Ledlæbeskade i skulderen (SLAP-læsion) er en skade på den øvre ledlæbe i skulderleddet.
På billedet ovenfor ses ledlæbens beliggenhed i skulderleddet. Den danner en cirkelformet ydre forstærkning til ledskålen og dens vigtigste funktion er at stabilisere skulderleddet. Den øverste del af ledlæben er sammenvokset med bicepssenens forankring på ledskålens øvre kant. Skader på den øverste ledlæbe (SLAP-læsion) medfører ofte samtidig skade på bicepssenen.
Der ses forskellige grader af skader på den øvre ledlæbe. I de fleste tilfælde sidder skaden imellem ledskålen og ledlæben, men skaden kan forgrene sig i varierende grader ind i selve bicepssenen.
Skaden er forbundet med smerter opadtil i skulderleddet, og disse beskrives ofte som siddende dybt i leddet.
Smerterne er især til stede ved løftebelastninger og brug af armen over hovedhøjde, f.eks. ved kast og sving. Kommer noget af den ødelagte ledlæbe i klemme under bevægelse, kan dette fornemmes som et smertefuldt smæld.
Skaden kan være vanskelig at klarlægge ved den almindelige lægeundersøgelse, og der må ofte foretages en MR-scanning af skulderleddet for at få fastlagt skadens art.
Oftest indsprøjtes der kontrast i skulderleddet, når MR-scanningen foretages, så skaden kan ses på billederne. I en del tilfælde stilles den endelige diagnose først ved en kikkertoperation.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i Dagkirurgien.
Vær opmærksom på at fjerne behåring under armen.
Der må ikke være sår på skulderen, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind. Hvis du opdager sår på skulderen, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst).
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Om operationen
Indgrebet foregår i fuld bedøvelse, og diagnosen bekræftes ved en kikkertoperation.
Behandlingen af skaden på ledlæben afhænger af skadens omfang. Mindre revner kræver kun oprensning/afglatning af skaden, mens mere udbredte løsninger af ledlæben fikseres fast til ledskålen via brug af små ankre.
Finder vi, at skaden medinddrager hele bicepssenen, kan vi vælge at fjerne senen fra skulderleddet.
Risici og bivirkninger
Der er en meget lille risiko for infektion (under 0.5%).
Kontakt læge, hvis der kommer rødme, hævelse omkring skulderleddet og samtidig feber. I sjældne tilfælde kan der udvikles stivhed og betydelige smerter i skulderleddet efter operationen (udvikling af en frossen skulder).
Efter operationen
Efter operationen kommer du til hvile/opvågningsområdet, hvor du bliver observeret. Inden du tager hjem vil du blive informeret om operationen, og plejepersonalet vil instruere og fortælle dig om eventuelle restriktioner. Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Du må ikke selv køre hjem.
Hvis dit forløb foregår i Dagkirurgien, skal du forvente at blive udskrevet samme dag.
Hvis dit forløb foregår i Operation og Opvågning, kan der blive behov for overnatning/indlæggelse efter din operation.
Operationsstedet vil være dækket af et stort plaster. Plastret kan sidde på op til 7 dage.
Vi vil bede dig følge nedenstående retningslinjer:
Hvis der kommer gennemsivning (mere end 70%) af det store plaster, skal det skiftes til vandafvisende plastre.
Du må gerne fjerne plastret efter 4 dage, hvis sivningen er ophørt.
Du må gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før trådene er fjernet.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Der er altid behov for smertestillende medicin efter operationen, og du vil få udleveret medicin til de første dage. Har du senere behov for andet end håndkøbsmedicin, må du kontakte din egen læge.
Du skal bruge armslyngen i 3 uger efter operationen. Den sørger for, at du får aflastning til arm og skulder.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Den type tråd du er syet med, er nylontråd. Derfor bedes du aftale en tid hos din egen læge 10-12 dage efter operationen med henblik på at få fjernet stingene.
Det er vigtigt, at du følger den anviste smertebehandling.
Du vil blive henvist til genoptræning i din kommune. Træningen påbegyndes 3-6 uger efter operationen.
Du må regne med, at der går 6-8 uger inden, at du kan bevæge armen normalt, og kræfterne vil først være rimelig genvunden efter 3 måneder. Derfor kan du første vende tilbage til fysisk hårdt arbejde efter 3 måneder.
Du vil først kunne genoptage kontaktsport eller sport med arm over hovedhøjde efter 4-5 måneder.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Videre forløb
Omkring halvdelen af patienter opnår senere en god funktion af skulderleddet efter denne skade. De fleste mærker en bedring i tilstanden med færre smerter, mens ca. hver fjerde oplever, at operationen ikke har hjulpet.
Det er yderst sjældent, at tilstanden forværres efter operationen (f.eks. udvikling af en frossen skulder). Hos mange patienter over 50 år med aldersbetingede skader i bicepssenen, foreligger der ofte forandringer i andre dele af skulderleddet, som kan forklare, at tilstanden ikke bedres efter en operation.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/667774
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.