Slidgigt mellem kraveben og skulderblad (AC-leds resektion)
Gå direkte til:
Slidgigt mellem kraveben og skulderblad (AC-leds resektion)
Slidgigt i leddet mellem kravebenet og toppen af skulderbladet og forsiden af skulderleddet kan give smerter, som kræver behandling.
Du kan opleve smerter i skulderen, der stråler ned i overarmen, en sovende fornemmelse ned i fingrene og i nogle tilfælde smerter op i nakken og i hovedet.
Smerterne er typisk belastningsrelaterede og tilstanden kan være en følge af lang tids overbelastning eller følger efter en skade.
Smerterne opstår fordi, der er udviklet en gigttilstand i området - ligesom en betændelse giver irritationssmerter. Det kan også være betændelse i slimsækken over skulderleddet.
Du får stillet diagnosen ud fra en lægeundersøgelse og røntgenundersøgelse.
I nogle tilfælde skal disse undersøgelser suppleres med en ultralydsundersøgelse og/eller anlæggelse af bedøvelse i leddet (blokade).
MR-scanning kan udføres i tilfælde af tvivl.
Behandlingen afhænger af graden af symptomer.
I lette tilfælde kan behandling med gigtmedicin være tilstrækkeligt. Blokade behandling med binyrebarkhormon kan lindre i en periode.
I tilfælde med svære smerter anbefales operation, som kan foregå enten i Dagkirurgien eller under indlæggelse.
Forbered dig til operationen
Læs materialet grundigt
Du skal selv sørge for hjemtransport fra hospitalet
Tag hele dagen fri - din mødetid er ikke din operationstid
Tag ikke børn med som pårørende
Du må have kontaktlinser på under bedøvelsen, men det er på eget ansvar
Fjern smykker/piercinger
Tag din medicin som aftalt
Få købt ind, aftalt pasning/luftning af husdyr mm.
Rygning og alkohol frarådes
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i Dagkirurgien.
Vær opmærksom på at fjerne behåring under armen.
Der må ikke være sår på skulderen, da dette øger risikoen for, at bakterier føres ind. Hvis du opdager sår på skulderen, beder vi dig ringe til Ortopædkirurgisk Klinik (se kontaktoplysninger nederst).
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
Du skal faste inden operationen, men det er vigtigt, at du ikke faster mere end højst nødvendigt, da det kan give kvalme og ubehag.
Derfor skal du følge nedenstående retningslinjer:
Du må spise og drikke mælk senest 6 timer før operationen.
Hvis det kan lade sig gøre, vil du blive tilbudt 2 glas saftevand med sukker 2 timer før din operation.
De sidste 2 timer må du ikke bruge tyggegummi eller lignende, og du må helst ikke ryge.
Mens du faster, må du gerne skylle munden med vand, men du må ikke synke det.
I forbindelse med operationen vil du eventuelt få en smertestillende blokade. Virkningen varer 12-16 timer.
Om operationen
Indgrebet er en kikkertundersøgelse og foregår i fuld bedøvelse. Her gennemsøges hele skulderen og ca. 1 cm af den yderste del af kravebenet fjernes.
Særligt hos ældre vil der samtidig være slidforandringer i styremuskelsenen, der ligger lige nedenunder det nævnte led. Der kan være så meget slidtage, at senen er gået i stykker. Derved bliver det nødvendigt at lave en noget større operation, hvor der laves bedre plads til styremuskelsenen. Hvis senen er revet over, kan den evt. syes enten ved kikkertteknik eller ved en lille åbning i huden. Hvis dette er tilfældet vil vi gøre det i samme operation.
Disse slidgigtsforandringer i styremuskelsenen vil vi ofte kunne konstatere ved forundersøgelsen. Du bør imidlertid altid være forberedt på, at dette kan forekomme.
Risici og bivirkninger
Der er en meget lille risiko for infektion (under 0.5%).
Kontakt læge, hvis der kommer rødme, hævelse omkring skulderleddet og samtidig feber. I sjældne tilfælde kan der udvikles stivhed og betydelige smerter i skulderleddet efter operationen (udvikling af frossen skulder).
Efter operationen
Efter operationen kommer du til hvileområdet, hvor du bliver observeret. Du vil evt. blive indlagt til videre behandling.
Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Operationsstedet vil være dækket af et stort plaster. Plastret kan sidde på op til 7 dage.
Vi vil bede dig følge nedenstående retningslinjer:
Hvis der kommer gennemsivning (mere end 70%) af det store plaster, skal det skiftes til vandafvisende plastre.
Du må gerne fjerne plastret efter 4 dage, hvis sivningen er ophørt.
Du må gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før trådene er fjernet.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Du skal som udgangspunkt ikke anvende armslynge efter din operation. Armen må bruges frit og øvelser med skulderen foretages indenfor smertegrænsen.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Den type tråd du er syet med, er nylontråd. Derfor bedes du aftale en tid hos din egen læge 10-12 dage efter operationen med henblik på at få fjernet stingene.
Der er altid behov for smertestillende medicin efter operationen. Der vil blive lagt en plan for smertestillende, og det er vigtigt, at du følger denne. Har du senere behov for andet end håndkøbsmedicin, må du kontakte din egen læge.
3 uger efter din operation vil du blive indkaldt til holdinstruktion ved en fysioterapeut. Her vurderes det individuelt, om der er behov for henvisning til kommunal genoptræning.
Du må bruge armen og lave øvelser til, at det gør ondt.
Sygemelding afhænger af dit erhverv. Dette aftales med kirurgen.
Du kan genoptage arbejde, når din arm kan holde til det. Efter ca. 2 uger ved kontorarbejde og efter 2-4 måneder ved skulderbelastende arbejde.
Du må køre bil, når du har normal førlighed.
Videre forløb
Op imod 90 procent oplever en betydelig bedring efter operation. Prognosen afhænger også af om der er andre lidelser i skulderen.
Såfremt skuldersmerterne er opstået af tungt og monotont arbejde, vil vi anbefale, at man skifter job, ellers vender symptomerne sandsynligvis tilbage.
Der vil ofte gå ca. 3 måneder inden skulderen er faldet til ro. Det kan tage op til et halv til et helt år før slutresultatet nås.
Mere information
Alkohol kan øge risikoen for komplikationer. Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece Alkohol og operation. Her kan du også finde hjælp til at holde op.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/667817
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.