Rekonstruktion af knæets inderste sideledbånd (MCL)
Gå direkte til:
Rekonstruktion af knæets inderste sideledbånd (MCL)
Når knæleddet forvrides ses der ofte en beskadigelse af det indvendige sideledbånd. Denne beskadigelse kan være ledsaget af meniskskader eller læsion af andre ledbånd og korsbånd.
Denne type knæskade behandles med en hængselbandage på knæet i 5-6 uger og efterfølgende genoptræning med instrukser. En ulåst hængselbandage anlægges ofte på skadestuen med opfølgende kontrol hos en fysioterapeut.
I sjældne tilfælde er skaden på indvendige sideledbånd ledsaget af svær beskadigelse af øvrige ledbånd og/eller på sideledbånd alene, at det kræver akut syning af ledbånd. I disse tilfælde vil det kunne komme på tale at udføre en forstærkningsrekonstruktion udover syning af ledbåndet.
Det ses mindre hyppigt, at beskadigelse af de invendige ledbånd medfører kronisk svær sideløshed og evt. drejeløshed. I disse tilfælde vil der med fordel kunne udføres en rekonstruktion af indvendige sideledbånd.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i Dagkirurgien.
Der må ikke være sår på knæet, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind i knæet. Hvis du derfor opdager sår på benet, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk klinik.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen. I brevet vil det også fremgå om operationen kræver, at du møder fastende.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Du skal tage bad hjemme og må ikke have smykker, neglelak og make-up/creme på. Du vil blive informeret om dagens forløb og hjulpet i sygehustøj.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
Om operationen
Operationen udføres altid som en kikkertundersøgelse af knæet (artroskopi). Her vurderes knæet og eventuelle ledsagende læsioner behandles. Til erstatning for det ødelagte ledbånd anvendes sener fra bøjemusklerne på den indvendige side af knæet. Gennem borekanalerne i den indvendige skinnebenskno og den indvendige lårbenskno føres det nye sideledbånd på plads, så tæt på det oprindelige ledbåndsplacering som muligt.
Rekonstruktionerne holdes på plads med specielle skruer, metalknapper eller tråde. I nogle tilfælde vil vi med anvendelse af bøjesenen (semitendinosus sene) kunne bevare senehæftet på skinnebenet, hvilket forenkler operationen.
I tiden efter operationen vokser sener og knoglestykker sig fast indvendigt i knoglekanalerne, og senestykket omdannes gradvist til ledbåndslignende væv. Dette tager ca. et år og i denne periode er der en vis risiko for, at en ny skade eller overbelastning kan ødelægge det nye ledbånd.
Før operationen lægger narkoselægen en blokade på lårets forside, som virker mod smerter i 12-24 timer. Herefter vil du få en fuld bedøvelse under operationen.
Risici og bivirkninger
Alle operationer er forbundet med forskellige risici. Det gælder også denne operation.
Den alvorligste komplikation er infektion. Det sker yderst sjældent (0,2- 0,4 %). Symptomerne er stigende smerter, feber, rødme og tiltagende hævelse af leddet nogle dage efter operationen. Opstår dette skal du straks kontakte hospitalet med henblik på indlæggelse og hurtig behandling.
Anden alvorlig komplikation er dyb årebetændelse i benet. Symptomerne er tiltagende diffus hævelse af underbenet eller en sjælden gang af hele benet nogle dage efter operationen. Kontakt snarest egen læge eller vores afdeling. Årebetændelsen behandles oftest med højdosis blodfortyndende medicin.
Ændret eller nedsat følesans i huden ved siden af arret.
Nedsat bevægelighed pga. arvæv eller manglende stabilitet af rekonstruktionen.
Efter operationen
Efter operationen kommer du til hvile/opvågningsområdet, hvor du bliver observeret. Inden du tager hjem vil du blive informeret om operationen, og plejepersonalet vil instruere og fortælle dig om eventuelle restriktioner. Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Du må ikke selv køre hjem.
Hvis dit forløb foregår i Dagkirurgien, skal du forvente at blive udskrevet samme dag.
Hvis dit forløb foregår i Operation og Opvågning, kan der blive behov for overnatning/indlæggelse efter din operation.
I nogle tilfælde får du anlagt en knæbandage, der tillader fri bevægelse, og som skal anvendes i 6 uger.
Operationsstedet vil være dækket af en forbinding.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Vi vil bede dig følge nedenstående retningslinjer:
Dagen efter skal du tage forbindingen af og skifte med tilsvarende vandafvisende plastre.
Herefter må du gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før trådene er fjernet.
Hvis sivningen er ophørt, kan du fjerne plastret efter 2 dage.
Når du kommer hjem
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Den type tråd du er syet med, er nylontråd/agraffer. Stingene kan du få fjernet hos fysioterapeuten, når du skal til kontrol om ca. 14 dage.
Det er vigtigt, at du følger den anviste smertebehandling.
Videre forløb
Ved rekonstruktion af sideledbåndet vil man normalt opnå en forbedring af stabiliteten, men man må ikke forvente, at knæet vil kunne tåle samme belastninger som tidligere. Der kan være vanskeligheder i idrætsgrene, hvor knæet udsættes for vridbevægelser, f.eks. i fodbold og håndbold.
Der skal gå 5 måneder før, at du genoptager løb og tilsvarende sport, og 9-12 måneder før, at du genoptager sport med drejemoment, f.eks. fodbold, håndbold og lignende.
Første kontrol foregår 2-5 dage efter operationen ved en fysioterapeut for at sikre, at du har forstået, hvordan du skal arbejde hen imod et fuldt aktivt stræk af knæet.
Anden kontrol foregår 14 dage efter operationen ved en fysioterapeut. Her vil du få fjernet dine tråde, få vurderet dit knæ og modtage instrukser ift. genoptræning.
Tredje kontrol foregår 6 uger efter operationen ved en fysioterapeut og evt. en læge. Ved denne kontrol er fokus på at øge din aktivitet, belastning og behov for yderligere fysioterapi.
Fjerde kontrol er en ambulant kontrol, der foregår ved lægen, ved afslutning fra Fysio- og Ergoterapien eller efter 1 år.
Mere information
En ledbåndsskade kan være en invaliderende lidelse og vil derfor ofte være dækket af din private ulykkesforsikring.
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Kontakt
Ved behov for aflysning af operationen dagen før
Hvis du ikke er rask eller ønsker at aflyse din operation, bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær på 7842 7218 på hverdage mellem kl. 8.00-15.00.
Vi kan også kontaktes på mail. Send sikker mail. Vi forsøger at besvare din mail indenfor 24 timer (på hverdage).
Spørgsmål til bedøvelse og operation
Har du spørgsmål inden operationen bedes du ringe til vores ortopædkirurgiske sekretær.
Det kan bl.a. være:
Hvis du har sår eller betændelse i nærheden af operationsstedet.
Hvis du har været i kontakt med sundhedsvæsenet i udlandet.
Hvis dine gener forsvinder eller bliver mindre.
Hvis der opstår tvivl, som du ikke kan finde svar på i dit informationsmateriale.
Sekretæren kan kontaktes på hverdage undtagen onsdag mellem 9.00-12.00 på tlf. 7842 7216 (tryk 1).
Ortopædkirurgi
Ved behov for kontakt kan der alle hverdage rettes henvendelse til Ortopædkirurgisk Klinik på telefonnummer 78 42 72 16 i tidsrummet kl. 09.00-12.00.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/641196
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.