Kikkertoperation i hofte med ledlæbe- og bruskskader (hofteskopi)
Gå direkte til:
Kikkertoperation i hofte med ledlæbe- og bruskskader (hofteskopi)
Du kan også se denne patientinformation online på: www.rhh.orto5.rm.dk
Hofteleddet er et kugleled, der dannes af hofteskålen og lårbenshovedet. Ledfladerne er beklædt med en få mm tynd bruskbeklædning, der nedsætter belastningen på ledfladerne. Rundt om leddet er der en tyk og stærk ledkapsel, samt flere stærke ledbånd og kraftig muskulatur. Størstedelen af ledhovedet ligger godt beskyttet inde i ledskålen. På randen af ledskålen sidder ledlæben som en slags ”pakning”.
Smerter der udspringer fra hofteleddet kan opstå hvis:
Der er ubalance mellem muskler omkring hofteleddet.
Ved overbelastning af ledkapsel (hoftedysplasi).
Ved beskadigelse af ledlæben.
Ved udvækst af for meget knogle på ledskålskant og/eller på lårbenshalsen.
1 uge før operationen skal du fjerne al behåring ved hjælp af en hårklipper/hårtrimmer eller lignende. Du må ikke anvende en skraber ved hårfjernelse og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Glatbarbering øger risikoen for betændelse, som kan betyde, at vi er nødt til at aflyse operationen.
Hvis du ikke har en hårklipper, eller hvis der er under 1 uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i Dagkirurgien.
Hvis du stopper med at ryge mindst 6 uger før, at du skal opereres, har du større chance for at få et godt forløb. Læs mere i Sundhedsstyrelsen pjece STOP med at ryge, når du skal opereres. Her kan du også finde hjælp til rygestop.
Du skal faste inden operationen, men det er vigtigt, at du ikke faster mere end højst nødvendigt, da det kan give kvalme og ubehag.
Derfor skal du følge nedenstående retningslinjer:
Du må spise og drikke mælk senest 6 timer før du møder.
Drik 2 glas saftevand med sukker (men ikke juice) 2 timer før du skal møde.
Du må drikke te eller kaffe uden mælk eller fløde, indtil 2 timer før du skal møde.
De sidste 2 timer må du ikke bruge tyggegummi eller lignende.
Mens du faster, må du gerne skylle munden med vand, men ikke synke det.
I indkaldelsesbrevet finder du mødetid og -sted for operationen.
Nå du ankommer til hospitalet vil du blive budt velkommen og vist til rette.
Tag den medicin, som du har aftalt og medbring din egen medicin.
Om operationen
Denne operation fortages oftest i fuld bedøvelse sammen med nerveblok, og varer ca. 2 timer.
Ved kikkertoperationen kigger lægen ind i hofteleddet. Dette kan gøres gennem 2-3 små huller i huden på forsiden og udsiden af hoften. Der er dog dele af hofteleddet, der ikke kan nås med instrumenter pga. kugleformen i leddet. For at kunne komme ind i hofteleddet med instrumenter er det nødvendigt at lægge stræk på benet.
Der kan ved bruskskader laves opboring i knoglen for at stimulere nyvækst af arvævsbrusk i leddet. Det er også muligt at fjerne udvækst af knogle på kanten af hofteskålen og/eller på lårbenshalsen. Små revner i ledlæben og bruskstykker kan fjernes, mens større skader på ledlæben kan sys fast igen, hertil anvendes små ankre der sættes i knoglen.
Infektion: Der er en meget lille risiko for at få ledbetændelse.
Får du smerter, rødme og hævelse omkring operationssåret eller feber, skal du kontakte Ortopædkirurgisk klinik (på hverdage) eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (aften og weekend).
Neurologiske komplikationer: I sjældne tilfælde kan der ske en påvirkning af nerverne i det opererede ben. Der kan forekomme let tab af følesansen på den øverste del af låret og i skridtet. Dette skyldes strækket der anvendes under operationen. Følesansen vender oftest tilbage i løbet af nogle uger. I meget sjældne tilfælde kan mænd opleve impotens i nogle dage. Dette skyldes tryk på nerve i mellemkødet.
Hud komplikationer: I sjældne tilfælde kan kvinder få små revner i huden omkring kønslæberne. Dette skyldes strækket der anvendes under operationen, og generne forsvinder af sig selv efter kort tid.
Tekniske komplikationer: Det kan sommetider være umuligt at komme ind i leddet med kikkerten. Det kan ligeledes være svært at gennemføre hele operationen pga. snævre forhold i leddet. Hvis der er mange ledmus kan det ske, at ikke alle kan fjernes ved operationen.
Symptomforværring: Der kan ske en forværring af symptomerne efter en kikkertoperation. Dette specielt hvis der er tale om slidgigt i hofteleddet. Ca. 5 % af patienterne vil få det værre efter en operation. Man kan dog tidligst udtale sig om det forventede resultat efter tre måneder. Jo mere slid der er i et led, jo større risiko er der for, at der efterfølgende også vil være gener fra hoften.
Hvis du går og står for længe kan smerter og hævelse forværres.
Der vil være operationssår på det opererede område, hvorfra der de første dage kan komme sivning af klar væske samt blødning.
Du vil opleve, at operationsområdet i den første tid efter operationen kan være hævet, spændt og ømt. For at afhjælpe dette kan du:
Holde benet i ro og lejre det højt. Lad være med at gå eller stå for længe.
Lægge en ispakning på det opererede område. Det er vigtigt at ispakningen ikke lægges direkte på huden.
Efter operationen
Efter operationen kommer du til hvile/opvågningsområdet, hvor du bliver observeret. Inden du tager hjem vil du blive informeret om operationen, og plejepersonalet vil instruere og fortælle dig om eventuelle restriktioner. Du vil efter operationen blive informeret af den kirurg, der har opereret dig.
Du må ikke selv køre hjem.
Hvis dit forløb foregår i Dagkirurgien, skal du forvente at blive udskrevet samme dag.
Hvis dit forløb foregår i Operation og Opvågning, kan der blive behov for overnatning/indlæggelse efter din operation.
Du har været i fuld bedøvelse, hvilket kan bevirke, at du vil føle dig træt og tung i kroppen et par dage. Det er vigtigt, at du lytter til din krop og hviler dig i løbet af dagen.
Operationsstedet vil være dækket af et stort plaster. Plastret kan sidde på op til 7 dage.
Vi vil bede dig følge nedenstående retningslinjer:
Hvis der kommer gennemsivning (mere end 70 %) af det store plaster, skal det skiftes til vandafvisende plastre.
Du må gerne fjerne plastret efter 4 dage, hvis sivningen er ophørt.
Du må gerne gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før trådene er fjernet.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
På grund af blokaden kan der være føleforstyrrelser i benet. Vi anbefaler at du ikke støtter på det opererede ben det første døgn efter operationen.
Du får udleveret et træningsprogram med øvelser, som du selv skal lave, når du kommer hjem.
Du kan bruge handleguiden, hvis du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre ved de symptomer, du oplever efter operationen.
Trådene fjernes efter 12-14 dage, når du kommer til kontrol i fysioterapien.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Hvis der er betændelse viser det sig ved, at såret bliver mere hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Huden udenom bliver rød og varm, og der kan måske sive lidt væske fra såret. Du vil kunne opleve almen utilpashed og feber.
Hvis disse symptomer optræder, er det normalt først i løbet af nogle dage. Derefter skal du ringe til Ortopædkirurgisk Klinik på hverdage eller Ortopædkirurgisk Sengeafsnit (se kontaktoplysninger nederst).
Du skal forvente at bruge stokkene de første 2-4 måske endda 6 uger, hvor du gradvis støtter mere og mere.
Den egentlige genoptræning efter operationen er langvarig og vare ofte 6 måneder eller længere. I den første del af genoptræningen vil du blive tilbudt at træne efter instruktion og vejledning af en fysioterapeut.
Du bør altid justere din træning sådan, at smerter og hævelse ikke forværres.
Ved den sidste op følgende kontrol vil fysioterapeuten sammen med dig vurdere behovet for, om du kan klare din videre genoptræning selv eller, om du fortsat har behov for hjælp. Under alle omstændigheder er din egen genoptræningsindsats alt afgørende for resultatet.
Formålet med din genoptræning er, at du opnår normal bevægelighed, styrke, stabilitet, balance og koordination. Der vil normalt gå op til et år før, du har nået dette.
Før operationen kan du få udleveret et program med øvelser, du skal gøre i de første 14 dage efter operationen.
Lige efter operationen skal du holde benet lidt i ro og gerne højt. Lad være med at gå eller stå for længe. Derudover skal du de første 2-4 uger gå med 2 stokke, og du må kun støtte til smertegrænsen.
Du vil blive ringet op af en fysioterapeut 2-5 dage efter operationen, og du vil blive indkaldt til instruktion ved fysioterapeut 14 dage samt 6 uger efter operationen.
Efter 3 og 12 måneder kommer du til ambulant kontrol ved lægen
Man kan normalt genoptage arbejdet efter 2-4 uger. Har du fysisk krævende arbejde kan det være nødvendigt med 6-12 ugers sygemelding.
Bilkørsel frarådes i mindst 3 uger. Du må køre bil, når du har normal førlighed i benet og kan føre bil på fuldt betryggende måde.
For alle sportsaktiviteter gælder, at de ikke må forværre smerter og hævelse. Tal gerne med fysioterapeuten, om du er klar og start altid roligt op:
Det er vigtigt, at du ikke starter med sport for tidligt.
Træningscykel må opstartes uden belastning efter 2-5 dage og på almindelig cykel tidligst efter 6 uger.
Svømning (crawl) kan du som regel genoptage efter 2-3 uger og brystsvømning efter ca. 6 uger.
Let løb efter 10-12 uger f.eks. løb på løbebånd. Løb i naturen 16-20 uger.
Anden lettere sport må først genoptages efter ca. 6 måneder og mere belastende sport som f.eks. håndbold eller fodbold med drejemoment må først genoptages efter 6-8 måneder.
Det er vigtigt, at du begynder at støtte på benet indenfor smertegrænsen, når du står og går.
Du bør dog ikke stå og gå for længe af gangen, så dine smerter og hævelse forværres. Hold ofte pause og lig eller sid da gerne med benet op ad på nogle puder eller en skammel.
Du må starte med at lave dine øvelser fra dit træningsprogram.
Videre forløb
Du får under operationen anlagt blokade som giver smertestillende effekt i op til 24 timer efter operationen. Pga. blokaden kan der opstå føleforstyrrelser i benet, og vi tilråder derfor, at du ikke støtter på benet det 1. døgn efter operationen. Herefter er det vigtigt, at. du begynder at støtte på benet og bevæge hoften igennem indenfor smertegrænsen.
Efter operationen, når bedøvelsen er begyndt at aftage vil du sandsynligvis få smerter. Smerterne kan næsten altid afhjælpes med milde smertestillende tabletter.
Smerterne fortager sig i løbet af en uges tid, men begrænser naturligvis dine aktiviteter de første dage.
Som hovedregel gælder, at du må gøre de ting, du kan og genoptage dine normale aktiviteter og arbejde, når smerterne tillader det.
Vi anbefaler, at du tager smertestillende Paracetamol og Ibuprofen i 2 uger efter operationen. Du skal tage medicinen, selvom du ikke har ondt, fordi medicinen udover en smertestillende effekt også hæmmer dannelsen af ny knogleudvækst. Så længe du tager Ibuprofen skal du også tage syreneutraliserende Pantoprazol for at skåne maven.
Vi vil gøre dig opmærksom på:
Jo hurtigere du begynder din smertebehandling, jo mindre ubehag vil du opleve.
Jo mere regelmæssigt du tager smertestillende medicin, jo bedre smertedækning opnår du.
Vi vil også gøre dig opmærksom på, at ved brug af smertestillende der indeholder morfin kan du få hård mave/forstoppelse. Du skal derfor:
Drikke rigeligt med væske.
Evt. spise et mildt afføringsmiddel (f.eks Magnesia, Movicol eller lignende, som kan købes i håndkøb.)
Præparat
kl. 8.00
kl. 12.00
kl. 14.00
kl. 17.00
kl. 22.00
T. Paracetamol 500 mg
(recept udstedes)
2 stk.
2 stk.
2 stk.
2 stk.
T. Ibuprofen 400 mg
(recept udstedes)
1 stk.
1 stk.
1 stk.
T. Pantoprazol 20 mg
(recept udstedes)
1 stk.
Tablet morfin 5 – 10 mg
Må indtages efter behov ved kraftige smerter højst 6 gange dagligt.
Udleveres efter behov ved udskrivelsen.
Vær opmærksom på at holde gang i maven
OBS: Såfremt du ikke tåler de nævnte præparater, vil der blive udarbejdet en anden smerteplan til dig.
Efter 3 og 12 måneder kommer du til ambulant kontrol ved lægen.
Mere information
Denne type operation i hoften har kun været i brug nogle få år, og derfor er langtidsresultater endnu ikke tilgængelige.
Patienter med mindre ledlæbeskade eller ledmus får ofte et meget fint resultat. Mere end 80 % oplever god bedring efter operationen. Manglende bedring på symptomerne kan skyldes en slidgigt der fortsætter med at give gener.
Du vil kunne opleve gener op til et år efter operationen. Det er lidt afhængigt af omfanget af indgrebet og din alder. Yngre patienter kommer sig typisk noget hurtigere end + 40 årige.
Hvis dit forløb foregår i afsnittet Operation og Opvågning kan du læse mere om afsnittet i denne patientinformation "Velkommen til Operation og Opvågning".
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os, men du kan også logge ind på www.booking.rm.dk eller appen MineAftaler og skrive dit spørgsmål (du kan forvente svar indenfor 2 hverdage). Får du det dårligere før aftalen, så kontakt din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Dagkirurgien
Du kan kontakte Dagkirurgien det første døgn efter operationen, herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
Hverdage kl. 9.00 – 14.00
Tlf. 78 42 55 12
Transportbefordring til Dagkirurgien
Hverdage kl. 7.00 - 20.00
Weekend kl. 10.00 - 17.00
Tlf. 78 42 50 00
Ændringer af operationstid eller aflysning
Hverdage kl. 8.00 - 15.00: Tlf. 78 42 72 16
Weekend/helligdage: Tlf. 78 42 72 22
Spørgsmål efter operationen
Hvis du oplever problemer i weekenden/helligedage med sivning eller blødning fra såret eller problemer med plastre eller forbinding.
Tlf. 78 42 72 22
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.