Når du føder dit barn gennem skeden bliver bækkenbundens muskler og bindevæv udspilet, og der kan opstå bristninger. Mange førstegangsfødende får mindre bristninger, men i sjældne tilfælde går bristningen af mellemkødet ned til endetarmen, så lukkemusklen bliver helt eller delvist revet over.
Der er specielt risiko for at få bristninger af lukkemusklen, hvis man føder hurtigt, barnet er stort eller tages med sugekop.
Lukkemusklen er en ringmuskel omkring endetarmen. Lukkemusklens funktion er at holde på luft og afføring. Musklen virker ved at være konstant sammentrukket. Hvis lukkemusklen har været bristet og ikke er helet ordentligt op, kan lukkemekanismen være svækket, og man bliver utæt for tarmluft og/eller afføring. Den latinske betegnelse for musklen er ”den anale sphincter”. Lukkemusklen kaldes også ringmusklen.
Lukkemusklen syes sammen med opløselig sytråd, så muskel enderne samles. Hvis ophelingen ikke er fuldstændig, kan man få problemer med at holde på tarmluft (prutter) og afføring.
Ved bristninger af lukkemusklen er der ofte også en stor bristning af mellemkødet, som også er blevet syet efter fødslen. Du kan derfor opleve noget hævelse og ømhed efter fødslen, og det stammer typisk fra hele syningen af mellemkødet.
Sådan gør du efter fødslen
Det er normalt, at det svier, når du tisser de første dage efter fødslen. Indenfor de første par uger kan du opleve, at såret klør. Ophelingen af bristningen vil normalt tage tre-fire uger. Du må derfor forvente, at der kan gå op til en måned, før du er helt smertefri og har fået normal følesans omkring skeden igen.
Du kan forvente at have brug for smertestillende medicin 1-2 uger efter fødslen.
Vi anbefaler, at du lindrer smerter med håndkøbsmedicin f.eks. 1 gram paracetamol (Pamol, Pinex, Panodil) op til 4 gange i døgnet. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan du supplere med Ibumetin (Ibuprofen/Ipren) 400 mg op til 4 gange i døgnet. Hvis du får stærke smerter eller feber, bør du kontakte læge eller sygehus. Tiltagende smerter kan være tegn på betændelse eller blodansamlinger i vævet.
Den foreslåede smertestillende medicin skader ikke dit barn via modermælken.
Den tråd, du er syet med, opløser sig selv inden for 1-2 måneder efter fødslen. Du skal derfor ikke have fjernet tråden eller stingene medmindre, at de er meget generende.
Kolde isbind kan lindre smerte og hævelse.
Indenfor de første par døgn efter fødslen kan du bruge et isbind til at dæmpe smerter og hævelse. Isbindet svøbes ind i et stykke stof og lægges på mellemkødet i 15 minutter med et par timers mellemrum.
Du skal holde såret rent ved at skylle dig med lunkent vand, hver gang du er på toilettet. De første dage kan det være skånsomt at duppe dig tør med et stykke stof i stedet for toiletpapir. Du bør ikke skrubbe eller vaske for ihærdigt omkring syningen, når du er i bad. Som regel er det tilstrækkeligt at håndbruse området rent.
Du skal undgå at sidde i længere tid den første uge efter fødslen. Derfor er det en god idé at amme ved, at du ligger på siden. Personalet på hospitalet kan vise dig gode amme stillinger og hjælpe med, at du og dit barn får en god start.
Det er normalt, at maven går i stå i forbindelse med en fødsel og at afføringen derfor først kommer i gang efter et par dage. Du vil blive tilbudt et afføringsmiddel, mens du er indlagt. Det er en god idé at fortsætte med dette, efter du er kommet hjem, så afføringen holdes lind. Giv dig god tid, når du skal på toilettet de første dage efter fødslen. Træk vejret dybt og roligt og slap af i maven, så du prøver at komme af med afføringen uden at presse for meget. Du kan evt. hold en klud op imod mellemkødet, for at føle at du tør presse en smule.
Du kan forebygge hård mave ved at:
Drikke omkring halvanden til to liter vand hver dag.
spise fiberrigt, f.eks. fuldkornsbrød, frugt, rosiner eller svesker.
Fortsætte med det afføringsmiddel du fik på hospitalet.
Hvis du får tynd afføring, skal du skære ned på afføringsmidlet eller helt stoppe med at tage det. Når du har daglig afføring uden at presse, kan du som regel ophøre med at tage afføringsmiddel.
Det er normalt, at man ikke kan holde på tarmluft (prutter) de første uger efter en fødsel. Musklerne og nerverne bruger noget tid på at komme til at fungere normalt igen. Hvis du er utæt for luft fra tarmen, kan det hjælpe at genoptræne musklerne i bækkenbunden.
For at opnå den bedst mulige heling er det vigtigt, at området bliver aflastet. Efter den første uges tid må du prøve dig frem med, hvor meget din bækkenbund og lukkemuskel kan tåle.
Her er nogle gode råd til, hvordan du skåner bækkenbunden, mens såret heler:
Undgå at sidde for længe, da det både belaster såret og gør unødvendigt ondt
Kom ind og ud af sengen ved at rulle om på siden
Lig gerne på siden, når du ammer
Løft maximalt hvad der svarer til barnets vægt inkl. autostol/lift
Brug isbind mod hævelse og smerter i de første dage
Brug smertestillende medicin efter behov
Undgå at få hård mave
Videre forløb
Langt de fleste kvinder, der har fået en fødselsbristning heler fint op efter fødslen. Mange kvinder, der har fået store rifter i mellemkødet under deres fødsel, er nervøse for, om deres underliv bliver normalt igen.
Vi anbefaler derfor at:
Du kigger på såret sammen med en sygeplejerske/jordemoder på hospitalet, inden I går hjem. Personalet kan også kontrollere, at du heler normalt.
Du spørger din læge, gynækolog, fysioterapeut eller sygeplejerske/jordemoder om vejledning, hvis du er i tvivl.
Vi tilbyder vejledning af en fysioterapeut inden, du skal hjem fra hospitalet. Fysioterapeuten vejleder dig i, hvordan du bedst kan aflaste din bækkenbund de første uger efter fødslen. Inden udskrivelsen vil du få en tid til individuel opfølgning hos en fysioterapeut 4-6 uger efter fødslen, hvor du vil få undersøgt din knibefunktion. Det foregår blandt andet ved at fysioterapeuten mærker dig indvendigt skede og endetarm.
Din krop har været belastet af både graviditeten, fødslen og af bristningen, som skal hele. Det er derfor vigtigt, at du går i gang med at træne dine bækkenbundsmuskler efter fødslen.
Prøv forsigtigt hvor meget du kan knibe, men undgå at knibe så kraftigt, at det giver smerte. Du må knibe, så ofte du vil, og selvfølgelig hver gang du har brug for at lukke din bækkenbund. Det vil sige, at du skal knibe, f.eks. når du løfter dit barn, og når du rejser dig op eller sætter dig ned.
Hvis du synes, at det er svært at komme i gang med at knibe, kan du følge det lille program herunder:
Lig på ryggen eller på siden med bøjede ben. Knib sammen i bækkenbunden.
Mærk at du lukker endetarmsåbningen et kort øjeblik og giv langsomt slip.
Slap af i maven, bagdelen og lårene, mens du kniber.
Hold en pause på 5-10 sekunder mellem hvert knib, så musklerne når at slappe af igen.
Gentag knibene 5-10 gange.
Hold efterhånden spændingen i 5-10 sekunder. Når du kan holde et knib uden smerte, kan du øge antallet og længden af knib.
Gentag flere gange dagligt.
Knibeøvelser er godt for bækkenbunden hele livet. Træning af bækkenbunden halverer risikoen for at få problemer med at holde på luft og afføring, så det er vigtigt at træne bækkenbunden.
Du kan begynde at lave kraftigere og længere knib efter en måned.
Undgå dog at knibe så kraftigt, at det medfører smerte. Husk at holde pauser mellem knibene.
De fleste kvinder har lyst til sex med deres partner nogle måneder efter en fødsel. Hvis man har fået en stor bristning, skal man regne med, at det tager en måned, før bristningen er helet. Ved bristninger i endetarmens lukkemuskel frarådes analt samleje de første 2 måneder efter fødslen.
Din lyst til sex kan være naturligt nedsat, så længe du ammer. Det skyldes forskydninger i din hormonbalance, og det medfører også ofte, at du føler dig tør i skeden. I kan derfor bruge glidecreme eller mandelolie for at undgå smerter ved samliv. Hvis du har lyst til sex, men oplever ømhed inde i skeden, kan du også købe noget bedøvende gel på apoteket (Xylocain 2%). Både glidecreme, mandelolie og smertestillende gel kan købes på apoteket eller i Matas.
Manglende søvn og ændrede roller i parforholdet kan også påvirke lysten til sex efter fødslen.
Din praktiserende læge tilbyder et helbredstjek otte uger efter fødslen. Her vil du blandt andet få undersøgt om livmoderen har trukket sig sammen, og om blødningen er stoppet efter fødslen.
Du kan tale med din læge, hvis du har langvarige smerter fra området ved syningen. Din læge kan henvise dig til en gynækolog, hvis du oplever problemer med smerter eller oplever problemer med at holde på urin, tarmluft eller afføring.
En medarbejder fra Efterfødselsklinikken ringer til dig fem måneder efter fødslen.
Medarbejderen vil interviewe dig ud fra et skema, hvor du blandt andet vil blive spurgt, om du kan holde på luft og afføring.
du efter en måned stadig ikke kan holde på tarmluft
De første 3 uger er du velkommen til at kontakte personalet på Afsnit for Mor og Barn. Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge
Kontakt
Afsnit for Mor og Barn, Regionshospitalet Horsens Sundvej 30D DK-8700 Horsens
Telefon til Afsnit for Mor og Barn: 7842 6507
Uden for telefontid bliver du mødt af en telefonsvarer, der henviser dig til et andet nummer, hvis du akut har brug for at komme i kontakt med personalet.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/636704
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.