Når knæskallen går af led kan det medføre flere skader på knæleddet. Knæskallens indvendige ledbånd overrives og løsnes fra tilhæftningen på den indvendige side af knæet. Ofte sker der også skade på brusken på bagsiden af knæskallen eller på den udvendige lårbenskno.
Hvis knæskallen en gang har været af led, vil risikoen for at det sker igen stige betydeligt, fordi det afrevne sideledbånd ikke vokser ordentligt sammen igen. Dette betyder, at knæskallen bliver mere løs og lettere smutter ud over kanten igen. Dette vil på lang sigt medføre tiltagende dårlig brusk på bagsiden af knæskallen med deraf følgende smerter i knæet.
Formålet med den operation, som lægen har tilbudt dig, er at genskabe stabilitet i knæet. Dette sker ved en rekonstruktion af knæskallens sideledbånd. Hertil anvendes en sene fra baglåret. Denne sene bliver udtaget gennem et lille snit indvendigt under knæet. Normalt vil denne rekonstruktion medføre en meget stabil knæskal, som ikke kan gå af led. Du kommer som regel hjem samme dag, som du bliver opereret.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i Dagkirurgien.
Der må ikke være sår på knæet, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind i knæet. Hvis du derfor opdager sår på benet, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk klinik.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen. I brevet vil det også fremgå om operationen kræver, at du møder fastende.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Du skal tage bad hjemme og må ikke have smykker, neglelak og make-up/creme på. Du vil blive informeret om dagens forløb og hjulpet i sygehustøj.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
Om operationen
Ved operationen rekonstrueres det indvendige sideledbånd på knæskallen med anvendelse af senen fra baglåret. Senen føres gennem borehuller i knæskallen og herfra ned på den indvendig side af knæleddet, hvor senen trækkes ind i et borehul og fæstnes med en skrue. Borehullerne placeres tæt på de naturlige tilhæftninger af sideledbåndet. Senen vil herefter vokse fast i knoglen, og senen vil langsomt omdannes og få ledbåndsstruktur.
Der går over et halvt år inden rekonstruktionen er solid, hvorfor knæet skal skånes i denne periode.
Før operationen lægger narkoselægen en blokade på lårets forside, som virker mod smerter 12-24 timer. Herefter vil du få en fuld bedøvelse under operationen.
Risici og bivirkninger
Operationen vil medføre, at der kommer ar på dit knæ. Der er en lille risiko for, at de små hudnerver omkring knæet kan blive beskadiget ved operationen. Det vil medføre et større eller mindre område med ændret følesans.
Ved operationen gives antibiotika for at mindske risikoen for infektion og efterbehandlingen sigter mod hurtigt at få bevægeligheden genoptrænet.
Alle operationer er forbundet med forskellige risici. Det gælder også denne operation.
Den alvorligste komplikation er infektion. Det sker yderst sjældent (0,2- 0,4 %). Symptomerne er stigende smerter, feber, rødme og tiltagende hævelse af leddet nogle dage efter operationen. Opstår dette skal du straks kontakte hospitalet med henblik på indlæggelse og hurtig behandling.
Anden alvorlig komplikation er dyb årebetændelse i benet. Symptomerne er tiltagende diffus hævelse af underbenet eller en sjælden gang af hele benet nogle dage efter operationen. Kontakt snarest egen læge eller vores afdeling. Årebetændelsen behandles oftest med blodfortyndende medicin.
Ændret eller nedsat følesans i huden ved siden af arret.
Problemer med at bevæge knæet pga. smerter og arvæv.
Efter operationen
Efter operationen kommer du til hvile/opvågningsområdet, hvor du bliver observeret. Inden du tager hjem vil du blive informeret om operationen, og plejepersonalet vil instruere og fortælle dig om eventuelle restriktioner. Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Du må ikke selv køre hjem.
Hvis dit forløb foregår i Dagkirurgien, skal du forvente at blive udskrevet samme dag.
Hvis dit forløb foregår i Operation og Opvågning, kan der blive behov for overnatning/indlæggelse efter din operation.
Operationsstedet vil være dækket af en forbinding.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Vi vil bede dig følge nedenstående retningslinjer:
Dagen efter skal du tage forbindingen af og skifte med tilsvarende vandafvisende plastre.
Herefter må du gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før trådene er fjernet.
Hvis sivningen er ophørt, kan du fjerne plastret efter 2 dage.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Den type tråd du er syet med, er nylontråd/agraffer. Stingene kan du få fjernet hos fysioterapeuten, når du skal til kontrol om ca. 14 dage.
Det er vigtigt, at du følger den anviste smertebehandling.
Videre forløb
Første kontrol foregår 2-5 dage efter operationen ved en fysioterapeut for at sikre, at du har forstået, hvordan du skal arbejde hen imod et fuldt aktivt stræk af knæet.
Anden kontrol foregår 14 dage efter operationen ved en fysioterapeut. Her vil du få fjernet dine tråde, få vurderet dit knæ og modtage instrukser ift. genoptræning.
Tredje kontrol foregår 6 uger efter operationen ved en fysioterapeut og evt. en læge. Ved denne kontrol er fokus på at øge din aktivitet, belastning og behov for yderligere fysioterapi.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/641671
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.