydes du mad og drikke samt smertestillende medicin.
Risici og bivirkninger
Selvom fordelene ved en proteseoperation af knæet normalt er store, skal man dog være opmærksom på, at der også er risiko for følgende komplikationer:
Blodprop i benet (1%), med risiko for blodprop i lungen. Derfor gives blodfortyndede medicin efter operationen.
Dårlig sårheling med behov for ny sammensyning af såret (1%)
Betændelse ved protesen (1%). Det kræver en ny operation, ofte med udskiftning af protesen. Der gives forebyggende antibiotika ved operationen, som foregår under specielle sterile forhold.
Disse komplikationer gør vi imidlertid alt for at forebygge.
Med hjælp fra plejepersonalet skal du op at stå på benene og gå nogle skridt hurtigst muligt efter operationen for at forebygge komplikationer.
For at undgå komplikationer skal du være opmærksom på, om du har normal vandladning og om maven kommer i gang igen.
Du bliver vejledt af en fysioterapeut, som vil aftale med dig, hvilke øvelser fra programmet du skal udføre. For at få et godt resultat er det vigtigt, at du tager ansvar og også træner selvstændigt i afsnittet. Personalet vil selvfølgelig hjælpe og vejlede dig til at opnå de bedste resultater.
Som udgangspunkt bliver du udskrevet senere på operationsdagen. Inden du bliver udskrevet vil vi sikre, at du kan udføre følgende aktiviteter:
Sidde på sengekanten
Stå ved sengen
Gå på stuen
Komme i eget tøj
Komme ud af sengen uden hjælp
Gå på trapper
Vi anbefaler, at du har dit eget tøj på under indlæggelsen, da erfaring viser, at det giver en større grad af tilpashed.
Stuegang finder som regel sted på operationsdagen ved den opererende læge, som også er din kontaktlæge. Hvis du har behov for at tale med lægen oftere, kan det arrangeres via plejepersonalet.
Når du gennemgår en halv-knæproteseoperation, er behovet for energi og protein forøget, idet kroppen er i en stresssituation. Derfor skal du spise mere end vanligt for at holde vægten.
Der tilbydes mellemmåltider f.eks. i form af proteindrikke, og for at hindre komplikationer i efterforløbet må du ikke tabe dig i vægt under indlæggelsen og måneden efter.
Det er meget individuelt, hvor mange smerter den enkelte har efter operationen. Det er forventeligt, at knæ, underben og fod hæver efter operationen. Du kan afhjælpe dette ved at løfte fodenden og afkøle med en ispose.
Personalet bruger en skala kaldet NRS (=Numerisk Rating Skala), for at registrere styrken af dine smerter og for at vurdere, hvorvidt den smertestillende medicin har en effekt.
Smertebehandlingen skal reducere dine smerter til at være milde, når du er i hvile, og middelsvære, når du er i aktivitet.
Kvalme efter operation kan du forebygge ved at indtage ekstra sukkerholdig væske indtil fasteindledningen, dog ikke hvis du har sukkersyge. Kvalme udløses som oftest af smerter eller smertestillende medicin.
For at reducere kvalmen skal du spise hyppigt og sørge for at sidde op til måltiderne. Derudover kan vi tilbyde kvalmestillende medicin.
Det er også vigtigt, at maven fungerer og at du kommer på toilettet, som du plejer, da det ellers kan udløse kvalme.
Mange smerter kan også give kvalme. Det er derfor vigtigt, at du fortæller personalet herom.
Vi forventer, at du kan udskrives på operationsdagen, medmindre andet er aftalt. I de tilfælde hvor operationen kræver længere indlæggelse, vil du efter opvågningen blive overflyttet til et af hospitalets sengeafsnit. Udskrivelsen foregår i tæt samarbejde med dig og dine pårørende. Du vil få informationer om eventuel efterbehandling og kontrol ved udskrivelsen.
Efter udskrivelsen sender vi en beskrivelse af dit behandlingsforløb til din egen læge. Ønsker du ikke dette, bedes du meddele det til personalet.
Du får en ambulant kontroltid i Fysio- og Ergoterapien, som er planlagt til 3 uger efter operationen.
Her vil fysioterapeuten følge op på, hvordan det går med selvtræningen. Derudover ses du af din kontaktlæge ca. 2 måneder efter operationen i Ortopædkirurgisk Klinik.
Hvis fysioterapeuten vurderer, at du har behov for hjælp til din selvtræning, vil du blive tilbudt videre genoptræning i din hjemkommune.
Inden udskrivelse lærer du at gå med stokke og at gå på trapper. Efterhånden kan du slippe først én af stokkene (brug i modsatte side af det opererede ben) og derefter begge stokke. Du bør ikke slippe stokkene, før du kan gå uden at halte. Vær opmærksom på dette både under indlæggelse og efter udskrivelse.
Du må ikke selv køre hjem, men du kan godt sidde på forsædet i en bil med god benplads.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
I enkelte tilfælde er det svært at opnå tilstrækkelig bøjeevne af knæet i løbet af de første måneder, og da kan det være nødvendigt at få bøjet knæet igennem i narkose. I så fald vil det blive drøftet til lægekontrollen i Ortopædkirurgisk Klinik.
Hvis der forekommer sivning fra dit knæ i mere end 5 dage efter operationen, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen (se kontaktoplysninger nederst).
Clipsene på operationsarret fjernes ved din egen læge ca. 14 dage efter operationen. Når clipsene er fjernet, kan du begynde at pleje arret. Dette gør du ved at smøre og massere arret med fugtighedscreme.
Om sommeren skal det smøres med en solcreme med høj faktor, idet huden vil være mere udsat.
I ugen efter udskrivelsen skal du være opmærksom på om såret bliver ekstra rødt, bliver varmt, ømt eller om du får feber.
I så fald skal du kontakte os eller din egen læge, da det kan være tegn på infektion, som skal behandles.
I den tid, hvor du har haft smerter, har du nok aflastet knæet og dannet et uhensigtsmæssigt gangmønster for at undgå smerter. For at få størst mulig glæde af dit nye knæ skal du lære at bevæge dig rigtigt. Det er vigtigt, at du får strakt dit knæ straks efter operationen og hyppigt herefter.
Du bør dæmpe hævelse og smerter, som under indlæggelse, ved at have dit ben oppe og afkøle knæet med isposer eller lignende.
Vær opmærksom på, at isen ikke må ligge direkte på huden.
Efter du er blevet udskrevet, skal du selv sørge for at træne. Det er vigtigt, at du tilpasser aktiviteterne i løbet af dagen, så knæet ikke bliver for hævet. Du skal bruge de øvelser, som fysioterapeuten har anbefalet.
At stå og gå med lige meget vægt på benene samt strække knæet ofte.
Gå så normalt som muligt. Gør skridtene lange, bøj og stræk i knæet som det normale knæ gør, sæt hælen i og før vægten frem over foden og sæt fra med tæerne.
Videre forløb
Generelt er holdbarheden god, og de fleste har det kunstige knæ livet ud. Dog er det sådan, at ca. 5% har fået opereret knæet igen inden for de første 10 år, og efter 20 år er tallet ca. 10%.
Årsagen er enten, at protesen har løsnet sig, er blevet slidt, eller der er kommet betændelse. Det vil vise sig ved smerter og hævelse af knæet.
Du skal tænke på, at det er vigtigt at få behandlet en eventuel betændelse et andet sted i kroppen (halsbetændelse, lungebetændelse, blærebetændelse, tandproblemer eller lignende), da der kan være risiko for at bakterier spreder sig til knæet.
Undgå gentagende tunge løft.
Kør ikke selv bil de første 6 uger på grund af nedsat reaktionshastighed i benet. I alle tilfælde er det vigtigt, at du har god kontrol over benet ved bilkørsel.
Forvent ikke fuld bevægelighed igen. De fleste opnår at kunne bøje knæet mindst 110 grader samt at kunne strække benet helt ud.
Det er meget individuelt, hvornår i forløbet denne bevægelighed nås.
Målet er at kunne cykle, færdes uden stokke samt gå normalt op og ned af trapper. Du vil normalt kunne gå lange ture, og nogle vil kunne spille f.eks. golf eller tennis. Det er også i orden at løbe på langrendsski, hvis du er en god skiløber, uden væsentlig risiko for fald og vrid. Du bør undgå aktiviteter med betydelig belastning på benet eller hurtige retningsskift.
Der vil altid opstå et område med nedsat følesans på forsiden af knæet på grund af operationen. For de fleste er det uden betydning.
Der kan forekomme »klik« eller »klunk« lyde fra det opererede knæ. Det skyldes blot metaldelene i knæprotesen og det er normalt og ufarligt.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/629107
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.