Ofte stillede spørgsmål
Se ofte stillede spørgsmål i forbindelse med fertilitetsbehandling. Få overblik over spørgsmålene ved at gå direkte til det emne, som dit spørgsmål vedrører.
Generelt om behandling
Hvis du har meget uregelmæssig cyklus med over 40 dage imellem dine menstruationer eller ingen cyklus kan en blødning hjælpes i gang med tablet Provera.
Du gør følgende:
Uanset hvilken behandling du skal tilmeldes så skal du sende en tilmelding med en fiktiv dato for 1. menstruation ca. 14 dage frem i tiden. Hvis du får tildelt plads til behandling inviteres du ind til en skanning. Her vurderes om du skal have Provera til fremkaldelse af en blødning, eller om behandling kan opstartes uden en blødning.
Hvis du bliver afvist så sender du en ny tilmelding 4 uger efter - igen med en ny fiktiv dato for 1. menstruation ca 14 dage frem i tiden.
De kvindelige årsager til barnløshed kan være:
- lukkede æggeledere (som følge af clamydia-infektion eller tidligere operationer i underlivet)
- manglende ægløsninger/uregelmæssige menstruationer. Hvis ægløsningerne mangler vil menstruationerne oftest være uregelmæssige eller udebliver helt
- endometriose eller andet
De mandlige årsager til barnløshed er oftest nedsat/dårlig sædkvalitet. Andre årsager kan være lukkede sædledere.
Hos nogle par er der tale om uforklarlig barnløshed, idet man ikke er i stand til at definere nogen egentlig grund.
Alder har betydning for både kvinden og manden. Chancen for at en kvinde kan blive gravid er nogenlunde konstant i alderen 20-30 år. Derefter falder chancen frem til omkring 45 år, hvor kun ganske få bliver gravide. Mandens alder også betydning, dog først fra 35-40 års alderen.
Du kan læse mere om, hvor ofte behandlingen lykkes under vores resultater.
Kontakt os gerne mindst 14 dage før du skal bruge journalkopi.
Du kan enten ringe eller sende en sikker mail om, at du ønsker journalkopi.
Vi sender oftest journalkopi elektronisk til din e-Boks.
Barnløshedsbehandling har nu pågået i ca. 30 år og med den viden, vi har i dag, er der ikke noget, der tyder på, at behandlingen er risikabel for hverken mor eller kommende barn.
Det afhænger af hvilken behandling du skal igang med. Det kan være alt imellem 2-7 ambulante besøg over 2-8 uger.
Gratis behandling
Selve behandlingen på en offentlig fertilitetsklinik er gratis.
Skal jeg betale for donorsæd?
Vælger du anonym eller ikke-anonym donor fra Nordic Cryo Bank eller Cryos er sæden gratis.
Skal jeg betale for medicin under behandlingen?
Du skal selv betale for medicin til behandlingen.
Når en recept indløses, søges der automatisk kronikertilskud, så udgiften vil være omkring 4320 kr./år (2022).
Du kan læse mere herom på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside under Medicintilskud.
Er du medlem af "Sygeforsikringen Danmark", kan du som kvinde få tilskud til fertilitetsmedicin:
- Gruppe 1 får 100% tilskud til det billigste præparat (spørg om apoteket kan nå at bestille det billigste præparat hjem, inden du skal bruge det)
- Gruppe 2 får 100% tilskud til alle præparater, uanset dagsprisen
- Gruppe 5 får 50% tilskud.
Poly Cystisk Ovarie Syndrom (PCOS) er betegnelsen for uregelmæssig ægproduktion hos kvinder. PCOS ses hos ca. 15 % af alle kvinder i den fødedygtige alder. Årsagen er dels arvelig, dels livsbetinget og dels forårsaget af insulinresistens.
Endometriose er en tilstand, hvor der forekommer livmoderslimhindevæv (endometrievæv) uden for livmoderen. Dette ses hos 5-10 % af alle kvinder i den fødedygtige alder. Symptomerne på endometriose er typisk smerter i dagene op til menstruationen og i de første par dage af menstruationen. Symptomerne kan også vise sig ved ufrivillig barnløshed.
Læs mere på: http://endo.dk/.
Abort i en graviditet ses hos ca. 15 % af alle kvinder, der opnår en positiv graviditetstest. Gentagne aborter (abortus habitualis) ses hos ca. 1 % af alle kvinder. Ca. 70 % af alle spontane aborter skyldes kromosomfejl hos fostret. I de fleste tilfælde er forældrene kromosomalt normale og kromosomfejl må siges at være uforudsigeligt.
Lægefagligt er det bedre at føde ét barn ad gangen frem for tvillinger. Der vil altid være en lille risiko, når man føder børn for, at der sker noget. Men risikoen er større, hvis man føder tvillinger.
Ved tvillingegraviditet er der større risiko for bl.a. for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og kejsersnit. For tidlig fødsel øger risikoen for, at barnet skal starte sit liv med indlæggelse på afdeling for for tidlig fødte; jo tidligere født, jo flere indlæggelsesdage og flere komplikationer.
Eksempler på komplikationer ved for tidlig fødte børn er: iltmangel under fødslen, hjerneblødning og dårlig lungemodning, som kan føre til et syndrom med lungesvigt (respiratorisk distress syndrom, RDS). For tidlig fødte børn er oftere syge og har oftere infektioner. Komplikationer der kan give varige mén for barnet og være en hård belastning for familien.
Læs mere på sundhed.dk om For tidlig fødsel.
Graviditeten er også en hårdere belastning for kvinden, hun skal gå på barsel tidligere, og der er flere kontroller i graviditeten.
I laboratoriet har vi igennem mange år udviklet nye teknikker, som giver 5 døgns-dyrkede æg en overlevelseschance på 90-95%. Dvs. der er stort set intet tab ved f.eks. at lægge 1 æg op og nedfryse nr. 2 sammenlignet med at lægge 2 æg op. Chancen for at man ender med at blive forældre er stort set den samme og samtidig undgår man risikoen ved tvillingegraviditet (ref 1, 4 og 5).
I to undersøgelser (2,3), der er gennemført i Danmark, og som bl.a. omfattede 3000 børn født som tvillinger, fandt man ved at sammenligne med enkeltfødte børn, at IVF tvillinger fødes i gennemsnit tre uger før IVF enkeltbørn. Andre væsentlige forskelle var:
For tidlig fødsel:
- IVF tvillinger: 43.9 %
- IVF enkeltfødte: 7.3 %.
Gennemsnitlig fødselsvægt:
- IVF tvillinger: 2500 g
- IVF enkeltfødte: 3500 g.
Kejsersnit
- IVF tvillinger: 53%
- IVF enkeltfødte: 20%.
Dødfødte
- IVF tvillinger: 1,3 %
- IVF enkeltfødte: 0,7 %.
Indlæggelse på afdeling for for tidligt fødte
- IVF tvillinger: 56.4 %
- IVF enkeltfødte: 25.4%.
Indlæggelsesdage
- IVF tvillinger: 19.8
- IVF enkeltfødte: 11.0.
Mentalt handicap
- IVF tvillinger: 0.9 %
- IVF enkeltfødte: 0.8 %.
Der lægges 1 æg op
Som hovedregel lægges der kun 1 æg op. Lægen kan i visse tilfælde bestemme, at der under alle omstændigheder kun må lægges 1 æg op, f.eks.:
- Kort livmoderhals, tidligere keglesnit (konisatio)
- Gastric by-pass-opererede
- Sukkersyge
- Hjertesygdom
- Høj eller lav vægt (Body Mass Index over 30 eller under 19)
- Tidligere for tidlig fødsel
- Misdannelser i livmoderen
- Tidligere blodpropper.
Kan man selv vælge at få lagt 2 æg op?
Nej, som hovedregel lægges kun 1 æg op. Meget sjældent kan der være situationer, hvor vi vil tilbyde oplægning af 2 æg og i dén situation drøftes det altid med dig.
Du skal kende risikoen ved evt. tvillingegraviditet og acceptere disse. Som regel er det først på selve dagen for ægoplægningen at dette drøftes, da vi først denne dag ved, hvor mange befrugtede og delte æg der er, samt kvaliteten af disse.
For at undgå at skulle tage stilling til dette på selve dagen, opfordrer vi til at du har læst denne information og drøftet det med evt. partner ved behandlingsstart.
Smerter, feber, ubehag og blødning
Ja, det er normalt med menstruationslignende blødning efter en ægudtagning.
Der kan være enkelte små blodklumper sammen med blødningen.
Hvis du får meget kraftig blødning eller gentagne store blodklumper sammen med kraftig blødning, skal du tage kontakt til klinikken.
Du skal altid kontakte klinikkens læger, hvis du får feber under behandlingen.
Hvis det f.eks. er en hverdagsaften, kan du vente med at ringe til klinikken åbner næste morgen.
Hvis det er weekend, så ring til Klinik for Kvindesygdomme.
Lidt pletblødning kan være normalt, når man er gravid. 15-20 % af alle gravide bløder, uden at det betyder noget.
Jeg har endnu ikke været til min 7-ugers skanning
En skanning før 6.-7. graviditetsuge kan sjældent fortælle, om blødningen har nogen betydning. Så det bedste er at vente til den planlagte skanning.
Hvis du bløder kraftigt som en menstruation kan du kontakte klinikken. Afhængigt af, hvilken graviditetsuge du er i, kan vi vurdere, om det giver mening med en ekstra blodprøve eller en tidligere skanning.
Jeg har været til 7-ugers skanning
Ved behov for kontakt med læge, skal du ringe til din egen praktiserende læge.
Lette gener og ubehag i form af smerter og oppustethed er normalt, når dine æggestokke producerer æg og vokser i størrelse samt efter Ovitrelle-injektion.
Du må gerne tage Panodil/Pinex/Pamol. Undgå Ipren, Kodimagnyl og Treo (kan dog om nødvendigt anvendes indtil 1-2 dage før ægoplægningen/inseminationen).
Så længe du kan passe din hverdag, og Panodil hjælper på smerterne, er der ingen grund til bekymring.
Hvis du får meget ondt og føler dig utryg, ikke længere kan passe dit arbejde eller sover dårligt om natten p.g.a. smerter, vil vi gerne høre fra dig.
Ring og fortæl, hvordan du har det, så vi kan vurdere, om alt er normalt.
Ved meget akutte, stærke smerter eller åndenød skal du kontakte klinikken. Uden for klinikkens åbningstid kan du ringe til Lægevagten.
Efter ægudtagningen er det normalt at have smerter i underlivet, svarende til stærke menstruationssmerter. På selve dagen efter ægudtagningen må du gerne tage Panodil og Ipren.
Det er helt normalt at have en del udflåd i forbindelse med behandlingen.
Det er et godt tegn på, at der er en tyk slimhinde på vej.
Hvis du er i IVF-behandling, skal du ikke være bekymret for at få ægløsning, så længe du som aftalt tager Suprecur/Synarela/Gonapeptyl (på lang protokol) eller Cetrotide/Orgalutran (på kort protokol). Dette forhindrer, at ægløsningen går i gang.
Jeg bløder efter opstart på nedregulering med Synarela/Gonapeptyl, er dette normalt?
Ja, det er forventeligt, at du bløder under nedreguleringen.
Ja, det er uden betydning og vil som regel aftage i takt med, at slimhinden i livmoderen vokser under FSH-behandlingen.
Uanset om du er igang med en "frisk" IVF-behandling eller behandling med æg, der har været nedfrosset, er det vigtigt, at du fortsætter med progesterontilskud, selv om du får pletblødning eller menstruationslignende blødning.
Blødningen behøver ikke nødvendigvis betyde, at du ikke er gravid. Hvis du stopper for tidligt med progesterontilskud, kan det have negativ betydning for en evt. graviditet. Fortsat derfor som planlagt og aftalt.
Medicin
Brug app'en Medicinkortet eller apotekets app "apoteket" til din telefon. Her kan du se alle dine åbne recepter.
Når du tilmelder dig behandling, laves der elektroniske recepter på den medicin, du skal have gennem hele behandlingsforløbet. Undervejs instrueres du i, hvornår du skal starte på de forskellige præparater. Dette kan du også orientere dig om i den relevante patientinformation.
Undervejs i forløbet kan det blive aktuelt at udskrive ekstra recepter; dette gør lægen, når du er til skanningskonsultationen.
Det er vigtigt, du selv hjælper med at holde øje med, at du har de relevante recepter, så du ikke med kort varsel mangler en recept.
Vær opmærksom på hævelse eller smerter i et ben eller migræne.
P-piller kan være årsag eller forværre symptomerne.
Det er uden betydning, hvis det bløder lidt, efter du har sprøjtet medicinen ind.
Ja, dette er uden betydning.
Dette er uden betydning.
Nej, du bestemmer selv, hvornår du tager din FSH-medicin, dog helst efter kl. 19, og nogenlunde samme tid hver dag (+/- 1-2 timer). Det må gerne være lige inden, du går i seng.
På recepten/medicinæsken skriver apoteket ofte, at det skal være kl. 20, dette skal du blot ignorere.
Tag din indsprøjtning med FSH om morgenen, når du opdager det.
Tag næste dosis igen om aftenen.
Vi anbefaler at du tager den om aftenen, og du må gerne tage den samtidig med dit FSH-hormon.
Enkelte dråber
Det er uden betydning, hvis du har spildt enkelte dråber af din medicin.
Mere end halvdelen af dosis
Kontakt vagtlægen for at få fat i ny recept og tag Ovitrelle straks du får købt en ny.
Hvis du først får fat i Ovitrelle efter midnat, læs da afsnittet nedenfor: Jeg er i IVF-behandling og har glemt at tage ægløsningssprøjten (Ovitrelle/Suprefact) Hvad gør jeg?
Har du opdaget det inden midnat?
- Tag den straks
- Ring til klinikken næste dag efter kl. 8
- Vi justerer din behandling, når du ringer.
Har du opdaget det efter midnat?
- Tag den ikke
- Fortsæt med Synarela/Gonapeptyl (hvis du er på lang protokol)
- Fortsæt med Fyremadel/Orgalutran (hvis du er på kort protokol)
- Skriv i din forløbsguide, Emento, hvad du har gjort, så justerer vi din behandling hvis nødvendigt
Ja, det må du gerne.
Tag din forkølelsesspray først og vent 15-30 minutter, inden du tager Synarela.
- Det er vigtigt at tage Synarela regelmæssigt, men har du glemt den en enkelt gang, sker der ikke noget
- Tag den, når du opdager forglemmelsen
- Tag den næste til planlagt tid
- Ryk evt. tidspunktet for det næste pust frem, så du samlet når 3 pust pr. døgn inden FSH-opstart og 2 pust pr. døgn efter FSH-opstart.
Ja, det må du gerne tage samtidig med, at du er i behandling.
Donorsæd
Læs mere om, hvordan bestilling af donorsæd foregår.
Vi anbefaler, at du venter, til du har opnået graviditet, idet det i nogle tilfælde kan anbefales at skifte donor undervejs i behandlingsforløbene.
Når der ved en 7-ugers graviditetsskanning i klinikken konstateres, at graviditeten er levedygtig, kan du reservere sæd til barn nr. 2.
Diverse spørgsmål
Der er ingen restriktioner ift. sex og samleje i forbindelse med fertilitetsbehandling.
Laboratoriet anbefaler, at manden har regelmæssig udløsning de sidste par uger op til aflevering af sædprøven (før aflevering af sædprøve til insemination eller ægudtagning), også gerne dagen før.
Hvis kvinden tager vaginalt progesterontilskud, anbefales det at bruge kondom, indtil progesteron-behandlingen er slut.
Generelt anbefaler vi, at man bliver HPV-vaccineret, før man starter fertilitetsbehandling.
Hvis det ikke er muligt, anbefaler vi at vente med vaccinationen til efter fertilitetsbehandlingen.
Hvis man er startet på vaccinationerne, mens man er i fertilitetsbehandling, sker der sandsynligvis intet ved en graviditet i denne periode, da vaccinen ikke indeholder aktivt virus.
Der er født flere raske børn, hvor moderen er blevet vaccineret under graviditeten.
Hvis du er startet på vaccinationsprogrammet, anbefaler vi dog at vente med de sidste vaccinationer til efter graviditeten.
Vaccinationen består af 3 injektioner med minimum 2 måneders mellemrum mellem 1. og 2. vaccination, og mellem 3 og 10 måneder til 3. injektion.
Hvis du har fået 1. injektion kan du evt. pausere, mens du er i fertilitetsbehandling, og så genoptage vaccinationen når du har født.
Ja, det må du gerne.
Hvis du har lette symptomer, som starter med kløe og svie, og mistænker, at du har svamp i skeden må du gerne anvende håndkøbsmedicin mod dette (f.eks. Canesten, creme og/eller vaginal tabletter), imens du er i behandling. Spørg evt. på apoteket/læs på medicin.dk. En god hovedregel er, at dét du må få, når du er gravid, må du også tage, når du er i behandling.
Hvis ikke det hjælper, eller ved svære symptomer (brændende svie og rødme) bør du snakke med din egen læge.
Nej, det synes vi ikke er en god idé.
Læs mere på Think before you ink, som er en oplysningsside om tatoveringer under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
Miljøstyrelsen anbefaler, at man så vidt muligt undgår unødig kemi.
Generelt anbefaler vi, at de vejledninger og anbefalinger, som bl.a. Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen har i relation til graviditet også gælder i perioden, hvor man forsøger at blive gravid.
Nej, du skal vente med at tilmelde dig behandling med nedfrosne æg, indtil du er færdig med at amme dit første barn. Det kan påvirke behandlingsforløbet negativt, hvis du stadig ammer.
Når du er færdig med at amme, kan du tilmelde dig, når din cyklus er regelmæssig igen. Hvis du ikke har regelmæssig cyklus, kan du kontakte fertilitetsklinikken.
Du har mulighed for at få kørselsgodtgørelse for hver konsultation, hvis du har mere end 50 km til det nærmeste hospital, som kan tilbyde behandlingen.
Hvis mandlig partner har din mand ret til fri befordring ved første besøg her, hvor han skal aflevere en sædprøve til vurdering samt på ægudtagningsdagen.
Hvis du bor i Region Midtjylland, skal du selv søge om kørselsgodtgørelsen via: www.befordring.rm.dk.
For patienter bosiddende udenfor Region Midt udfærdiger Fertilitetsklinikken papirerne, men du skal selv bede os om at udfærdige papirerne, når din behandling er afsluttet.
Du kan også få mere information på www.befordring.rm.dk eller ringe på tlf. 70 23 62 48 for at få hjælp.
I Danmark er det tilladt at have befrugtede æg nedfrosset i 5 år. Herefter skal de destrueres. Hvis du ikke når at bruge dine æg inden udløbsdatoen, har du muligheden for at flytte dine æg til udlandet, hvor nedfrysningstiden er > 5 år.
I så fald skal det være en klinik, der et EU vævsgodkendt center.
Du skal selv undersøge, hvor du ønsker æggene flyttet til, samt selv betale omkostningerne, herunder omkostninger for senere ægoplægning på den valgte klinik. Æggene kan ikke flyttes tilbage til Danmark til senere oplægning.
Du kan læse mere på følgende hjemmeside:
Styrelsen for patientsikkerhed - godkendte vævscentre i Europa
Godkendte vævscentre i Europa
De danske vævscentre er registreret i EU's nye Vævscenter Kompendium, som indeholder alle vævscentre, der er godkendt i Europa.
Du kan finde en oversigt over de danske vævscentre ved at gå ind i ’COMPENDIA’ og fremsøge Danmark under ’Country’.
I kompendiet kan du også søge efter et vævscenter ved at skrive virksomhedsnummeret før landekoden DK i ’EU TC Code’ eller søge på vævcentrets navn eller adresse.
Udover generelle oplysninger om vævscentret findes oplysning om hvilke typer af væv og celler, og hvilke aktiviteter vævscentret er godkendt til. Hvis et vævscenter er lukket eller har skiftet navn er det angivet ved et ’R’.
Hvis du gravid, eller har du planer om at blive det, bør du overveje at vente med at rejse til lande med zikavirus indtil efter graviditeten.
Du må gerne få influenzavaccination, både lige før fertilitetsbehandling og når du er gravid (OBS efter 12. graviditetsuge).
Mht. til fertilitetsbehandling anbefaler vi at du får vaccinationen og tilmelder dig på 1. menstruation efter denne.
Du kan læse mere om influenzavaccination til gravide på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Har du kroniske sygdomme kan vaccination vurderes i 1. trimester.
Hvis du bliver gravid uden hjælp imellem behandlingerne i klinikken, må du gerne give besked til klinikken, da du i så fald bliver afsluttet fra dit forløb i Fertilitetsklinikken.
Du bedes kontakte din egen læge og vil derfra blive fulgt som alle andre gravide.
Ønsker du en tidlig graviditetsskanning, kan det købes i privat regi.
OBS: Kontakt klinikken hvis du bliver spontant gravid under nedreguleringen i lang IVF-behandling. I dette tilfælde anbefaler vi, at du tager progesterontilskud, vaginalgel, i 15 dage (og stopper med din nedregulering).
Nej, vægttabsmedicin som Wegovy og Ozempic må du ikke tage, når du er i fertilitetsbehandling, da der ikke er tilstrækkelige data omkring risiko ved graviditet.
Hvis din læge udskriver recept til dig på vægttabsmedicin, så du kan tabe dig inden fertilitetsbehandling, skal der gå minimum 2 måneder fra sidste injektion til start på fertilitetsbehandling.
Som forsigtighedsprincip samme anbefaling for mænd, indtil der foreligger undersøgelser af evt. effekt på fostre via sædceller.
Der er kun lavet enkelt dyrestudie, der ikke kunne påvise øget risiko for misdannelser i fostre når rotterne fik Semaglutid (det aktive stof i Ozempic). Men det er ikke nok med et enkelt studie, og studier på mennesker afventes.
Læs her: https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/10247 og https://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/8714