Frossen skulder er en irritationstilstand i ledkapslen, som giver både smerter og nedsat bevægelighed i skulderleddet. Frossen skulder inddeles i en primær og sekundær type.
Sygdommen kendes også under navne som ”periarthrosis humeroscapularis” og ”adhesiv capsulit".
Årsagen til primær frossen skulder kendes ikke. Tilstanden ses typisk hos 40-60-årige og langt hyppigere hos kvinder eller patienter med sukkersyge. Hos sukkersyge patienter er forløbet uden operation ofte dobbelt så langvarigt.
Sekundær frossen skulder ses efter kirurgi, skuldernære brud eller traumer og ved visse systemsygdomme. Det ses sjældent efter medicinsk behandling.
Sygdommen gennemløber normalt 3 faser:
Ved 1. fase har man ved tiltagende smerter og bevægeindskrænkning.
Ved 2. fase er skulderen stiv, men smerterne forsvinder gradvist.
Ved 3. fase er der ingen smerter og bevægeligheden bliver langsomt næsten normal igen.
Hele forløbet varer typisk på 1-3 år. Ved en operation i fase 3 kan dette forløb forkortes betydeligt og er ofte holdbart.
Du vil blive undersøgt af en læge, hvorefter din diagnose kan stilles. Ofte indebærer undersøgelserne røntgen, ultralydsskanning, eventuel almindelig MR-scanning ved usikkerhed om diagnosen, hvor undersøgelserne oftest er normale. Kontrast MR kan eventuelt vise ændret fordeling som tegn på en kapselskrumpning, samt udelukke anden årsag.
Skulderen er stiv i alle retninger, især ved ind- og udrotation, både aktivt og passivt i modsætning til andre smertefulde tilstande. Samtidig foregår bevægelser ofte kompensatorisk mellem skulderbladet og brystkassen.
Hvis du kan klare dig med en periode med smerter og stivhed, behøver du ikke blive opereret. Tilstanden går over af sig selv i 90 % af tilfældene ved den primære form.
Hvis smerterne er hovedproblemet, og hvis du er i den første fase af sygdommen, anbefaler vi, at du først får en blokade lagt ind i skulderleddet for at nedsætte smerterne.
Operativ behandling vil først blive tilbudt, når den akutte fase har lagt sig smertemæssigt og stivheden generer.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i Dagkirurgien.
Vær opmærksom på at fjerne behåring under armen.
Der må ikke være sår på skulderen, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind. Hvis du opdager sår på skulderen, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst).
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen. I brevet vil det også fremgå om operationen kræver, at du møder fastende.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Du skal tage bad hjemme og må ikke have smykker, neglelak og make-up/creme på. Du vil blive informeret om dagens forløb og hjulpet i sygehustøj.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Om operationen
Indgrebet foregår i fuld bedøvelse. Ved operationen vurderer vi bevægeligheden af skulderleddet før og efter operationen. Sammenvoksningerne brydes eller klippes op ved en kikkertoperation og evt. andre konkurrerende lidelser i skulderleddet behandler vi samtidig.
Smertebehandling efter operation sker med et armblok, som typisk varer 10-16 timer.
Operationen foregår enten i Dagkirurgien eller under en kortvarig indlæggelse ved behov for mobilisering på kinetec-staserem under vejledning af en fysioterapeut.
Risici og bivirkninger
Der er en lille risiko for infektion i såret (under 0,5 %).
Kontakt os, hvis der kommer rødme, hævelse omkring skulderleddet og samtidig feber. Operativ beskadigelse af kar/nerver er en sjælden, men alvorlig komplikation.
Tilbagefald af tilstanden ses, især hos sukkersygepatienter med ny arvævsdannelse.
Du må regne med, at bevægeligheden lige efter operationen er god, men kan blive lidt dårligere igen i ugerne efter.
Efter operationen
Operationsstedet vil være dækket af et stort plaster. Plastret kan sidde på op til 7 dage.
Vi vil bede dig følge nedenstående retningslinjer:
Hvis der kommer gennemsivning (mere end 70%) af det store plaster, skal det skiftes til vandafvisende plastre.
Du må gerne fjerne plastret efter 4 dage, hvis sivningen er ophørt.
Du må gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før trådene er fjernet.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Efter operationen kommer du til hvileområdet, hvor du bliver observeret. Du vil evt. blive indlagt til videre behandling.
Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Efter operationen er det vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge skulderen så hurtigt som muligt for at vedligeholde den bevægelighed, som du har opnået ved operationen.
Der vil i mange tilfælde være behov for træning i en såkaldt "kinetec-maskine", et apparat, der langsomt bevæger skulderen igennem. Disse tilfælde kræver indlæggelse i 2-5 dage efter operationen. Her træner du sammen med en fysioterapeut.
Efter udskrivelsen tilbydes du ambulant genoptræning på hospitalet, indtil du kan overgå til almen genoptræning i din hjemkommune.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Efter operationen må du bruge og bevæge armen frit. I starten må du regne med en del smerter, og der kan gå op til et par måneder før smerterne er aftaget.
Der er altid behov for smertestillende medicin efter operationen. Der vil blive lagt en plan for smertebehandling. Det er vigtigt, at du følger den. Har du senere behov for andet end håndkøbsmedicin, må du kontakte din egen læge.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Den type tråd du er syet med, er nylontråd/agraffer. Stingene kan du få fjernet hos fysioterapeuten, når du skal til kontrol om ca. 14 dage.
Det er vigtigt, at du følger den anviste smertebehandling.
Videre forløb
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/662347
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.